سعید کوشافر روز یکشنبه در گتگو با خبرنگار ایرنا افزود: با شتاب دادن به روند تصویب قانون مطبوعات در مجلس شورای اسلامی که بسیار خوب و جامع است، گام بلندی در ساماندهی وضعیت رسانه و خبرنگاران در کشور برداشته خواهد شد.
وی ادامه داد: پیگیری تصویب این لوایح از مثبتترین محورهای برنامه وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی برای رسانهها است زیرا در صورت تحقق آن، هم وضعیت مسوولان دستگاههای اجرایی نسبت به جامعه رسانه، خبرنگاران و هم وظیفه رسانهها و خبرنگاران در مقابل مسوولان مشخص میشود تا دیگر بازداشت خبرنگار یا توقیف رسانه بدون دلایل کافی صورت نگیرد، همچنین دادگاه مطبوعات و جرایم رسانهای سامان خواهد یافت و فضای کار برای خبرنگاران و روزنامهنگاران بهتر میشود.
سردبیر هفتهنامه نخست به "پاسخگو کردن مدیران دستگاههای دولتی در برابر رسانهها" به عنوان بخشی مهم از قانون جامع مطبوعات که هنوز به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسیده اشاره و بیان کرد: این مهم از محورهای برنامه وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی است که پیگیری تصویب آن وعده داده شده است.
وی گفت: پاسخگو نمودن مدیران نهادهای دولتی به مطبوعات همواره یکی از مطالبات جدی رسانهها بوده که تاکنون در هیچیک از دورههای مدیریتی وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی این مهم تبدیل به قانون نشده ولی امیدواریم در دوره مدیریت این وزارتخانه در دولت سیزدهم محقق شود.
کوشافر به دیگر محور برنامه وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص توجه به حوزه محتوایی از طریق تعامل میان رسانهها اشاره و بیان کرد: ظرف چهار سال اخیر هیچ برنامهای برای آموزش و ارتقاء سطح علمی و عملی خبرنگاران از سوی وزارتخانه اجرا نشده است. ارتقاء سطح محتوایی رسانهها و تعامل بین آنها مستلزم توجه بیشتر به معیشت خبرنگاران است، در غیر این صورت افراد حرفهای از این حیطه خارج شده و سطح کیفی رسانههای عمومی کشور پایین میرود.
وی افزود: "تعیین نقش و ماموریت برای هر رسانه متناسب با کارکرد و ماموریت دستگاهی آن" هم یکی از محورهای برنامه وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی است که برای رسانههای بخش خصوصی کارساز نیست زیرا باید کسب و کار اقتصادی آنها تقویت شود تا بتوانند فضای کافی برای فعالیت داشته باشند.
این فعال رسانهای ادامه داد: "بیرون آمدن از فضای تقسیم جناحی رسانهها" نیز امر بسیار دشواری است زیرا رسانههای منتقد در مقایسه با رسانههای موافق دولت همیشه کمترین بهره را از یارانه و دیگر امتیازات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتهاند.
وی به برنامه وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص کاهش فضای کمی در تولیدات رسانهای هم اشاره و بیان کرد: رویکرد کمی در حوزه مطبوعات در شرایط کنونی به دلیل گرانی کاغذ بسیار کمرنگ شده اما اگر منظور تعدد خبرگزاریها، رسانهها و افزایش صدور مجوزها باشد، به نظر میرسد هرچه رسانه محلیتر و خبرگزاری محله ایجاد شود، اخبار دقیقتر و تاثیرگذارتر خواهند شد.
کوشافر گفت: رویکرد وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص ارتباطگیری رسانههای داخلی با خارجی نیز ضرورتی مستلزم اتخاذ رویکرد جامع، نظاممند با پیگیری آن در قالب یک جریان بینالمللی و ضداستکباری است. در دولتهای قبلی اقداماتی در این خصوص انجام شد اما چون سیاستها مشخص نبود مورد حمایت کافی قرار نگرفت لذا چندان هم اثربخش نبود.
وی افزایش ظرفیت بخش بینالملل رسانههای داخلی را به عنوان یکی دیگر از برنامههای وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی "بسیار مثبت" توصیف و بیان کرد: پیش از آن باید وضعیت اقتصادی رسانه بهبود یابد، با تحقق این مهم در فضای سایبری میتوان خوب کار کرد بطوری که جهت اخبار از نظام شرق به غرب سوق یابد.
یکی از اعضای هیات مدیره خانه مطبوعات خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا برنامه وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی را در مورد پاسخگویی دستگاههای دولتی به مردم، در جهت افزایش اعتماد عمومی و تقویت سرمایه اجتماعی ذکر و بیان کرد: در صورت تحقق این مهم و کنار گذاشتن رویکرد سیاسی و جناحمحور از سوی برخی رسانهها میتوان به نحو مطلوب دغدغه مردم را در رسانه بیان و آن را اطلاعرسانی تا ضریب اعتماد عمومی افزایش یابد.
علی پاکباز خسروشاهی یکی از مهمترین دغدغههای خبرنگاران را تصویب قانون مطبوعات در مجلس شورای اسلامی ذکر و بیان کرد: در صورتی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بتواند این مهم را محقق نماید خبرنگاران بدون واهمه، به آسانی و بدون غرضورزی مطالب خود را منعکس میکنند. فعالیت رسانهای در کشور و نظارت بر آن هم نظاممند شده و دغدغه امنیت شغلی خبرنگاران نیز برطرف میشود.
وی افزود: در صورتی که آقای اسماعیلی پس از در دست گرفتن سکان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قانون مطبوعات را به سرانجام برساند به یک وزیر ماندگار در بین رسانهها مبدل خواهد شد.
مدیرعامل موسسه مطبوعاتی رسانهگستر نخست ادامه داد: تعدد پرشمار رسانهها و صدور مجوزهای بیش از حد برای پایگاههای خبری و نشریات یک آسیب در حوزه رسانه است.
وی گفت: رویکرد وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص ارتقای کیفی و پایان دادن به تولیدات کمی در این چارچوب، امری مورد تایید است.
خسروشاهی افزود: در حالی که چندین پایگاه خبری، روزنامه و نشریه به صورت موازی در کنار هم فعالیت دارند، از سوی دیگر برخی سازمانها نیز برای خود پایگاه خبری و نشریه مجزا ایجاد کردهاند لذا دیگر در خود نیازی برای مراجعه به رسانهها نمیبینند.
وی تاکید کرد: این یک آسیب جدی در حوزه رسانه و دغدغه همه فعالان رسانهای است که باید از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سیزدهمین دولت جمهوری اسلامی ایران اصلاح شود.