تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۵

تهران- ایرنا- به گفته بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران، پیشروی طالبان و سقوط افغانستان، حاکی از شکست مداخلات پرهزینه و سهمگین واشنگتن در این کشور است.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری کوبا، با پیشروی طالبان در افغانستان که کنترل قسمت زیادی از این کشور آسیای مرکزی را به دست گرفته، تحلیلگران بسیاری مداخلات پرهزینه و سهمگین واشنگتن را در این کشور  یک شکست بزرگ توصیف می کنند.

به نوشته نیویورک تایمز، خروج نیروهای خارجی ناتو به رهبری واشنگتن نشان دهنده پسرفت در دو دهه حضور نظامی در این منطقه بوده است. طبق تحلیل این رسانه آمریکایی، یکه تازی بی امان طالبان نشان داد که تلاش های واشنگتن برای تبدیل ارتش افغانستان به نیروهای مبارز مستقل و باثبات، با وجود سرمایه گذاری بیش از ۸۳ میلیارد دلار برای تدارک سلاح و تجهیزات و آموزش نیروها بی فایده بوده است.

روزنامه هیل نیز در گزارشی آورد: سقوط افغانستان در پی خروج آمریکا فاجعه ای است که می تواند عواقب تلخی برای اعتبار واشنگتن در صحنه جهانی به ویژه در مقابل روسیه و چین داشته باشد.

همچنین واشنگتن پست نیز در یادداشتی تحلیلی با تیتری معنادار نوشت: از اوج غرور به حضیض ذلت: طبقه نظامیان آمریکا با شکست سنگین پروژه خود در افغانستان مواجه شدند.

کارشناسان بر این اتفاق نظر دارند که درسی که کاخ سفید باید از این تجربه بیاموزد این است که در بکارگیری قدرت نظامی خود سنجیده تر و با اهداف مشخص تری عمل کند و برای ادعای «تغییر جوامع» فروتنی بیشتری از خود نشان دهد.

بسیاری از سیاستمداران و تحلیلگران سیاسی، «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا را به دلیل خروج از افغانستان به باد انتقاد گرفته و او را مسئول درگیری های افغانستان دانسته اند؛ اگرچه او گفت که از تصمیم خود برای خروج نیروهایش از این کشور پشیمان نیست و از دولت کابل خواسته تا از سرزمین خود دفاع کند.

به باور تحلیلگران، حملات و تصرفات طالبان که شکست نیروهای دولت افغانستان را نشان می دهد درواقع حاکی از شکست آمریکاست که این کشور را در بدترین شرایط از زمان آغاز جنگ در اکتبر ۲۰۰۱ می دانند.

خروج گسترده غیرنظامیان نشانه ملموسی است از این که حضور نظامی در این کشور آسیای میانه، برای آمریکایی که حدود سه هزار سرباز خود را در این درگیریها از دست داده و ۳۰ هزار نیروی تلف شده از نظر جسمی و روانی روی دستش مانده، فایده چندانی نداشته است.

اگرچه به عقیده برخی هدف آمریکا کشتن بن لادن رهبر گروه افراطی القاعده تحت حمایت طالبان که او را مسئول حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ عنوان می کردند، بود. اما در نهایت پس از ۱۰ سال که او را در پاکستان کشتند، همچنان استقرار نیروهای نظامی بیگانه در خاک افغانستان ادامه یافت بدون آنکه هیچ کاری در زمینه مبارزه با تروریسم و برقراری ثبات ادعایی خود در آن سرزمین از پیش ببرند، بلکه آشوب و آینده ای نامعلوم را برای مردمان افغانستان به جا گذاشتند.

آیا جنایات جنگی آمریکا در طول ۲۰ سال حضور در افغانستان بدون مجازات خواهد ماند؟

از سوی دیگر، طبق هشدار برخی ناظران، همزمانی پیشروی طالبان و خروج نیروهای آمریکا از افغانستان امری اتفاقی نیست. واشنگتن که سایه سنگینش در افغانستان رنج عظیمی برای مردم این کشور به همراه آورد، در حال تقویت شورشیان است تا توجیهی برای ماموریت های آتی و در جهت منافع خود در این کشور آسیایی بیابد.

به گزارش ایرنا، جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا اخیراً از استقرار پنج هزار نیروی نظامی در افغانستان برای تسهیل خروج اتباع آمریکایی از این کشور خبر داده است. واشنگتن پیش از این اعلام کرده بود سه هزار نیروی نظامی برای خروج کارکنان سفارت خود  از کابل همزمان با پیشروی طالبان در افغانستان اعزام کرده است.

هرچند رسانه های غربی نوشته اند که این نیروها برای خروج امن دیپلمات ها و شهروندان خارجی اعزام شده اند اما برخی از منابع گفته اند که این نیروها برای تامین امنیت پروازها و انتقال قدرت در افغانستان به کابل آمده اند.