فرهاد قادرپناه روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در پی دریافت گزارشهای مردمی از فعالیت های غیرمجاز معدنی در محدوده سنگنگارههای تاریخی منطقه دیزدر، بازدیدهای میدانی صورت گرفته از این منطقه مشخص کرد که این معدن با وجود بسته شدن با دستور دادستان شهرستان، به صورت غیرمجاز فعالیت میکند.
وی ادامه داد: در نامهای به دادستانی اعلام شد که این سنگنگارهها به شماره ۳۲۰۱۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و فعالیت این معدن باعث آسیبهای فراوانی به محوطه و سنگ نگارههای دیزدر شده است.
وی با اشاره به فعالیت این معدن در محدوده ثبت شده تاریخی، یادآور شد: فعالیت این معدن بدون دریافت مجوزهای لازم از اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و به صورت غیرمجاز و شبانه صورت می گرفت.
مسوول نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان بینالود افزود: با دستور دادستانی شهرستان بینالود به عوامل انتظامی، فعالیت این معدن متوقف شد و علت فک پلمب قبلی نیز بررسی و صورتجلسه شد.
قادرپناه گفت: بر این اساس فعالیت این معدن متوقف و برچسب پلمب نیز در محل نصب شد تا هرگونه فعالیت دوباره در آن امکانپذیر نباشد.
دادستانی بینالود ۲۰ تیرماه امسال به دلیل اینکه فعالیت معدن دیزدر تهدیدی برای سنگ نگارههای تاریخی این منطقه محسوب میشد، دستور پلمب معدن مزبور را صادر کرده بود.
معدن یاد شده تا سال ۱۴۰۷ مجوز فعالیت از سازمان صنعت، معدن و تجارت را دارد.
منطقه تاریخی دیزدر در سه کیلومتری شمال شهر طرقبه و یک کیلومتری دره داغستان در شمال غرب مشهد با قدمت افزون بر سه هزار سال در دل خود سنگنگارههای باستانی دارد که از نظر باستان شناسی بسیار ارزشمند است.
تاکنون بیش از ۲ هزار قطعه سنگنگاره باستانی در این منطقه طبیعی و تاریخی در گسترهای ۲۰ هکتاری شناسایی شده است. قدمت ۳۵۰۰ ساله برخی سنگنگارههای این منطقه موضوعی بسیار مهم از دیدگاه باستان شناسی است که بر لزوم حفاظت از این میراث بشری تاکید میکند.
تا کنون بیش از هزار و ۷۵۰ اثر تاریخی، فرهنگی و معنوی خراسان رضوی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.