همدان- ایرنا- رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: تزریق واکسن کرونا رژیم غذایی ویژه ای نیاز ندارد اما در صورت آشنایی با مواد غذایی موثر و تقویت سیستم ایمنی بدن، می توان علائم و عوارض احتمالی ناشی از واکسیناسیون را به حداقل رساند.

آرزو کاوه ئی روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه زمان واکسیناسیون کرونا نباید ناشتا باشید افزود: در صورت ناشتا بودن احتمال می رود زمان تزریق واکسن افراد دچار سرگیجه یا افت فشار شده و بیهوش شوند.

وی بیان کرد: برای جلوگیری از بروز این مشکلات باید پیش از واکسن زدن صبحانه یا میان وعده ساده ای مصرف کنید و شب قبل از واکسیناسیون نیز غذای سبک مانند سوپ حاوی مرغ، سبزی های سبز تیره تازه، اسفناج، جعفری و کلم بروکلی مصرف کنید این موضوع به ویژه باید از طرف افرادی که از آمپول زدن ترس دارند رعایت شود.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: مصرف شیر، میوه، تخم مرغ، لقمه نان و پنیر همراه با سبزیجات مثل گوجه فرنگی یا خیار به عنوان صبحانه یا میان وعده قبل از تزریق واکسن توصیه می شود.

کاوه ئی با بیان اینکه افراد شب قبل از واکسیناسیون باید خواب خوب و راحتی داشته باشند ادامه داد: خواب کافی و آرام یکی از رازهای سلامت و طول عمر انسان همراه با زندگی با نشاط است و نقش مهمی در آماده سازی سیستم ایمنی بدن و تقویت آن ایفا می کند.

وی افزود: خواب خوب، آرام و پیوسته همچنین به دفع مواد زاید از بدن کمک می کند بنابراین از کار کردن با هرگونه دستگاه الکترونیکی همچون گوشی همراه و کامپیوتر و تماشای طولانی مدت تلویزیون حداقل یک ساعت قبل از خواب تا حد امکان پرهیز کنید.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان یکی از سوالهای رایج افراد را «مصرف چه مواد غذایی قبل و بعد از واکسیناسیون» عنوان کرد و گفت: نوشیدن آب و مایعات فراوان، خوردن مواد غذایی ضد التهاب، مصرف بیشتر سبزی ها و میوه ها و مصرف منابع غذایی پروتئینی مورد تاکید و توصیه است.

کاوه ئی بیان کرد: باید مقدار زیادی آب و مایعات نوشید چراکه تامین آب بدن به میزان کافی قبل و بعد از تزریق واکسن کووید- ۱۹ بسیار مهم است و سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط واکسیناسیون می شود.

وی افزود: نوشیدن مایعات همچنین از افت فشار خون در افرادی که ترس از آمپول و یا واکسن دارند نیز جلوگیری می کند؛ افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی- عروقی، فشار خون بالا یا بیماری های ریوی هستند در خصوص میزان مصرف مایعات باید با پزشک خود مشورت کنند.

وی اضافه کرد: مواد غذایی آبدار مانند میوه ها، سبزی ها، انواع سوپ و آبگوشت علاوه برکمک به تامین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می کنند همچنین به ویژه در صورت ایجاد تب بعد از واکسیناسیون، توصیه می شود مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و مصرف شود.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان تاکید کرد: نوشیدنی های شیرین مانند آب میوه هایی که دارای قند افزوده هستند و شربت های خیلی شیرین، نوشابه های گازدار و به طورکلی همه نوشیدنی های خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آن می شوند.

کاوه ئی با بیان اینکه بهترین نوشیدنی آب است گفت: مصرف آب میوه تازه و طبیعی، دوغ کم نمک و بدون گاز، شربت های خانگی کم شیرین نیز برای تامین آب بدن مناسب هستند.

وی گفت: رعایت طولانی مدت یک رژیم غذایی سالم، ایمنی بدن را بهبود می بخشد و به ما کمک می کند تا علاوه بر مبارزه بهتر با عفونت ها، پاسخ ایمنی قوی تری به واکسیناسیون داشته باشیم.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: مصرف بیشتر غذاهای تازه و طبیعی مانند میوه ها، سبزی ها، ماهی های چرب، آجیل و مغز دانه ها به کارکرد بهتر سیستم ایمنی کمک و التهاب کمتری در بدن ایجاد می کند.

کاوه ئی اضافه کرد: مصرف غذاهای ضد التهاب قبل و پس از تزریق واکسن می تواند کمک کننده باشد در عین حال اضافه کردن چاشنی هایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زرد چوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا به دلیل خاصیت ضد التهابی توصیه می شود.

وی با بیان اینکه زردچوبه را می توان به چای نیز اضافه کرد افزود: ماهی نوعی غذای ضد التهاب محسوب می شود و ماهی های چرب مانند ماهی آزاد، ساردین، شاه ماهی، قزل آلا، کپور و روغن کبد ماهی بیشترین امگا ۳ را به عنوان عامل ضد التهابی دارند.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان درباره ضرورت مصرف بیشتر سبزی ها و میوه ها نیز گفت: مصرف روزانه سه تا پنج واحد از گروه سبزی ها و ۲ تا چهار واحد از گروه میوه ها، آنتی اکسیدان ها شامل روی، سلنیم، ویتامین A و ویتامین C مورد نیاز بدن را تامین می کند.

کاوه ئی اظهار داشت: مصرف کافی سبزی ، سالاد و میوه قبل و پس از واکسیناسیون همراه با وعده های غذایی و در میان وعده ها توصیه می شود.

وی افزود: مصرف روزانه مقادیر کافی از منابع غذایی پروتئین و جایگزین های آن شامل انواع حبوبات، تخم مرغ، انواع گوشت به ویژه گوشت سفید، مرغ و ماهی نیز برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن توصیه می شود.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: منابع غذایی پروتئینی حاوی ریز مغذی هایی مانند روی و سلنیوم هستند که با خاصیت آنتی اکسیدانی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند؛ شیر و لبنیات شامل ماست، پنیر و کشک نیز علاوه بر تامین کلسیم و فسفر، از منابع تامین پروتئین هستند.

کاوه ئی تاکید کرد: مصرف فست فودها، غذاهای چرب، سنگین و پرنمک و تنقلات شور و نوشیدنی های خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و زمینه را برای ابتلا به بیماری ها از جمله کرونا فراهم می کند و همواره باید از مصرف بی رویه آنها اجتناب شود.

وی توصیه کرد : به منظور عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن، قبل و پس از واکسیناسیون از مصرف روغن های نباتی جامد و نیمه جامد، روغن ها و چربی های حیوانی به دلیل تحریک و ایجاد التهاب پرهیز شود.

وی گفت: عوارض ناشی از تزریق واکسن کرونا شامل تب، بدن درد و خستگی، ضعف و بیحالی، تهوع و استفراغ، اسهال، یبوست و بی اشتهایی می شود که به طور معمول از ۱۲ ساعت تا کمتر از ۷ روز بعد از تزریق واکسن به طور متغیر و خفیف در بعضی افراد ممکن است رخ دهد.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: در صورت ایجاد تب، نوشیدن مایعات و غذاهای آبدار، خوردن میوه هایی همچون موز، آلو، زردآلو، طالبی، کیوی، پرتقال و سبزی ها و حبوبات برای تامین پتاسیم ناشی از تعریق زیاد در تب توصیه می شود.

کاوه ئی اضافه کرد: همچنین در صورت بدن درد و خستگی مصرف منابع غنی از امگا ۳ مانند ماهی به ویژه ماهی های چرب، گردو، تخمه آفتابگردان و سایر مواد غذایی که خاصیت ضد التهابی دارند توصیه می شود.