به گزارش روز سه شنبه ایرنا از منابع رسانهای عرب زبان، وزیران امور خارجه ترکیه و قطر تلفنی درباره بحران افغانستان و تحولات این کشور گفت و گو کردند.
وزارت امور خارجه قطر هم با تایید این خبر و بدون اشاره به جزئیات بیشتر از گفت و گوی دو طرف نوشت که وزیر امور خارجه قطر همچنین در تماس تلفنی با همتایان انگلیسی و الجزایری خود درباره اوضاع و تحولات افغانستان گفت و گو کرده است.
در مقابل، چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه هم مکالمه مشابهی با «آنتونی بلینکن» همتای آمریکایی خود داشت.
از سوی دیگر، خبرگزاری آناتولی نوشت که وزیر خارجه ترکیه گفته است که به گفتوگوی خود با همه طرفها در افغانستان از جمله طالبان ادامه میدهد.
چاووش اوغلو اظهار کرد که ارزیابی ما تاکنون از پیامهای ارائه شده توسط طالبان مثبت بوده است.
وزیر خارجه ترکیه افزود که به حمایت از توسعه اقتصادی، ثبات، صلح و آرامش در افغانستان ادامه خواهند داد.
گزارشها همچنین از تماس مقامات قطر و ترکیه با طالبان حکایت دارند. وزیر خارجه قطر دوشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «ایمن صفدی»، همتای اردنی خود در امان گفت که کشورش با شرکای بینالمللی برای انتقال صلح آمیز قدرت، بازگرداندن ثبات به افغانستان و تخلیه نمایندگیهای دیپلماتیک تلاش میکند.
پس از سقوط سریع افغانستان، وضعیت نگرانی و اضطراب بر جامعه جهانی حاکم شده است، شورای امنیت سازمان ملل در نشست اضطراری روز دوشنبه از طالبان خواست تا با احترام به حقوق همه جامعه افغانستان، دولت وحدت ملی تشکیل دهد.
قطر در مذاکراتی که منجر به توافق تاریخی صلح میان ایالات متحده و طالبان (فوریه ۲۰۲۰) شد، نقشی مهم ایفا کرد و دوحه میزبان گفت و گوهایی بود که پیش از تسلط طالبان بر افغانستان میان این گروه و دولت صورت گرفت.
در پی توافق صلح آمریکا و گروه طالبان در فوریه ۲۰۲۰، روند خروج نیروهای آمریکایی و خارجی از افغانستان در سال جاری آغاز شد.
با خروج اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان، طالبان به طور رسمی کنترل کشور را در دست گرفت و مذاکرات برای تشکیل دولت انتقالی در جریان است.