به گزارش پایگاه خبری «اوراسیا روویو» در حال حاضر، بخش زیر صحرا در آفریقا با موج سوم ویروس کرونا روبرو شده است و بخشهایی از آمریکای لاتین با افزایش شمار قربانیان کرونا روبرو شده است.
از دیگر سو، افزایش شمار مبتلایان به کرونا در بخشهایی از جنوب و جنوب شرق آسیا رو به افزایش گذاشته است.
بر پایه این گزارش، قاره آفریقا با موج جدید گونه دلتای ویروس کرونا روبرو شده است که در مقایسه با سویههای دیگر این بیماری بسیار عفونیتر است.
در مدت زمان یک ماه و نیم گذشته دست کم ۲۲۴ هزار مورد مورد جدید ابتلا به کرونا در آفریقا گزارش شده است و هر هفته به شمار مبتلایان به این بیماری مهلک افزوده می شود.
این در حالی است که به باور کارشناسان، با توجه به میزان اندک آزمایش مربوط به تشخیص ویروس کرونا، شمار واقعی مبتلایان به ویروس کرونا در این منطقه بسیار بیشتر است.
در دهه گذشته، چشم اندازهای اقتصادی آفریقا رو به رشد به نظر می رسید؛ اما به دنبال شیوع ویروس کرونا و خسارات اقتصادی ناشی از آن چشم اندار رشد اقتصادی در این قاره بسیار مبهم است.
بر پایه این گزارش، بی عدالتی در توزیع واکسن سبب شده است جهان در شرایط فعلی به سوی آپارتاید اقتصادی حرکت کند.
از آسیا تا انگلستان و شیوع نوع دلتای کرونا
در اوایل فوریه سال جاری میلادی، هنگامیکه تصور می شد بحران ناشی از کرونا رو به افول نهاده است، شمار مبتلایان در جهان بیش از ۱۱۰ میلیون تن بود که از این رقم حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ جان خود را از دست داده بودند.
در حال حاضر پس از گذشت بیش از ۶ ماه از سال جاری میلادی، شمار مبتلایان تقریبا دو برابر شده است و از مرز ۲۰۰ میلیون نفر فراتر رفته است. همچنین شمار مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در حال حاضر به بیش از ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تن رسیده است.
به باور کارشناسان در هر دو مورد، اعداد واقعی می تواند دو تا سه برابر و یا حتی در برخی از موارد حتی چهار برابر بیشتر باشد.
اکنون سوال اینجاست که جامعه بین المللی چگونه به چنین مرحله وخیمی رسیده است؟ پاسخ ساده است، این روند در سه مرحله روی داده است.
شمار مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ تا تابستان ۲۰۲۰، به دلیل اتخاذ تدابیر سختگیرانه، در جهان به ویژه در چین و چند کشور دیگر آسیایی به کمتر از ۱۰۰ هزار تن در روز رسید.
چنانچه در ژانویه ۲۰۲۱، دولت ترامپ و اتحادیه اروپا هشدارهای سازمان جهانی بهداشت در خصوص فاصله گذاری اجتماعی و سایر پروتکل های بهداشتی را جدی تر می گرفتند، ممکن بود تا حد بسیار زیادی از شیوع فاجعه جهانی پیشگیری شود. اما چنین اقداماتی بسیار دیرهنگام آغاز شد.
در پاییز سال ۲۰۲۰، سویه جهش یافته ویروس کرونا موسوم به آلفا در انگلیس شیوع یافت.
این بیماری سپس به سبب سوء مدیریت در آمریکا و برزیل گسترش یافت و موارد جدید مبتلایان در ژانویه به ۸۴۰ هزار تن رسید.
مرحله سوم در اواخر بهار، با شیوع نوع دلتای کرونا ویروس کرونا در هند شیوع یافت و در ماه مه سال جاری میلادی به ۹۰۰ هزار تن در روز رسید.
در ماه آوریل سال جاری میلادی، نوع دلتای کرونا دست کم ۵ درصد از کل مبتلایان در جهان را به خود اختصاص می داد ولی این رقم در حال حاضر به ۷۵ درصد رسیده است.
نابرابری در زمینه توزیع واکسن در جهان
در اواخر نوامبر ۲۰۲۰، کانادا و آمریکا پیش از این حداکثر ۸-۹ دوز واکسن به ازای هر فرد سفارش داده بودند. انگلستان، استرالیا و اتحادیه اروپا نیز برای هر فرد حدود ۵-۶ دوز واکسن را پیش خرید کرده بودند.
در ژانویه ۲۰۲۱، دکتر تدروس، رئیس سازمان بهداشت جهانی هشدار داد که به دلیل اعمال سیاستهای ناعادلانه در زمینه توزیع واکسن، جهان در آستانه یک شکست اخلاقی فاجعه بارقرار دارد و هزینه این شکست را کشورهای فقیر با جان مردم می پردازند.
تا آن زمان، ۴۰ میلیون دوز واکسن در ۵۰ کشور با اقتصاد با درآمد بالا داده شده بود. در مقابل، طبق اعلام آکسفام، از هر ۱۰ نفر در کشورهای فقیر، ۹ نفر از به واکسن کرونا دسترسی ندارند.
از این رو، شکاف شدیدی در زمینه شمار افراد واکسینه شده بین ثروتمندان و فقرا در سراسر جهان وجود دارد.