گناباد- ایرنا- مسوول اداره تولیدات دامی مدیریت جهاد کشاورزی گناباد گفت: افزایش سهم نهاده های دامی به عنوان ضرورت دامداری این شهرستان نیازمند توجه بیشتر مسوولان و دست اندرکاران ذیربط است و باید از همه ظرفیتها در این زمینه بهره گرفت.

حسن فرزانه روز یکشنبه طی گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: گناباد با وجود ظرفیتهای خوب در بخش دام و طیور در تامین بیش از ۹۰ درصد نهاده ها وابسته به سایر نقاط است و تنها محصول جو به عنوان نهاده تولیدی این شهرستان کمتر از ۱۰ درصد نیاز دامداران گنابادی را تامین می کند و بقیه نیاز این بخش باید از دیگر مناطق تامین شود.

وی ادامه داد: با وجود مشکلات ناشی از کمبود نهاده‌های دامی سهیمه ماهانه گناباد از این نهاده‌ها از جمله سبوس، جو، ذرت و سویا با کاهش ۹ درصدی از هزار و ۲۴۳ تن در خرداد ماه سالجاری به هزار ۱۳۲ تن در تیر ماه امسال کاهش یافته است.

مسوول اداره تولیدات دامی مدیریت جهاد کشاورزی گناباد گفت: در سفر اخیر استاندار خراسان رضوی به این شهرستان ۵۰۰ تن جو به گناباد اختصاص یافت که برنامه ریزی برای توزیع آن در حال انجام است.

وی افزود: ۴۰۰ میلیارد ریال تسیهلات سرمایه در گردش یک ساله با سود ۱۸ درصد برای حمایت از فعالان این بخش در جلسه شورای هماهنگی بانکهای گناباد تصویب شده که به افراد دارای شرایط پرداخت می شود و نظارت بر شبکه توزیع نهاده‌های دامی یارانه ای بر اساس تفاهمنامه منعقد شده با سپاه پاسداران با همکاری ناحیه مقاومت بسیج شهرستان در حال انجام است.

فرزانه ادامه داد: حدود ۱۸۰ هزار راس دام سبک و سنگین صنعتی و روستایی گناباد تاکنون پلاک کوبی شده‌اند.

وی گفت: گناباد با تولید سالیانه ۶۷ هزار تن شیرخام، ۲ هزار و ۲۰۰ تن گوشت قرمز، ۱۴ هزار تن گوشت مرغ و ۲ هزار و ۵۰۰ تن تخم مرغ به ترتیب رتبه های سوم، چهاردهم، دوم  و هفتم استانی را در این زمینه ها به خود اختصاص داده است.

کمبود و گرانی نهاده های دامی از جمله مشکلات مهم دامداران گنابادی است که به دنبال استمرار خشکسالی و کاهش بارندگی و کمبود شدید علوفه در مراتع بر شدت آن افزوده شده است بطوری که دامداران در تامین علوفه مورد نیاز دامهای سبک و سنگین خود با تنگناهای بسیار مواجه هستند و بسیاری از دامهای خود و حتی دامهای مولد را به دلیل افزایش هزینه های دامپروری روانه کشتارگاه می کنند.

معضل خشکسالی و کمبود شدید بارندگی علاوه بر کاهش ۵۰ درصدی محصولات زراعی آبی و کاهش ۹۰ درصدی محصولات دیم طی سالجاری، کاهش ۳۰ درصدی تولید شیر و گوشت و کاهش ۹۰ درصدی تولید علوفه در مراتع شهرستان گناباد را به همراه داشته است.
استمرار معضل خشکسالی از یک سو و افزایش ۶۰ تا ۷۰ درصدی قیمت خوراک دام و مواد اولیه کنسانتره طی یک سال گذشته موجب شده است صنعت دامداری که نقش مهمی در اقتصاد و معیشت خانوارهای روستایی دارد با تنگناهای بسیار دست به گریبان باشد.

شهرستان گناباد با برخورداری از ۳۰۰ هزار واحد دامی، ۲۰ هزار راس دام سنگین و ۱۱۰ هزار راس دام سبک، ۴۰۰ واحد گاوداری، ۱۶۰ واحد پرورش مرغ گوشتی و تخم‌گذار، ۱۲ واحد تولیدی مواد لبنی و خوراک دام و طیور و بسته بندی گوشت مرغ و ۶ کشتارگاه طیور و دام سنگین از ظرفیتهای بسیار خوبی در صنعت دام و طیور برخوردار است. 

مرکز شهرستان ۹۳ هزار نفری گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.