به گزارش روز یکشنبه ایرنا از پایگاه خبری « وایر » هند، با پیشرفتِ طالبان در میدان جنگ ،افغانستان به صحنه کشتارِ افراد غیرنظامی و بازگشت به دوران پیشین سرکوب سیاسی- اجتماعی تبدیل شده است و با خروج نیروهای آمریکایی از این کشور تاکنون کنترل ۲۱۰ منطقه به تصرف طالبان در آمده و درگیری برای کنترل 70 منطقه دیگر ادامه دارد .
به نوشته این رسانه ، در صورت ادامه جنگ، وضعیت به نفع طالبان تغییر می کند.
در میان کشورهای خاورمیانه که ابتکار عمل را برای حمایت از مذاکره میان کمیته سیاسی طالبان به رهبری « شر محمد عباس استانیکزی » و شورای عالی مصالحه ملی بدست گرفتند، کشورهای قطر و ایران جای دارند. اما تنها کشوری که در این میان نقش مهمی نیز در سالهای قبل داشته عربستان سعودی است که تاکنون واکنشی نشان نداده است.
بر اساس این گزراش ،ریاض از سازماندهی و تامین کمک های مالی به جنگجویانِ مجاهدین تا برگزاری مذاکرات صلح ۲۰۰۸ در مدینه عربستان در مسئله افغانستان همیشه حضور داشته است. به همین دلیل است که سکوتِ این کشور حائز اهمیت و عجیب به نظر می رسد.
ایران که سالهاست میزبان هزاران پناهجوی افغان است همیشه نقشی فعال برای مذاکرات صلح افغانستان داشته است. تلاش های این کشور به سال ۲۰۰۱ و کنفرانس بن درباره آینده افغانستان بازمی گردد. در آن زمان « محمد جواد ظریف » وزیر امور خارجه پیشین ایران متحدانِ شمالی، تبعیدشدگان پشتون ،گروه های پیشاور و نمایندگان پیشین جنگجویان مجاهدین را گرد هم آورد تا از ریاست دولتِ حامد کرزای رئیس جمهوری پیشین افغانستان حمایت کنند.
با افزایش تنش و جنگ داخلی در افغانستان ایران نگران است تا بار دیگر با سیل پناهجویان افغان مواجه شود. در جلسه اخیر « نشست تهران » که در تاریخ ۸ و ۹ ژوئیه ( ۱۷ و ۱۸ تیر ) با حضور نمایندگان طالبان و مقامات افغان برگزار شد اعلام شد که جنگ راهِ برون رفت از بحران فعلی افغانستان نیست و تمام تمرکز باید بر روی راه حل سیاسی باشد.
با وجودِ اختلافات بسیاری که ایران با طالبان دارد همیشه راه های ارتباطی را با آنان بازگذاشته است و همیشه از تمامی طرف های افغان خواسته تا این بحران را با راه حل سیاسی حل کنند.
در ادامه این گزارش آمده است تاکنون طالبان حدود ۹۰۰ نفر را در ایالت قندهار طی یک ماه و نیم گذشته کشتند. سربازانِ پیشرو طالبان سربازانِ بازداشت شده،پلیس و غیر نظامی های مرتبط با دولت را اعدام کردند. این خشونت ها همچنین به دلیل هجومِ بیش از ۱۰ هزار تروریست از خارج افغانستان به خاک این کشور افزایش پیدا کرده است.
براساس گفته « سید عبدالله هاشمی » یکی از مقاماتِ وزارت کشور افغانستان در امور صلح دست های خارجی در پشت پرده این جنگ در کار است.
در این شرایط ،افزایش خشونت تاثیر زیادی در گسترش افراط گرایی و جنبش های جهادی و افزایش پناهجویان در خاورمیانه خواهد شد.