به گزارش روز دوشنبه ایرنا، رسانه های مختلف فرانسوی با انعکاس اخبار پیروزی طالبان، با مرور حوادث بیست سال گذشته و وقایع ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ میلادی که ادعا می شد برای مقابله با مسببان حمله به برج های دوقلوی تجارت جهانی در آمریکا است، به طرح این پرسش مهم پرداختند که هدف از آن حمله و دلیل صرف هزینه های جانی و مالی در طی این سال ها چه بوده است؟
می توان به سوالات رسانه های فرانسوی این پرسش را نیز افزود که چرا کشورهای غربی همواره مداخله در امور داخلی سایر کشورها را حق ذاتی خویش پنداشته و هرگز حاضر به پذیرش تبعات آن نبوده اند؟ به رغم تاکید بند (۷) ماده (۲) منشور سازمان ملل متحد مبنی بر ممنوعیت مداخله در اموری که ذاتاً جزو صلاحیت داخلی کشورهاست، متاسفانه غرب با تحمیل هزینه ها و خسارات سنگین مادی و معنوی بر کشورها و مناطق مختلف جهان به ویژه خاورمیانه، همواره درصدد تحمیل عقاید خویش برآمده اما در برابر شکست تصمیمات خود هرگز پاسخگو نبوده است.
پیروزی سهل الوصول طالبان و چهره مخدوش اقتدار آمریکا
روزنامه فرانسوی لوپوئن با تاکید بر حضور بیست ساله آمریکا در افغانستان نوشت: «پایان بیست سال حضور در افغانستان که طولانی ترین جنگ به رهبری ایالات متحده بوده است، در حالی با پیروزی چشمگیر طالبان به پایان می رسد که برای همیشه چهره قدرت برتر جهان را مخدوش کرده است».
این رسانه فرانسوی با اشاره به فروپاشی افغانستان و ارتش این کشور که با بودجه واشنگتن تجهیز شده بود، اقتدار آمریکا را زیر تیغ انتقاد برد.
لوپوئن افزود: با بازگشت طالبان به قدرت در حالی که کمتر از یک ماه به سالروز حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، مانده است، باید این پرسش مهم را مطرح کرد کهـ «چرا؟» چرا نزدیک به ۲۵۰۰ جان آمریکایی ها در این مدت از دست رفت؟ چرا هزینه بیش از ۲۰۰۰ میلیارد دلار صرف شده است؟
«آنتونی بلنیکن» وزیر امورخارجه آمریکا نیز به دنبال شدت گرفتن انتقادها به منظور گریز از هرگونه مقایسه حوادث اخیر با سقوط سایگون (پایتخت ویتنام) به دست ارتش خلق ویتنام و جبهه آزادی ملی در سال ۱۹۷۵ میلادی به عنوان سمبل شکست آمریکا گفت: «ما بیست سال پیش با هدف تسویه حساب با کسانی که در ۱۱ سپتامبر به ما حمله کردند وارد افغانستان شدیم و این ماموریت را انجام دادیم!».
بازگشت طالبان به کابل؛ اعلام شکست سرویس های اطلاعاتی و امنیتی غرب
نشریه فرانسوی لوفیگارو نیز با انعکاس اخبار نحوه تصرف کابل به دست طالبان نوشت: سرنگونی کامل نیروهای امنیتی افغانستان که بیست سال با صدها میلیارد دلار از سوی ایالات متحده تامین مالی شده بود، همه ناظران، حتی سرویس های آمریکایی را غافلگیر کرد. شش روز پیش بود که یک مقام آمریکایی به نقل از رویترز آن هم بدبینانه برآورد می کرد که پایتخت "ظرف ۳۰ روز" منزوی شده و "در ۹۰ روز آینده سقوط خواهد کرد".
روزنامه فرانسوی لوموند نیز با مقایسه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان با سقوط سایگون، آن را نخستین بحران بین المللی دولت جو بایدن دانست و تصریح کرد: دولت دموکرات بایدن با تصرف ناگهانی افغانستان توسط طالبان کاملاً غافلگیر شد.
به نوشته این روزنامه فرانسوی، یکی از مقامات ارشد آمریکایی گفت که زلمای خلیلزاد، مذاکره کننده ارشد آمریکایی با طالبان در مذاکرات صلح در دوحه قطر، از این گروه خواسته است تا زمانی که ایالات متحده تخلیه را به پایان نرساند وارد کابل نشوند.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا نیز در بیانیه مطبوعاتی خود تصریح کرد که به نمایندگان آن ها در دوحه اطلاع داده شد که "هرگونه اقدامی از سوی آن ها در افغانستان که منجر به به خطر انداختن پرسنل آمریکایی یا ماموریت ما در آنجا شود، با واکنش سریع و قوی ارتش آمریکا مواجه خواهد شد.
تلاش مقامات کاخ سفید برای انحراف افکار عمومی از شکست مفتضحانه ای که در افغانستان متحمل شده اند در حالی است که نشریه فرانسوی اوئست فرانس می نویسد: متعاقب بازگشت طالبان به قدرت، جو باید با هجمه ای از انتقادات عمومی روبرو شده و مردم او را «بی صداقت»؛ «خواب آلود» و «شرم آور» خطاب کردند.
همزمان با صدور فرمان ورود طالبان به به کابل محمد اشرف غنی رییس حمهوری این کشور ترک کرد و از مقام خود کناره گیری کرد.
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه در افغانستان روز یکشنبه ضمن تایید خبر خروج محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان از این کشور، از نیروهای دفاعی و امنیتی خواست تا آرامش را حفظ و در تامین امنیت همکاری کنند.