سجادی این بار شرایط متفاوتی دارد و شاید از هم اکنون باید او را نخستین قهرمان ورزشی خواند که سکان وزارت ورزش و جوانان ایران را بهدست گرفته است چرا که دیگر خبری از اختلافات گسترده و شکاف میان نمایندگان مجلس و دولت نیست و از طرفی تا صحبت از وزرای وزارتخانههایی همچون نفت، اطلاعات، کشور و ... است، نمایندگان حساسیت کمتری نسبت به گزینه پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان دارند.
وزارت ورزش و جوانان هشتم دی ماه ۸۹ پس از ادغام سازمان تربیت بدنی و سازمان ملی جوانان در مجلس هشتم تشکیل شد، بیش از یک دهه قبل، نمایندگان مجلس شورای اسلامی که با عدم پاسخگویی دستگاه ورزش ایران پس از نتایج ضعیف کاروان ایران در المپیک ۲۰۰۸ پکن مواجه شده بودند، تصمیم گرفتند برای پاسخگو کردن مسئولان دولتی در حوزه ورزش، این سازمان را تبدیل به وزارت ورزش و جوانان کنند.
در اوج اختلافات میان نمایندگان مجلس و رئیس جمهوری، حمید سجادی که معاون حرفه ای و قهرمانی سازمان تربیت بدنی وقت بود از سوی محمود احمدی نژاد به مجلس معرفی شد، حال آنکه خیلی ها تصور می کردند رئیس جمهور وقت، علی سعید لو آخرین رئیس سازمان تربیت بدنی را که در دولت نهم معاون اجرایی احمدی نژاد بود برای کسب رای اعتماد به مجلس بفرستد. در هر صورت سجادی که سیاسی نبود راهی مجلس شد و با وجود برنامه های تخصصی و ورزشی که برای اداره وزارت ورزش و جوانان در دفاعیه خود ارایه کرد در گیر و دار اختلافات نمایندگان و رئیس جمهوری نتوانست رای اعتماد دریافت کند و کنار رفت تا محمد عباسی که سابقه ای در ورزش نداشت، نخستین وزیر ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران نام بگیرد.
بسیاری از صاحبنظران ورزشی و قهرمانان سرشناس ایران که برای حمایت از سجادی راهی مجلس شدند و در مراسم رای اعتماد او شرکت کردند پس از این ناکامی، معتقد بودند که مشکل شخص سجادی نبوده است بلکه اختلافات نمایندگان و رئیس جمهوری به حدی بالا گرفته بود که نمایندگان قصد داشتند به شکلی نارضایتی خود را به رئیس جمهوری نشان دهند و عدم رای اعتماد به سجادی تنها ابزار آنان در آن شرایط بود.
قهرمان ملی ایران در دوهای استقامت بارها در زمین ورزش نشان داده است که مرد روزهای سخت است و هرگز از تلاش برای رسیدن به هدف خود خسته نخواهد شد. سجادی این بار در صورت اخذ رای اعتماد به عنوان چهارمین وزیر ورزش و جوانان راهی خیابان سئول خواهد شد که بسیاری در ایران آن را خیابان منتهی به نمایشگاه بین المللی تهران می شناسند.
وزیر پیشنهادی دولت سیزدهم متولد یکم فروردین ماه ۱۳۴۸ در تهران است و به اندازه کافی سابقه مدیریت ورزشی در کارنامه خود دارد. سجادی در سال ۱۹۹۱ در مالزی موفق شد در دو سه هزار متر با مانع به مدال طلای آسیا دست پیدا کند همچنین چهار بار مدال برنز قهرمانی آسیا و یک مدال نقره در بازیهای آسیایی ۱۹۹۸ بانکوک کسب کرد.
وی ورزشکار المپیکی ایران هم بوده است و در المپیک های بارسلون ۱۹۹۲ و آتلانتا ۱۹۹۶ برای ایران به میدان رفت.
سجادی ورزشکاری تحصیلکرده است و موفق شده در رشته برنامهریزی در تربیت بدنی دکتری بگیرد. او تا پیش از این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد بود و سال ۹۶ جایگزین محمد دادکان مدیرکل تربیت بدنی و ورزش دانشگاه آزاد شد.
گزینه پیشنهادی وزارت ورزش سمت هایی همچون رییس هیات مدیره و مدیرعامل موسسه ورزش و تفریحات سالم منطقه آزاد کیش، مسئول بسیج اعضای هیات علمی دانشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی، معاون فرهنگی ورزشی شرکت ورزشی شهر سالم شهرداری تهران، مدیر طرح و تأمین شبکه رادیویی ورزش، مدیر باشگاه ورزشی شرکت صنایع خوایی، مسئول هیات دوومیدانی بنیاد شهید به مدت هشت سال، مسئول هیات دوومیدانی باشگاه پاس به مدت چهار سال، عضو کمیته فنی فدراسیون دوومیدانی در سال ۱۳۸۲ و مشاور رئیس فدراسیون دوومیدانی را در کارنامه دارد.
سجادی این بار در شرایطی به مجلس شورای اسلامی خواهد رفت که المپیک توکیو به سبک کرونایی پایان یافته است و عنوان قهرمانی با ۳۹ مدال طلا به آمریکا رسیده و چین با یک طلا کمتر دوم شده است.
کاروان ورزشی ایران هم در مجموع هفت مدال بدست آورده است که سه مدال طلا بوده که توسط جواد فروغی در تیراندازی، محمد رضا گرایی در کشتی فرنگی و سجاد گنج زاده در کاراته به دست آمده است، در وزنه برداری و کشتی آزاد هم علی داودی و حسن یزدانی دو مدال نقره دریافت کردند و محمد هادی ساروی و امیر حسین زارع در کشتی فرنگی به دو مدال برنز دست یافتند.
از میان ۲۰۶ کشور شرکت کننده در این رقابت ها، تنها ۹۳ کشور موفق به کسب مدال شده اند و از بین این کشورها فقط ورزشکاران ۶۳ کشور مدال طلا داشته اند.
نکته جالب اینکه کاروان ورزشی ایران کار خود را با طلا شروع و با طلا تمام کرد اما به عنوانی بهتر از بیست و نهم دست نیافت چرا که برای کسب عنوان بهتر باید نگاهی بلند مدت به ورزش داشت و بیش از همه به رشته های پایه و پرمدال مثل شنا، دوومیدانی، قایقرانی، تیراندازی و تیرو کمان توجه کرد چرا که به طور مثال یک شناگر آمریکایی یا استرالیایی توانسته در یک یا دو المپیک به اندازه کل تاریخ ورزش ایران در المپیک ها مدال طلا کسب کند.
حمید سجادی که قهرمان رشته پایه و پرمدال دوومیدانی است بر خلاف افراد غیر ورزشی به خوبی می داند تا زمانی که امید کاروان ایران نتیجه گیری ملی پوشان کشتی و وزنه برداری در بازی های المپیک و آسیایی باشد جایگاه ورزش ایران ارتقا نخواهد یافت و برای بیرون رفت از این دور باطل باید سراغ رشته های پرمدال رفت و بیش از هر زمانی به ورزش بانوان توجه کرد.
اما پیش از سجادی، محمد عباسی (در دولت دهم)، رضا صالحی امیری (سرپرست در دولت یازدهم)، محمد شریعتمداری (سرپرست در دولت یازدهم)، محمد گودرزی(دولت یازدهم)، نصرالله سجادی(سرپرست در دولت یازدهم) و مسعود سلطانی فر به عنوان وزیر دولت یازدهم و دوازدهم سکان وزارت ورزش و جوانان رو برعهده داشتند.
محمد عباسی
محمد عباسی سیاستمداری متولد ۱۳۳۷ گرگان است و دکتری مدیریت آموزش عالی دانشگاه آزاد اسلامی و دکتری مدیریت استراتژیک دارد. او از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی و نائب رئیس کمیسیون برنامه بودجه در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی بود.
مشاور احمدی نژاد در آمریکای لاتین و وزیر تعاون در دولت نهم و اولین وزیر ورزش و جوانان ایران از جمله سمت های دولتی او است.
عباسی عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی مدیریت و برنامه ریزی و معاون برنامه ریزی استانداری و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در مازندران نیز بوده است. وی از رزمندگان دفاع مقدس است و عضو هیات امنای بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی نیز بوده است.
تدوین برنامه جامع ورزش و جوانان اقدام راهبردی در زمان وی بود ضمن اینکه بنابر ادعای مسئولان وقت، زیرساختهای ورزشی در انتهای وزارت او به بیش از دو برابر زیر ساختهای تاریخ ورزش کشور رسید.
حضور قدرتمند کاروان ورزشی ایران در المپیک و پارالمپیک ۲۰۱۲ لندن که با کسب ۱۲ مدال (۴ طلا ،۵ نقره و ۳ برنز) همراه شد از موفقیت های بزرگ او است، چرا که تعداد مدال های ایران در المپیک در دوره او به اندازه مدالهای سه دوره المپیک در سیدنی، آتن و چین بود و جایگاه ورزشی ایران را از رتبه ۵۱ جهانی به ۱۷ رساند.
در پارا المپیک هم ایران با کسب ۲۴ مدال (۱۰ طلا، ۷ نقره و ۷ برنز) ردیف ۱۱ جهانی را در زمان عباسی کسب کرد. علاوه بر اینها، کشتی گیران ایران در مسابقات قهرمانی جهان پیروزی قاطع در برابر روسیه و آمریکا بدست آوردند و قهرمان جهان شدند.
نایب قهرمانی وزنهبرداری، کاراته، تکواندوی ایران و راهیابی تیم ملی والیبال ایران برای نخستین بار به جام جهانی از دیگر افتخارات عباسی است ضمن اینکه تیم ملی فوتبال ایران در زمان او به عنوان سرگروه به جام جهانی رفت و یک بانوی ایران در زمان او برای نخستین بار در المپیک مقام ششم را کسب کرد که تا آن زمان نتیجه ای بی سابقه برای ورزش بانوان ایران در المپیک بود.
محمود گودرزی
محمود گودرزی دومین وزیر ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران است او سال ۱۳۳۴ در ملایر به دنیا آمد و کشتی را به صورت حرفه ای دنبال کرده است، استادی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران و دبیری شورای عالی جوانان جمهوری اسلامی ایران از جمله سوابق وی بوده است.
از جمله موفقیت های ورزشی گودرزی می توان به پیروزی او برابر محمد بنا مربی تیم ملی کشتی فرنگی اشاره کرد. وی تالیفات متعددی در زمینه ورزش دارد و مقالات متعددی در حوزه ورزش منتشر کرده است ضمن اینکه سابقه مربیگری کشتی در سطوح مختلف را در کارنامه داشته است.
گودرزی پس از آن وزیر ورزش شد که مجلس وقت شورای اسلامی به مسعود سلطانی فر، رضا صالحی امیری و نصرالله سجادی به عنوان وزرای پیشنهادی روحانی رای اعتماد نداد.
روحانی ۱۹ آبان ۱۳۹۲، محمود گودرزی را به عنوان چهارمین وزیر پیشنهادی خود به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد و وی با کسب ۱۹۹ رای موافق، ۴۴ رای مخالف و ۲۴ رای ممتنع توانست به عنوان وزیر ورزش و جوانان از مجلس رای اعتماد بگیرد.
وی برنامه خود برای وزارت را ورزش پاک، معنوی و معرفتی عنوان نمود اما هفتم مهر ماه ۹۵ از سمت خود استعفا کرد.
مسعود سلطانی فر
مسعود سلطانیفر سال ۱۳۳۸ در تهران به دنیا آمده است و از جمله سیاستمدارانی است که راهی وزارت ورزش شده است. وی مدتی هم رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بود و عضویت در فراکسیون اصلاح طلبان در چهارمین دوره شورای اسلامی شهر تهران را در کارنامه دارد.
نکته جالب اینکه پس از انتخاب حسن روحانی به عنوان رییس جمهوری، او نخستین فردی بود که برای تصدی وزارت ورزش و جوانان پیشنهاد شد اما نتوانست رای اعتماد نمایندگان مجلس نهم را به دست آورد.
پس از استعفای محمود گودرزی از وزارت ورزش و جوانان، سلطانی فر مجدداً از سوی رئیسجمهور به عنوان نامزد وزارت ورزش به مجلس معرفی شد. در جلسه رای اعتماد مجلس شورای اسلامی در آبان ماه سال ۱۳۹۵ سلطانیفر توانست با ۱۹۳ رای موافق، ۷۲ رای مخالف و ۶ رای ممتنع وزیر ورزش شود.
همچنین وی با ۲۲۵ رای موافق برای بار دوم برای تصدی وزارت ورزش و جوانان دولت دوازدهم انتخاب شد.
سلطانی فر استاندار گیلان، زنجان و مرکزی بودهاست. او همچنین معاونت سیاسی استانداریهای فارس، همدان و هرمزگان را در کارنامه مدیریتی خود دارد.
وی استاندار اسبق گیلان، معاون اسبق سازمان تربیت بدنی، قائممقام مصطفی هاشمیطبا در زمان ریاست وی بر سازمان تربیت بدنی به مدت دو سال (در سالهای ۱۳۷۴ و ۱۳۷۵) و همزمان معاونت اداری و مالی این سازمان، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده است. سلطانیفر دارای مدرک کارشناسی ارشد علوم سیاسی است.
همانگونه که پیشتر گفته شد در زمان او ایران در المپیکی که در ژاپن و در شرایط متفاوت کرونایی برگزار شد شرکت کرد و به جایگاه ۲۹ جهان دست یافت.