امروزه استفاده از سیستمهای هوشمند منازل با هدف افزایش رفاه ساکنان و کاهش مصرف انرژی رو به گسترش است، این سیستمها میتوانند تا ۵۰ درصد، مصرف آب و انرژی را کاهش دهند و استفاده از این سیستمها در نقاط مختلف جهان بسرعت در حال گسترش است؛ هرچند این سامانهها در کشور ما نیز وجود دارند اما هنوز فراگیر نشدهاند.
این سیستمها در همه شهرهای کشور از جمله اصفهان در دسترس است و در موارد اجرا شده توانستهاند مدیریت خوبی در مصرف و آسانسازی کارها اعمال کنند اما بدلایلی از جمله هزینههای به نسبت سنگین، این سیستمها هنوز مورد مصرف عمومی قرار نگرفتهاند.
در حال حاضر این سیستمها بیشتر در مناطق جنوب کلانشهر اصفهان و در بناهای لوکس مورد استفاده قرار میگیرد و هدف اصلی بکارگیری آنها ایجاد رفاه و آسایش بیشتر برای ساکنان است و به مزایای این سیستمها در صرفهجویی آب و انرژی کمتر توجه میشود.
ساختمان دارای سیستمهای هوشمند، "ساختمان هوشمند" نامیده میشود که با استفاده از ابزار کنترلی از راه دور، هر مدیریتی را بر اجزا و عناصر ساختمان اعمال و می توان در آنها، استفاده از آب و انرژی را برنامهریزی کرد.
کارشناس ارشد برق قدرت و فعال در هوشمندسازی منازل در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: ساختمان هوشمند علاوه بر ایحاد رفاه و آسایش برای کاربران به میزان قابل توجهی مصرف انرژی را میکاهد و از موثرترین روشها برای اعمال مدیریت و کاهش مصرف آب و انرژی است.
علیاکبر شمس افزود: ساختمانهای هوشمند دارای سامانهای است که وظیفه کنترل تجهیزات الکتریکی و مکانیکی ساختمان را به جای مدیریت توسط افراد، بر عهده دارند.
کارشناس ارشد برق قدرت و فعال در هوشمند سازی منازل افزود: با استفاده از سیستمهای هوشمند و یکپارچه می توان کمک قابل توجهی به کاهش مصرف انرژی و آب ساختمانهای مسکونی در استان کرد، چرا که خطاهای انسانی در مدیریت را کاهش خواهد داد.
وی ادامه داد: در ساختمان هوشمند میتوان با استفاده از سامانههای یکپارچه، کنترلهای لازم را اعمال و بر اساس نیاز، مصرف را مدیریت و کنترل کرد، بعنوان مثال میتوان به گونه ای برنامهریزی کرد تا در ساعتهایی که ساکنان در خانه حضور دارند سرمایش و گرمایش مورد نیاز اعمال شود و به محض خروج ساکنان از خانه، هوشمندانه سیستمها از مدار خارج شوند.
شمس تصریح کرد: با استفاده از سیستم هوشمند، ساکنان این منازل میتوانند برنامه مورد نیاز سرمایشی و گرمایشی مخصوص به خود را طراحی کنند و به سامانه هوشمند بدهند تا بر اساس آن هنگامی که در منزل حضور دارند هوای مطبوع بر اساس راحتی مورد نیاز در اختیار آنها گذاشته شود.
این متخصص طراحی ساختمانهای هوشمند افزود: سامانههای مدیریت هوشمند ساختمان معمولا دارای اپلیکیشنهایی هستند که با نصب آنها بر روی تلفن همراه، ساکنان میتوانند از راه دور هر نیازی به استفاده از سرمایش یا گرمایش دارند در خانه هوشمند اعمال کنند.
متخصص طراحی ساختمانهای هوشمند و اینترنت اشیا نیز در این باره به ایرنا گفت: با استفاده از سیستمهای هوشمند ساختمان، میتوان طیف وسیعی از کارها را بصورت بهینه مدیریت کرد.
احسان اکبری افزود: بعنوان مثال در این سیستمهای میتوان، شدت و رنگ نور مورد نیاز در جای جای خانه را تنظیم و یا استفاده از نور را تنها برای نقاط خاصی از منزل تعریف کرد و سایر نقاط یا نور نداشته باشند یا با نوری بسیار کم روشن باشند.
کارشناس ارشد معماری کامپپوتر دانشگاه اصفهان ادامه داد: در خانه هوشمند میتوان از برخی حسگرها، حتی در زمینه آبیاری باغچهها، در زمان مشخص و به میزان ضروری استفاده کرد.
اکبری تاکید کرد: استفاده از سیستم هوشمند در ساختمانها میتواند تا ۵۰ درصد در مصرف انرژی صرفهجویی به همراه داشته باشد و با استفاده از این سیستمها میتوان مدیریت صحیحی در ساختمانها لحاظ و در نهایت از هدررفت انرژی و آب جلوگیری کرد.
وی تاکید کرد: بسیاری از مردم تصور میکنند سیستم هوشمند ساختمان بدلیل قیمت بالا، کالای تجملاتی است در صورتی که اگر به میزان صرفهجویی ناشی از نصب این سیستمها توجه شود، میبینیم هزینه مصرفی برای آنها در مدت ۳ تا ۴ سال جبران می شود.
استان اصفهان حدود پنج میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۸۸ درصد از آنها در شهرها زندگی میکنند.
این استان در سالهای اخیر از کم آبی و در سال جاری علاوه بر کم آبی، از قطع برق، رنج میبرد.