به گزارش ایرنا، روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» امروز (شنبه) به نقل از منابع سیاسی ذیربط در تشکیل دولت لبنان نوشت: دولت در مرحله تولد است و انتظار می رود که در دیدار آتی «نجیب میقاتی» نخست وزیر مامور تشکیل دولت و «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان چهره خود را نشان دهد.
این منابع تصریح کردند: کسانی که با میقاتی دیدار کرده اند، خوشبینی خود در ارتباط با تشکیل دولت را براساس خوشبینی شخص میقاتی ابراز داشته اند؛ خصوصا که نشست آتی میقاتی و عون – در صورت تغییر نکردن موضع عون درقبال تقسیم پست ها که در دیدار دو روز پیش آنها حاصل شد- به معرفی اسامی وزیران اختصاص خواهد داشت.
این منابع تصریح کردند: دولت هم اکنون در مرحله متولد شدن است و انتظار می رود که در دیدار آتی عون و میقاتی چهره آن هویدا شود؛ بویژه که جلسه اخیر بین عون و میقاتی این فرصت را به آنها داد که به طور غیرنهایی برخی اسامی معرفی شده برای ورود به دولت را مورد بحث قرار دهند تا اینکه این بحث ها در جلسه بعدی تکمیل شود.
این منابع خاطرنشان کردند: برخی از کسانی که با میقاتی دیدار کردند، قبل از این دیدار فکر می کردند که هدف میقاتی از اشاعه فضای خوشبینی جلوگیری از افزایش سرسام آور قیمت دلار در سایه تصمیم برای برداشته شدن یارانه سوخت است اما بعد از این دیدار برداشت آنها این بود که خوشبینی میقاتی ساختگی نیست بلکه متکی به نرمشی است که رئیس جمهور نشان می دهد و امید می رود که این موضعگیری در مسیر تشکیل دولت با ارایه تسهیلات لازم باشد و جلسه آینده با عون آزمونی در این زمینه خواهد بود.
این منابع در عین حال به فشارهای خارجی برای تشکیل دولت اشاره کرده و گفتند که پاریس در دو روز گذشته با قدرت وارد برقراری تماس شده است و این تماس ها تا حد زیادی با رئیس جمهور و تیم وی بوده است؛ بدون اینکه پاریس تماس های خود را با میقاتی که از وی حمایت می کند، قطع کرده باشد.
این منابع مطلع گفتند: ارجاع از سرگیری رایزنی ها به هفته آینده ضرورتا به معنای مقید کردن عون و میقاتی به این زمان نیست و می توانند آن را به اواخر این هفته جلو بیاندازند و مجموعه ای از سیگنال ها و نشانه های بین المللی وجود دارد که در راستای مهیا کردن شرایط برای تسریع در تشکیل دولت فشار می آورد؛ چرا که جامعه بین المللی تصور می کند که دخالت نکردن، لبنان را به سمت انفجاری همه جانبه سوق خواهد داد.
رایزنی ها برای تشکیل دولت لبنان بعد از تاخیری چندین ماهه درحالی ادامه دارد که لبنان این روزها با شرایط اقتصادی و مالی به شدت نامناسبی روبرو است و قیمت های کالاهای اساسی به شدت افزایش یافته و کمبود در این زمینه و در زمینه دارو و بویژه فرآورده های سوختی تشدید شده است.
همین امر نیز باعث وقوع اعتراضات گسترده چندین ماهه در سراسر لبنان و کشیده شدن این اعتراضات به خیابانها شده است.
بحران فرآورده های سوختی در لبنان و آزادسازی قیمت های آن این روزها بار دیگر در سایه اختلافات بین نهادهای ریاست جمهوری، نخست وزیری و بانک لبنان افزایش یافته است.
در همین راستا، رئیس جمهوری لبنان خواهان برگزاری نشست فوق العاده دولت برای رسیدگی به تبعات خطرناک بحران سوخت شده است.
میشل عون از هیات وزیران لبنان خواسته است تا نشستی فوق العاده با حضور «حسان دیاب» نخست وزیر پیشبرد امور این کشور برای رسیدگی به علل بحران نبود انواع فرآورده های سوختی و قطع شدن آن در پی تصمیم یکجانبه رئیس بانک لبنان برای لغو یارانه این فرآورده ها برگزار شود.
رئیس جمهوری لبنان این دعوت را براساس بند ۱۲ماده ۵۳ قانون اساسی در چارچوب یک نامه کتبی به نخست وزیر این کشور ابلاغ کرده است.
اما در آن سوی قضیه حسان دیاب از دعوت به برگزاری چنین نشستی خودداری کرده و گفته است که با توجه به اینکه نخست وزیر پیشبرد امور است، چنین اختیاری ندارد.
دفتر اطلاع رسانی نخست وزیر پیشبرد امور لبنان در بیانیه ای گفته است: با توجه به اینکه دولت از دهم ماه اوت سال ۲۰۲۰ میلادی مستعفی است و در راستای پایبندی به ماده ۶۴ قانون اساسی که اختیارات دولت مستعفی را صرفا در حد پیشبرد امور محدود کرده است، حسان دیاب همچنان بر موضع اصولی خود برای نقض نکردن قانون اساسی و در نتیجه دعوت نکردن برای تشکیل جلسه هیات وزیران پافشاری می کند.
در این میان، رئیس بانک مرکزی لبنان نیز به نوبه خود بر موضعش مبنی بر برداشتن یارانه فرآورده های سوختی با توجه به کمبود منابع مالی تاکید کرده است.
«ریاض سلامه» امروز (شنبه) گفت که ذخیره ضروری مالی بانک به خط قرمز رسیده است و ملزم به متوقف کردن گشودن اعتبارات هستیم.
وی افزود: حکومت اعم از ریاست جمهوری، پارلمان و اعضای شورای مرکزی از تصمیم برای برداشته شدن یارانه ها آگاه هستند و من از برداشتن یارانه سوخت صرف نظر نخواهم کرد؛ مگر اینکه
قانونی صادر شود که اجازه استفاده از ذخیره ضروری مالی بانک را بدهد.
این درحالی است که برخی محافل داخلی لبنان نیز برداشته شدن یارانه سوخت پیش از تصویب کارت معیشتی در پارلمان را به زیان مردم و تشدید بحران معیشتی آنها توصیف کرده اند و خواهان این اقدام بعد از تصویب اعطای کارت معیشتی به مردم هستند.
در سایه این شرایط، تنها امید لبنانی ها توافق جریان های سیاسی برای تشکیل شدن هرچه سریعتر دولت و در دستور کار قرار دادن برنامه ای همه جانبه برای رسیدگی به اوضاع وخیم سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این کشور در سایه بحران های انباشته شده است.