تهران- ایرنا- قائم مقام دبیر علمی و مسئول دبیرخانه علمی چهارمین همایش بین‌المللی و دوازدهمین کنگره ملی بیوتکنولوژی ایران گفت: با وجود کرونا و محدودیت‌های خاص این دوران، ۵۰۰ مقاله برای ارائه شفاهی یا به صورت پوستر به این همایش ارسال شد.

به گزارش روز سه‌شنبه روابط عمومی چهارمین همایش بین‌المللی و دوازدهمین کنگره ملی بیوتکنولوژی ایران، دکتر آزاده شوشتری با گرامیداشت یاد و خاطره استاد فقید، دکتر بهزاد قره‌یاضی، پدر بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، موسس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که خردادماه امسال در پی ابتلا به کرونا دعوت حق را لبیک گفت، اظهار داشت: با این که حدود یک سال و نیم است که فعالیت‌های پژوهشی خصوصا فعالیت دانشجویان زیر سایه کرونا با مشکلات و محدودیت‌های زیادی مواجه است ولی در پی فراخوان مقالات همایش تعداد قابل توجهی مقاله به دبیرخانه رسید که با حساسیت و دقت بالایی که در روند داوری اعمال شد در نهایت ۵۰۰ مقاله برای ارائه شفاهی یا به صورت پوستر پذیرفته شد.
وی با بیان اینکه مقالات همایش در ۹ محور کلی در قالب ۲۳ کارگروه ارزیابی شده‌اند، خاطرنشان کرد: تعداد ۲۲ سخنران برجسته شامل هشت نفر از اساتید و محققان برجسته داخل کشور و ۱۴ تن از اساتید ایرانی یا غیرایرانی دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی خارج کشور هم در این همایش سخنرانی خواهند کرد. برگزاری پنج نشست تخصصی از دیگر برنامه‌های این همایش سه روزه است.
شوشتری تصریح کرد: از ویژگی‌های مهم این دوره همایش تشکیل کارگروه‌های سیاستگذاری و زیست فناوری، امنیت زیستی و زیست‌فناوری، اخلاق، فقه و حقوق و زیست فناوری است که با نظر زنده‌یاد دکتر قره‌یاضی به منظور فراهم سازی زمینه گفت‌وگوی میان رشته‌ای بین اساتید علوم زیستی و علوم انسانی تشکیل شده است. هدف از ایجاد این کارگروه‌ها این بوده که با توجه به نقشی که اساتید علوم انسانی در تصمیم‌سازی ها و سیاستگذاری‌های علم و فناوری کشور دارند، ارتباط و آشنایی نزدیک‌تری بین اساتید و متخصصان حوزه علوم زیستی با آنها ایجاد شود تا به توسعه فناوری زیستی در کشور کمک شود. 

انتخاب ۲ نفر به عنوان چهره‌های جوان بیوتکنولوژی کشور

دکتر نیراعظم خوش خلق سیما، دانشیار پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و دبیر کمیته بیوتکنولوژی وزارت جهاد کشاورزی نیز با ابراز تاسف عمیق از ضایعه فقدان دکتر بهزاد قره‌یاضی اظهار داشت: کمیته انتخاب چهره‌ تاثیرگذار بیوتکنولوژی این دوره از همایش، امسال ۲ نفر را به عنوان چهره تاثیرگذار و چهره جوان تاثیرگذار بیوتکنولوژی کشور انتخاب کرده که ۳۱ مردادماه در مراسم افتتاحیه همایش معرفی و تقدیر می‌شوند.

وی با اشاره به راه‌اندازی بنیاد به نام این استادگرانقدر، تقدیر از یک نفر از اعضای خانواده دکتر قره‌یاضی، تقدیر از خانواده استاد و ارائه گزارشی در خصوص روند تأسیس بنیاد دکتر قره‌یاضی را نیز از دیگر برنامه‌های این همایش عنوان کرد و افزود: از جمله برنامه‌های بنیاد که اساسنامه آن تدوین شده و در مرحله پیگیری کسب مجوز هستیم، تربیت دانشجویان بیوتکنولوژی به خصوص مهندسی ژنتیک است. 
وی درباره نقش بیوتکنولوژی در رفع مشکلات بخش کشاورزی و کمک به تامین امنیت غذایی کشور گفت: بیوتکنولوژی علاوه بر مهندسی ژنتیک و تولید گیاهان تراریخته در حوزه‌های مختلف دیگر نیز به کمک کشاورزی آمده است. اساسا یکی از مشکلات عمده ما سنتی بودن کشاورزی است که باید به سمت دانش بنیان کردن آن و استفاده از دستاوردهای فناوری‌های جدید خصوصا بیوتکنولوژی در بخش کشاورزی حرکت کنیم.
وی با اشاره به وابستگی بسیار شدید بخش کشاورزی به واردات در حوزه‌های مختلف مثل تامین بذر و نهال گفت: با استفاده از روش‌های دبل هاپلوئید می‌توان نیاز کشور به بذور هیبرید به خصوص در زمینه سبزی و صیفی‌جات که تا بیش از ۹۰ درصد وابسته به واردات است را برطرف کرد. نیاز کشور به نهال‌های سالم هم از طریق تکنیکهای کشت بافت قابل تامین است. در حوزه دام و طیور و آبزیان هم می توان با استفاده از آنزیم‌ها و میکروارگانیسم‌های حاصل از تحقیقات بیوتکنولوژی ضریب تولید را به نحو چشمگیری افزایش داد.  

اختصاص پنل ویژه‌ای به ویرایش ژنومی

 دکتر کسری اصفهانی، عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری و رئیس کارگروه ویرایش ژنومی چهارمین همایش بین‌المللی بیوتکنولوژی ایران هم با اشاره به این که در این همایش برای اولین بار، پنل ویژه ای به ویرایش ژنومی اختصاص یافته است، اظهار داشت: با وجود سطح علمی بسیار بالای همایش، هدف از برگزاری آن به مباحث علمی محدود نمی‌شود و هدف مهم دیگر آن آشنا کردن افراد غیرمتخصص در این حوزه خصوصا مسوولان و سیاستگذاران با مسائل علمی و تخصصی این حوزه و حساس کردن آنها نسبت به اهمیت و تاثیرات بیوتکنولوژی است.

وی تاکید کرد: متاسفانه در سال‌های اخیر با بی‌مهری ‌های زیادی نسبت به بیوتکنولوژی کشاورزی در کشور مواجه هستیم که مانع از بهره‌مندی کشاورزان کشور از مزایای این فناوری ها شده است. مثلا در شرایطی که ۱۵۶ برنده جوایز نوبل بر سلامت و ایمنی محصولات تراریخته تاکید کرده‌اند شاهد انتشار مطالب غیرواقعی علیه این محصولات در برخی رسانه‌ها و فضای اجتماعی هستیم که امیدوارم مسوولان و سیاستمداران را مجاب کنیم که به جای ادعاهای غلط  هیاهوگران، نظرات دانشمندان و جامعه علمی بیوتکنولوژی را بشنوند. 
چهارمین همایش بین‌المللی و دوازدهمین کنگره ملی بیوتکنولوژی ایران، به همت انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران و انجمن‌های علمی و موسسات پژوهشی این حوزه از ۳۱ مردادماه تا دوم شهریورماه ۱۴۰۰ به صورت آنلاین با برگزاری مراسم ویژه بزرگداشت زنده‌یاد دکتر قره‌یاضی و معرفی و تجلیل از دو چهره تاثیرگذار زیست فناوری ایران آغاز می‌شود.

این همایش‌ بین‌المللی هر دو سال یک بار به منظور آشنایی پژوهشگران و تولیدکنندگان داخلی با جدیدترین دستاوردهای زیست فناوری ایران و جهان برگزار می‌شود. این دوره از همایش به منظور تاکید بر اهمیت زیست فناوری در حوزه امنیت غذایی و تبیین این مهم با شعار «سده ۱۴۰۰: زیست فناوری برای امنیت غذایی و سلامت» برگزار می‌شود.