فعالان اقتصادی خراسان رضوی همچنین تاکید دارند گذر از تنگناهای اقتصادی منوط به تدوین برنامه جامع و منسجم اقتصادی با پرهیز از شتابزدگی است.
رهبر معظم انقلاب در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری حجتالاسلام والمسلمین رییسی توصیه فرمودند "حل مشکلات اقتصادی مبتنی بر برنامهریزی باشد نه مبتنی بر تصمیمات دفعی و روزانه زیرا حل مشکلات اقتصادی امری زمانبر است."
فعالان اقتصادی خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار ایرنا، این فراز از رهنمودهای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی را روشنگر مسیر در تدوین برنامه حل مشکلات اقتصادی دانسته و گفتند: داشتن برنامههای کوتاه، میان و بلند مدت میتواند ایران را به سرمنزل مقصود در حوزه اقتصاد برساند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: سخنان رئیس جمهوری در باره حل مشکلات اقتصادی صحیح است اما باید ترتیب عملی اقدامات، اولویتها و عوامل اجرایی در این مسیر متناسب با اهداف، سازماندهی شوند.
محمدحسین روشنک افزود: ۱۰ فرمان رییس جمهوری در خصوص مذاکره، تورم، مسکن، معیشت و کرونا همه راهگشای معضلات و مشکلات اقتصادی کشور است و شریانهای اصلی اقتصاد کشور به شمار می روند اما نخستین اقدام دولت در جهت حل مشکلات اقتصادی باید توسعه واکسیناسیون و واکسینه کردن همه فعالان اقتصادی باشد تا امنیت روانی و جانی به جامعه بازگردد.
وی ادامه داد: هنوز تکلیف کشور در حوزه اقتصاد به روشنی مشخص نشده، یعنی اینکه آیا ساختار اصلی اقتصاد ایران دولتی است یا نفتی؟
این فعال اقتصادی گفت: درست است که در قانون آمده که اقتصاد میتواند دولتی، خصوصی یا تعاونی باشد اما بطور واقع شاکله اقتصاد ایران از کدام نوع است؟ اقتصاد کشور ما هنوز تکلیفش را با بنگاههای اقتصادی "خصولتی" مشخص نکرده بدین معنا که آیا بنگاههای خصولتی، دولتی هستند یا خصوصی؟
وی افزود: هنوز جایگاه سرمایه گذاران و کارآفرینان در کشور مشخص نیست؛ آیا این قشر زالوصفت و بد هستند یا توسعه دهنده و فرماندهان جنگ مقابله با تحریم ها می باشند؟
روشنک ادامه داد: رهبر معظم انقلاب سرمایه گذاری را مجاهدت و عبادت و سرمایه گذاران را سربازان خط مقدم جبهه جنگ اقتصادی می دانند اما چرا در یک فیلم یا سریال، چهره ناخوشایندی از سرمایه گذار نشان داده یا متمول بودن سرمایه گذار به وسیله ای برای اهانت یا حسادت به وی در جامعه تبدیل می شود؟
وی گفت: در صورتی که به سخنان رهبر معظم انقلاب در خصوص اقتصاد عمل شود، اقتصاد کشور از مشکلات رهایی خواهد یافت؛ در این راستا رییس جمهوری باید در انتخاب اعضای کابینه و مدیران دقت کند تا مدیرانی که در دولتهای قبل مسوولیتهایی داشته و سپس به دنبال کارهای اقتصادی خود رفته اند، دوباره روی کار نیایند.
روشنک افزود: باید افراد متخصص در پستهای مدیریتی و وزارتی گمارده شوند، مذاکرات هسته ای باید به نتیجه برسد، گروه ویژه اقدام مالی (در پولشویی) یا به اختصار FATF باید از سوی ایران پذیرفته شود زیرا این مهم پیش نیاز برقراری ارتباط اقتصادی کشور با دنیا است.
گام نخست، تعامل با جامعه جهانی
دبیر انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: نخستین گام دولت باید تدوین برنامه ای برای تعامل با جامعه جهانی باشد، چرا که ریشه همه مشکلات و آسیبهای وارد به اقتصاد کشور از عدم تعامل درست با جامعه جهانی نشات می گیرد.
امیرمهدی مرادی افزود: البته باید در نظر داشت که نباید این نوع تعامل به قیمت از دست رفتن عزت ملی یا خدشه به آن تمام شود، در واقع باید زمینه ایجاد یک شرایط برد - برد را فراهم کرد که ایجاد چنین شرایطی به هیچ وجه آسان نیست.
وی ادامه داد: کشور در شرایط بسیار سخت اقتصادی قرار دارد، این شرایط برای قشر کارگر و آسیب پذیر جامعه بسیار سختتر است، هرچند حقوق و دستمزد آنان افزایش یافته اما آسیب وارده به این قشر جدی است به طوری که نمی توانند معیشت خود را تامین کنند، از سوی دیگر بنگاه های اقتصادی نیز بضاعت مالی کافی برای پرداخت دستمزد بیشتر به کارگران ندارند.
این فعال اقتصادی گفت: اتخاذ برخی تصمیمات در شرایط کنونی اقتصادی کشور ممکن است خیلی سخت باشد اما مانع از وارد آمدن آسیبهای بیشتر به جامعه می شود، باید با برقراری یک تعامل جهانی بتوان از این بحران عبور کرد.
وی افزود: رسیدن به یک اقتصاد درون زا از مسیر برقراری رابطه برد- برد و متعادل با جهان عبور می کند که امید است همانطور که آقای رئیسی در صحبتهایشان به این موضوع اشاره کردند، تعامل با جهان را در اولویت قرار دهند.
مرادی ادامه داد: اقدام دیگر دولت باید تکمیل زیرساختها در حوزه راه، آب، برق و گاز برای توسعه اقتصادی کشور باشد، سالهاست که زنگ خطر نقصان در زیرساختها به صدا درآمده اما نسبت به آن بی توجهی شده است لذا باید ابتدا سرمایه گذاری به سوی توسعه و تکمیل زیرساختها سوق یابد.
وی گفت: در صورتی که زیرساختهای لازم برای توسعه اقتصادی مهیا نشود، نمی توان انتظار داشت که سرمایه گذار داخلی یا خارجی در این بخش سرمایه گذاری کند، برای این منظور باید در بودجه ریزی کشور سرمایه گذاری در زیرساختها متناسب با جمعیت و نیازهای روز جامعه دیده شود تا بتوان کشور را در یک شرایط متعادل با دنیا قرار داد.
راه حل نجات، اقتصاد مبتنی بر علم و برنامه است
نایب رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران نیز به خبرنگار ایرنا گفت: مشکلات اقتصادی کنونی که دولت جدید با آن روبرو است، در دولتهای گذشته نیز وجود داشت، اگر شرایط اقتصادی کنونی در کشور بدتر از گذشته است، دلیلش این است که در گذشته می توانستیم نفت بیشتری بفروشیم لذا پولدارتر بودیم اما برای فروش نفت برنامه نداشتیم و اکنون نیز شرایط مالی ما در فروش نفت مانند گذشته نیست.
حسن حسینی افزود: مفهوم سخن رهبر معظم انقلاب در مراسم تنفیذ حکم رییس جمهوری در خصوص داشتن برنامه برای رفع مشکلات اقتصادی این است که اقتصاد باید متکی به علم و برنامه ریزی علمی باشد چرا که خود اقتصاد در واقع یک علم است.
وی ادامه داد: سالها است که علم در اقتصاد کشور بسیار غریب واقع شده و اغلب اقدامات در حوزه اقتصاد پایه علمی نداشته و متکی بر اصول دانش و خرد نبوده است.
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: ماهیت وجودی سازمان برنامه و بودجه این است که بتواند درآمد و هزینه ها و مسائل کشور را طی یک برنامه علمی استخراج کرده و سالانه به مجلس شورای اسلامی ارایه دهد تا نمایندگان مجلس براساس آن تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.
وی افزود: علاوه بر آن کشور دارای قانون برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است تا همه اقدامات علمی و مبتنی بر یک برنامه عملی باشد اما هیچ یک از برنامه ها در زمان مشخص به اتمام نرسیده و همه آن هم محقق نشده است، علاوه بر آن این کشور سند چشم انداز ۲۰ ساله را دارد که برنامه خوبی بوده و باید کشور براساس آن برنامه حرکت می کرد اما تاکنون همه بندهای این برنامه محقق نشده است.
حسینی ادامه داد: همه نقیصه های گذشته از برنامه های توسعه ای کشور روی هم تلنبار شده و دولت سیزدهم وارث همه این نقیصه ها شده لذا کار این دولت بسیار سخت است و در شرایطی قرار گرفته که باید آن را با برنامه علمی و براساس نقشه درست، سامان دهد.
وی گفت: بی برنامگی اقتصادی، توسعه ای و فرهنگی برای کشور به معضلی تبدیل شده و اکنون کشور برنامه مدونی در اختیار ندارد که دستکم بداند در سال ۱۴۰۵ در چه شرایطی از نظر اقتصادی یا فرهنگی قرار می گیرد.
این فعال اقتصادی افزود: یکی از دلایل اصلی که کشور به یک برنامه واحد برای توسعه اعم از اقتصادی، فرهنگی یا اجتماعی نمی رسد، این است که در همه حوزه ها افراد بسیار برای تصمیم گیری وجود دارند و هر فرد می خواهد، تصمیم خود را اجرا کند.
وی ادامه داد: نمی توان انتظار داشت که دولت آقای رئیسی مشکلات اقتصادی کشور را ظرف دو یا سه سال آینده حل کند، اما لازم است برنامه جامع با اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای حل مشکلات اقتصادی کشور تدوین شود که بتوان پله پله به این اهداف دست یافت.
حسینی گفت: در این راستا باید همه خود را ملزم بدانند طبق برنامه عمل کنند و یک وحدت رویه و انسجام کاری بین مدیران اقتصادی بوجود آید، اگر هم برنامه جامع و کامل نیست، آن را قانون بدانند و به آن عمل کنند زیرا داشتن برنامه و قانون بهتر از نداشتن آن است.
وی افزود: ریشه یابی مشکلات اقتصادی کشور انجام شده و بسیاری از نخبگان اقتصادی نظرات خود را بیان کرده اند، در این شرایط بهتر آن است که آقای رئیسی دستور دهند نخبگان اقتصادی فارغ از مسائل سیاسی و با نگاه حفظ منافع ملی، اقدامات اولویت دار و زیرساختهای لازم برای توسعه اقتصادی را مشخص کنند.
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: در صورتی که یک سری از نخبگان اقتصادی به کار گمارده شوند و با به خدمت گرفتن علم، نسخه ای برای رفع مشکلات اقتصادی کشور بپیچند، می توان به نتیجه ای مطلوب برای برون رفت از مشکلات کنونی رسید.