علیقلی ایمانی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهار داشت: در شرایط کنونی گندمکاران با توجه به افزایش تورم به حمایت مالی بیشتر برای تولید این محصول راهبردی نیاز دارند و دستگاه های مرتبط برای حمایت از این قشر تولید کننده، باید تسهیلات ارزان قیمت را فراهم و در اختیار آن ها قرار دهند.
به گفته وی یک گندمکار فقط برای آماده سازی مزرعه برای کشت به طور میانگین به ۸۰ میلیون ریال اعتبار نیاز دارد و این رقم در فصل زراعت برای تامین اعتبار شخم و تامین نهاده ها افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد.
وی آموزش به بهره برداران را یکی دیگر از مسایل مهم سرمایه گذاری برای افزایش دانایی حوزه رونق تولید گندم برشمرد و افزود: برای این که خودکفایی در تولید این محصول پایدار بماند، وزارت جهادکشاورزی باید در حوزه آموزش کشاوررزان هدفگذاری مشخص داشته و به طور منظم آن را اجرا کند.
ایمانی تاکید کرد : اگر نیاز بهره برداران تولید گندم در زمان موردنیاز فراهم شود، به طور قطع از سطح ۲ میلیون هکتار زمین آبی موجود در حوزه زراعت گندم می توان نیاز سالانه ۱۲ میلیون تنی کشور را تولید کرد و از واردات این محصول بی نیاز شد.
وی در خصوص نرخ تضمینی پیشنهادی خرید تضمینی گندم برای سال زراعی آینده نیز گفت: پیشنهاد کمیته کارشناسی این حوزه، ۷۵ هزار ریال برای هر کیلوگرم گندم است که این مبلغ به رییس شورای اقتصاد و وزیر جهادکشاورزی اعلام کرده تا به طور رسمی ابلاغ گردد.
نایب رییس بنیاد گندمکاران ایران، نرخ گذاری صورت گرفته برای خرید تضمینی گندم در سال زراعی آینده را مقرون به صرفه دانست و افزود: نرخ خرید تضمینی گندم براساس نرخ تورم، قیمت محصول در بازار جهانی، لحاظ هزینه های تولید و مبادله کالا در درون و برون کشور تعیین می شود.
وی گفت: با توجه به این نرخ گذاری، از گندمکاران انتظار می رود که در حوزه افزایش راندمان تولید، دانش خود را افزایش دهند.
در سال زراعی جاری هر کیلوگرم گندم با قیمت چهار هزار تومان به اضافه یک هزار تومان جایزه تحویل (در مجموع پنج هزار تومان) به صورت تضمینی توسط دولت خریداری میشود که این رقم نسبت به سال قبل ۲ برابر شده است.
امسال در چهار میلیون هکتار از اراضی کشور به صورت دیم و در ۲ میلیون و ۳۰ هزار هکتار به صورت آبی گندم کاشته شده که عملکرد تولید این محصول به دلایل مختلف از جمله سرمازدگی، بروز خشکسالی و عدم تامین نهادها به علت گرانی افت زیادی کرد.
پیشتر نایب رییس بنیاد توانمندسازی گندمکاران ایران، پیش بینی کرده که تا پایان فصل برداشت، مقدار گندم فروخته شده کشاورزان به مراکز خرید تضمینی به حدود ۶ میلیون تن برسد.
سال زراعی قبل حدود ۹ میلیون تن گندم از سوی کشاورزان به دولت فروخته شده بود.