به گزارش روز سه شنبه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشارزی خراسان رضوی محمدعلی امیرفخریان در نشست اعضای کمیسیون خدمات فنی و مهندسی اتاق بازرگانی خراسان رضوی افزود: شیوع کرونا، تحولات داخلی کشورهای همسایه و اعمال تحریم ها موجب بروز مشکلات اقتصادی شد اما حال در این شرایط صدور خدمات فنی و مهندسی کشور به ویژه این استان بیشترین آسیب را متحمل شده است.
وی امنیت را مولفهای مهم برای بخش خدمات فنی و مهندسی در کشورهای هدف صادراتی برشمرد و تاکید کرد: باید پذیرفت که شرایط صدور کالا با خدمات متفاوت است و امروز بحث صدور کالاهای ایرانی به کشور افغانستان، به رغم همه مشکلات موجود پیگیری می شود اما این مساله الزاما قابل تعمیم به حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی نیست.
رییس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی برخی موفقیتها در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی به اروپا را مثال زدنی دانست و گفت: آمار صحیح و دقیقی از روند صدور خدمات فنی و مهندسی در دست نبوده و مشخص نیست در کدام کشورها، کدام یک از شرکتهای خدمات فنی و مهندسی ایرانی فعالیت دارند و این مساله ترسیم ظرفیتهای صادراتی برای خدمات فنی و مهندسی را دچار مشکل می کند.
امیر فخریان افزود: فعالان بخش خصوصی در حوزه خدمات فنی و مهندسی سردرگم هستند و هیچ برنامه ای برای آینده ندارند به همین دلیل تشکلهای بخش خصوصی به خوبی نمی توانند مطالبه گری کنند و شاهد این مدعا فقدان طرح و بانک اطلاعاتی صحیح از فعالان حوزه خدمات فنی و مهندسی است.
وی ادامه داد: با وجود این که بخش خدمات فنی و مهندسی معاف از پرداخت مالیات است اما برخی از فعالان این حوزه همچنان رغبتی به ثبت اطلاعات خود در سامانه مربوطه ندارند حال ممکن است به خاطر تعهدات ارزی از انجام این اقدام سرباز زنند اما در این حوزه نیز شرایط قابل قبولی مورد لحاظ قرار گرفته و شرایط نسبت به گذشته تعدیل شده است.
او اضافه کرد: رسیدن به موفقیت در حوزه خدمات فنی و مهندسی مستلزم احصای ظرفیت کشورها و تدوین برنامه در این زمینه است حال با توجه به تحولات داخلی افغانستان و مشخص نبودن تکلیف فعالیت شرکتهای خدمات فنی و مهندسی در آن کشور پیشنهاد می شود جلساتی برگزار شود و از فعالانی که در این کشور مشغول به کار هستند نظرخواهی انجام گیرد و مشکلات موجود احصا و راهکار عملیاتی ارائه شود.
رییس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی و عمران اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: تحولات داخلی برخی کشورهای هدف، بازار صدور خدمات فنی و مهندسی ایران را نشانه گرفته است.
محسن خندان دل افزود: با تغییر وضعیت سیاسی افغانستان، فضای خوبی برای فعالان اقتصادی ایرانی در این کشور به ویژه در بخشهای عمرانی به وجود نیامده است و این مساله در خصوص کشور عراق نیز صادق است و تنشها در این کشور، فعالیتهای مرتبط با بخش خدمات فنی و مهندسی را دشوار کرده است.
وی اضافه کرد: دولت ترکیه در افغانستان به سرعت فعال شده و حاضر است امنیت بعضی از شهرها و فرودگاه ها را برعهده بگیرد، همچنین ترکیه در کشور عراق نیز فعالیتهای گسترده ای را آغاز کرده که نشان از عزم این کشور برای فتح بازار خدمات فنی و مهندسی در سطح منطقه است.
رییس اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی نیز در این نشست محدود ماندن بحث صادرات خدمات فنی و مهندسی به بازار کشورهایی نظیر افغانستان، عراق و سوریه را مشکلساز برشمرد و گفت: برای توسعه بازار این خدمات، باید اقدامات موثرتری انجام گیرد، حتی بازار خدمات فنی و مهندسی ایران نیز در همین کشورها آسیب پذیر است و با چالش مواجه است.
حمید بابازاده افزود: لازم است بخشی از پروژه های عمرانی که در استان خراسان رضوی انجام می شود، به مهندسان مشاور خراسانی واگذار شود، توسعه فعالیتهای اقتصادی و بازارهای هدف در گرو سیاستگذاری های صحیح نهادهای تصمیم ساز است و بخش خصوصی باید صدای مطالبه خود را به این بخش برساند.
وی با تاکید بر اهمیت مستندسازی فعالیتها در بخش صدور خدمات فنی و مهندسی متذکر شد: فعالان اقتصادی باید مستندات خود را به سفارتخانه ها ارائه و اطلاعات لازم را به سازمان توسعه تجارت منعکس و پروژه هایشان را بیمه کنند.