این روزها اگر سری به داروخانههای مختلف بزنیم سیل مراجعه کنندگان به این مراکز را مشاهده خواهیم کرد که اکثرا به دنبال داروهای مشابهی هستند و سرم و داروهای درمان کرونا در صدر درخواستهای مراجعه کنندگان است.
کمبود سرم و برخی اقلام داروهای درمان کرونا با گذشت بیش از یک سال و نیم از آغاز بحران کرونا ما را به یاد روزهای ابتدایی شیوع کرونا میاندازد که کشور با بحران کمبود ماسک، دستکش و اقلام ضدعفونی کننده مواجه بود، هرچند آن روزها برای عموم مردم کمبود ماسک و اقلام بهداشتی به دلیل شیوع ناگهانی کرونا و سیل فزآینده تقاضا قابل قبول بود اما امروز با تولید داخلی داروهای کرونا و سرم در کشور به نظر میرسد باید تدابیر ویژهای برای رفع کاستیها و مشکلات بیماران مبتلا به کرونا اندیشیده شود.
پیک پنجم و افزایش شمار بیماران نیازمند به داروهای کرونایی
به گفته معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اراک با توجه به اینکه آمار مبتلایان کرونایی روز به روز در حال افزایش است و از طرفی نمودار بیماران قرنطینه در منزل نیز شیب صعودی دارد، با پیگیری و همکاری دانشگاه علوم پزشکی اراک، ۸ داروخانه جهت توزیع داروی فاویپیراویر به بیماران کرونایی در نظر گرفته شد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اراک معتقد است: با توجه به شیوع فزاینده ویروس کرونا، در داروخانههای منتخب شهر اراک با مشکل جدی تامین داروی بیماران کرونایی مواجه هستیم که این نقص به احتمال زیاد هفته آتی رفع میشود.
کسر موجودی برخی اقلام دارویی در اراک/۴ داروخانه منتخب مسئول تامین نیازهای بیماران کرونایی
مسئول یکی از داروخانه های اراک در این خصوص گفت: با توجه به شیوع بالای ویروس کرونا میزان مراجعات بیماران کرونایی افزایش یافته اما از هفته گذشته داروی فاویپیراویر در این داروخانه به اتمام رسیده است.
وی افزود: سرم نیز در داروخانه از هفته گذشته تمام شده و پس از مکاتبات با شرکت توزیع دارو نیز بیان شد مشکل تامین سرم کشوری است و امید است در هفتههای آتی این مشکل رفع شود.
مسئول فنی یکی دیگر از داروخانههای اراک نیز بیان کرد: تامین داروی کرونا با توجه به شدت پیک پنجم و افزایش شمار مبتلایان با مشکلاتی مواجه شده اما رفع نیاز دارویی بیماران با تجویز نسخه پزشک در اولویت قرار گرفته است.
یکی دیگر از مسئولان داروخانههای اراک نیز گفت: مشکلی بابت توزیع یک نوع از داروی کرونا نداریم اما میزان مبتلایان ویروس کرونا افزایش یافته است که باید برای تامین سایر اقلام دیگر به ۲ داروخانه تخصصی منتخب دیگر در مرکز شهر مراجعه شود.
مسئول پذیرش یکی از داروخانههای اراک نیز اظهار داشت: ۲ ورق از قرص فاویپیراویر در این داروخانه تنها با تجویز پزشک در اختیار بیماران کرونایی قرار میگیرد و این در حالی است که میزان مبتلایان افزایش چشمگیر داشته است.
مسئول پذیرش کلینیک ابن سینای اراک نیز گفت: در این مرکز داروی بیماران کرونایی توزیع نمیشود و تنها داروهای تحت پوشش بیمه را شامل میشود و چنانچه بیمار کرونایی مراجعه کند به بیمارستان امیرالمومنین ارجاع داده میشود.
مسئول شیفت یکی دیگر از داروخانههای مرکز شهر اراک نیز گفت: داروی فاویپیراویر از روز گذشته به اتمام رسیده و با توجه به افزایش مراجعات بیماران کرونایی قول مساعد داده شده هفته آتی این مشکل رفع شود.
وی عنوان کرد: تامین داروهای کرونایی در پیک پنجم دشوار شده و برای تامین دارو باید پرونده تشکیل شود.
گزارشهای میدانی خبرنگار ایرنا پس از مراجعه به چندین داروخانه که جز مراکز منتخب عرضه داروهای کرونایی نیستند، نشان می دهد داروی فاویپیراویر در موجودی این داروخانهها وجود نداشت.
یک خانم ۷۳ ساله و بازنشسته تامین اجتماعی نیز در خصوص تامین داروی کرونا نیز گفت: من ماه گذشته به ویروس کرونا مبتلا شدم که ۲ دخترم نیز به این ویروس دچار شدند که با توجه به شرایط کنونی و قیمت افسار گسیخته داروها، بخش قابل توجهی از حقوق ماه گذشته را برای تامین دارو هزینه کردم.
رمدسیویر داروی بیمارانی است و در مراکز بستری تجویز میشود
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اراک نیز بیان کرد: برخی داروهای کرونا مثل رمدسیویر بیمارستانی است و تنها قابلیت توزیع در بخش بیماران سرپایی و بستری مراکز درمانی را دارد.
عباس علیمرادیان تاکید کرد: داروهای مختص بیمارستان با توجه به اینکه هم عوارض جانبی و هم قیمت بالایی دارد، نیاز است تحت نظر و نظارت پزشک و داخل سرم تجویز سود چرا که باید متناسب با اندازهگیری کلیوی و کبدی بیمار انجام شود.
وی افزود: برخی داروهای کرونا مثل فاویپیراویر قابلیت توزیع در داروخانههای شبانه روزی و خصوصی دارد اما اکنون با کمبود این دارو در سطح کشور و استان مواجه هستیم.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اراک اظهار داشت: با توجه به اینکه داروهای درمان کرونا اکنون به گمرک وارد شده، هفته اتی این کمبودها رفع می شود.
علیمرادیان تصریح کرد: البته باید اذعان داشت که داروی فاویپیراویر تنها در مرحله اولیه بیماری تزریق میشود چرا که اگر مبتلایان دیر به مراکز درمانی مراجعه کنند این دارو تجویز نمی شود چرا که دیگر اثربخشی لازم را ندارد.
وی ادامه داد: داروهای بیماری کووید ۱۹ در همه داروخانه ها اجازه توزیع داده نمیشود و به مردم توصیه میشود که این داروها را از داروخانه های منتخب تهیه کنند و در بازار آزاد خریداری نکنند چرا که IUD ( شناسه کیفیت اصالت) دارو از بین رفته و سلامت آن قابل تضمین نیست.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اراک بیان داشت: داروی رمدسیویر در بیمارستان امیرالمومنین به عنوان سانتر کرونا، تامین است و در بیمارستان سینا به عنوان بخش خصوصی و بستری بیماران کرونایی به صورت محدود توزیع شده است و در بخش بیمارستانی نیز مشکل کمبود سرم وجود ندارد اما بر اساس اعلام سازمان غذا و دارو، سرم در داروخانههای غیر بیمارستانی و بخش خصوصی توزیع نمیشود تا این محموله وارداتی ترخیص و اجازه توزیع به بخش خصوصی داده شود.
وی خاطرنشان کرد: اکنون ۱۲۶ داروخانه در سطح استان به غیر از شهرستان ساوه فعالیت دارد که در اراک حدود ۸۰ داروخانه به جز بیمارستانی فعال هستند که از این تعداد ۷ داورخانه شبانه روزی هستند و شهرستانهای استان هم به فراخور دارای داروخانه هستند.
استان مرکزی ۱۹ بیمارستان فعال با یکهزار و ۹۴۵ تخت مصوب و یکهزار و ۷۵۰ تخت فعال و ۸۵ بخش درمانی وجود دارد که ۱۵ واحد بیمارستانی مربوط به حوزه دولتی، سه بیمارستان با راهبری حوزه مدیریت درمان تامین اجتماعی و ۲ بیمارستان نیز خصوصی در اراک و ساوه است.