رحیم دادی نژاد روز سه شنبه در نشست با خبرنگاران اظهار داشت: با تلاش کارشناسان حوزه میراث فرهنگی اداره کل از ۶ پرونده ثبتی ارایه شده به شورای ثبت آثار تاریخی، پنج اثر در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
وی افزود: این آثار شامل بافت تاریخی روستای کریک، قلعه ملا قباد سی سختی ، پلکان سنگی تنگ شمشیر بریده دیشموک و قلعه دژکوه سوق و قلعه دم عباس کهگیلویه است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: ثبت این آثار تاریخی از لحاظ تاریخی اهمیت بالایی برای استان دارد.
تعداد آثار میراث فرهنگی شناسایی شده استان کهگیلویه و بویراحمد۲هزار اثر است.
تا زمان حاضر ۷۷۰ اثر میراث فرهنگی استان در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
آسیاب ها، خانه های تاریخی، قلعه ها، آب انبارها، بقاع متبرکه، گورستان های تاریخی، پل ها، مساجد و کاروانسراها از مهمترین بناهای تاریخی ثبت شده این استان در فهرست آثار ملی هستند.
نقش برجستههای تنگ سولک در سال ۱۳۱۶ نخستین اثر ثبت ملی شده در کهگیلویه و بویراحمد است.
نقوش برجسته تنگ سولک در بهمئی، آثار سنگی چین لوداب، شهر سنگی دلی یاسیر کهگیلویه، قلعه کی نصیر بهادر بویراحمد، قلعه رئیسی کهگیلویه و دو گور دو پا در باشت از جمله بناهای تاریخی مهم ثبت ملی شده این استان است.
استان کهگیلویه و بویراحمد را به دیار آریوبرزن سردار نامی ایران در دوره هخامنشی میشناسند.
این استان بخشی از تمدن عیلام بوده و در دوره بعد از اسلام و همچنین بعد از ورود آراییها جزئی از خاک تمامی حکومتهای ایران بود.
این استان در دورههای تاریخی مختلف با نامهایی بلاد شاپور، جبال گیلویه و کهگیلویه شناخته شده است.
کهگیلویه و بویراحمد با بیش از ۷۲۶ هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد و این استان بیش از ۱۶ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد.