تهران- ایرنا- رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی گفت: دمای هوای گرم‌تر یا بی‌هنجاریِ مثبت دما، خشکسالی‌های شدید و گسترده، مدیریت غیر اصولی جنگل و دخالت و درهم تنیدگی مناطق شهری_جنگلی سبب ایجاد و افزایش دوره‌های جنگل سوزی شده است.

«احد وظیفه» روز جمعه به درباره تغییر اقلیم که منجر به آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع شده است به خبرنگار اقتصادی ایرنا، اظهار داشت: امسال به دلیل خشکسالی، یکی از بدترین سال‌ها از نظر آتش سوزی جنگل‌ها بود، هر روز گوشه ای از جنگل‌های بلوطِ زاگرس تا شمال غرب کشور درگیر آتش سوزی می‌شود و در سطح جهانی نیز گرمایش زمین شرایطی را سبب شده که مناطقی در نیمکره شمالی در تابستان دچار آتش سوزی شوند که در مجاورت قطب شمال و در عرض‌های ۶۰ درجه واقع شده اند.

به گفته وظیفه، علاوه بر مناطقی مانند ترکیه و یونان که به دلیل افزایش گرمای زیاد دچار آتش سوزی هستند کشورهای با هوای سرد هم در معرض این مشکل جهانی قرار گرفته اند.

مدیر مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی درباره وضعیت آتش سوزی جنگل‌ها در ایران نیز اضافه کرد: امسال آتش سوزی‌های گسترده در داخل کشور داشتیم، خود آتش سوزی عواقب بدی دارد؛ طبیعت از بین می‌رود، گونه های جانوری در خطر انقراض قرار می گیرند، گیاهان از بین می‌روند و گاهی حتی منقرض می‌شوند. این اثرات حتی جوامع انسانی را نیز بی نصیب نمی‌گذارد.

به گفته وظیفه دوره های آتش سوزی در دهه های اخیر، طولانی‌تر از گذشته شده اند. این امر سبب ایجاد تنش و استرس بیشتر در مجموعه عوامل مبارزه با آتش سوزی جنگل و محیط شده است.  

دلیل اصلی افزایش جنگل سوزی‌ها چیست؟

مدیر مرکز ملی خشکسالیِ سازمان هواشناسی تصریح کرد: در بسیاری از مناطق جنگلی و عرصه های طبیعی کشور که دچار آتش سوزی شده است، دمای هوای گرم‌تر یا بی هنجاریِ مثبت دما، خشکسالی و بخصوص خشکسالی‌های شدید و گسترده، مدیریت غیر اصولی جنگل و محیط یا مدیریت ضعیف منابع و عرصه های طبیعی و افزایش جمعیت و دخالت و درهم تنیدگی مناطق شهری_جنگلی سبب ایجاد بحران‌های آتش سوزی می‌شود.

وظیفه با اشاره به آتش سوزی‌های هفته های گذشته در اروپا و کانادا گفت: خسارت‌های آتش سوزی جنگل در کشورهای آمریکای شمالی شامل آمریکا،  کانادا و همچنین کشورهای واقع در جنوب و جنوب شرق اروپا مانند یونان، ایتالیا و اخیرا ترکیه در چند سال اخیر، بسیار فراتر از گذشته است. در برخی از این آتش سوزی‌ها کل جامعه محلی نابود شده، جان انسان‌ها از بین رفته، حیات وحش نابود شده و محیط طبیعی که از گذشته به ارث رسیده بود نابود شده است.

وی ادامه داد: به هر حال آتش سوزی جنگل و عرصه هایی طبیعی بخشی از فرایند طبیعت است. با خشکی هوا و وجود َسوخت طبیعی در جنگل که به سبب خشکی علوفه و تنه درختان و شاخه های خشکیده فراهم است، با ایجاد رعدوبرق ممکن است آتش سوزی گسترده از یک یا چند نقطه آغاز شود. منتها روند آتش سوزی‌ها در سال‌های اخیر بخصوص در همین دهه اخیر هم از نظر تعداد و هم از نظر مساحت نسبت به گذشته افزایش قابل توجه پیدا کرده است.

وظیفه گفت: بر اساس نظر غالب دانشمندان حوزه اقلیم و هواشناسی، علت اصلی آن به تغییر اقلیم و گرمایش زمین مربوط است. تغییر اقلیم از یک طرف موجب افزایش دما و بخصوص در فصل های خشک شده و این امر سبب افزایش تبخیر و خشکی بیشتر سطح خاک شده و از طرف دیگر با کاهش بارش و افزایش فراوانی سال‌های خشک و خشکسالی، زمینه ها و عوامل لازم برای شروع آتش سوزی‌ها را مهیاتر کرده است.

وی اضافه کرد: اغلب آتش سوزی‌ها انسان ساخت است و انسان‌هایی که به محیط های جنگلی ورود و خروج دارند بیشترین نقش را در ایجاد حریق و تبدیل آن به آتش سوزی‌های گسترده دارند.

بر اساس گزارش ها،  از آغاز سال ۱۴۰۰ حدود ۲۷۰۰ فقره آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع کشور به وقوع پیوسته و هزاران هکتار جنگل و مرتع از بین رفته است.

همچنین در سال ۲۰۲۱ نیز بیش از چهار هزار آتش سوزی در کانادا رخ داد. این رقم تقریبا یک هزار مورد بیشتر از میانگین ۱۰ ساله کشور است. طی این سال ۲ هزار و ۱۵۰ هکتار زمین و جنگل در کانادا سوخته است. در آمریکا نیز در سال ۲۰۲۱ ده‌ها هزار هکتار از اراضی در ۱۳ ایالت طعمه آتش شده است