ساری- ایرنا- رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران سطح زیر کشت اول برنج در استان را ۲۱۵هزار هکتار اعلام کرد و گفت که در حال حاضر برداشت ارقام طارم محلی و میان رس شامل فجر ،ساحل و خزر برابر با حدود ۱۸۰ هزار هکتار انجام شده است.

عزیزالله شهیدی فر روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: هم اکنون تنها حدود ۳۵ هزار هکتار از محصول کشت نخست برنج که همه آن از ارقام پرمحصول نظیر ندا و نعمت که در شرق استان نیز کشت شده باقی مانده است که تا پایان هفته  عمدتا به صورت مکانیزه برداشت خواهد شد.

وی با بیان این که طبق آمار سطح زیر کشت برنج مازندران در سال جاری با سال گذشته تفاوت چندانی نداشته است، توضیح داد: امسال کشت ارقام پرمحصول حدود ۱۸ هزار هکتار از پارسال بیشتر شده است یعنی پارسال حدود ۴۶ هزار هکتار از شالیزارهای مازندران زیر کشت ارقام پرمحصول و میان رس قرار گرفته بود که این رقم امسال به حدود ۶۵هزار هکتار افزایش یافت.

وی تصریح کرد: وضعیت تولید امسال برنج به لحاظ کیفی مطلوب است ، اما گزارش ها نشان می دهد که میزان محصول تولیدی در برخی از مناطق استان به دلیل مشکلات کم آبی حداکثر ۲ تا سه درصد در هکتار نسبت به سال قبل کم شده که در مجموعه بسیار ناچیز است.

شهیدی فر به ورود و فعالیت بیش از ۶هزار و ۵۰۰ دستگاه کمباین مخصوص درو شالیزارهای استان در سال جاری اشاره کرد و بیان داشت: ۹۸درصد برداشت  شالی امسال در استان به صورت مکانیزه صورت گرفته است.

وی با بیان این که امسال  حدود ۳۰ دستگاه کمباین پیشرفته ساقه خردکن نیز وارد شالیزارهای استان شده است، ادامه داد : هر چند به نسبت تعداد این نوع کمباین پیشرفته بسیار کم است ، اما استقبال کشاورزان از نوع کمباین به ویژه کسانی که قصد کشت دوباره برنج را داشته اند، مطلوب بوده است.

کمباین های ساقه خرد کن ساقه های شالی را همزمان با درو ،خرد شده به زمین برمی گرداند و این امر سبب می شود تا کشاورزان به راحتی شخم و شیار را بدون مزاحمت و هزینه جمع آوری کاه و کلش و یا خسارت زیست محیطی ناشی سوزاندن انجام بدهند ،علاو بر این ساقه خرد شده  به عنوان یک عامل تقویت کننده خاک نیز در زمین محسوب می شود.

البته بررسی های میدانی خبرنگار ایرنا نشان می دهد که اگرچه کمباین های ساقه خرد کن دستگاه پیشرفته برای حفظ محیط زیست و زمین های شالیزاری محسوب می شود و به لحاظ تعداد  نیز بسیار اندک هستند ، اما از آنجایی که برای بکارگیری  این دستگاه کشاورز باید بابت هر هکتار درو با این نوع کمباین  ، ۲ برابر کمباین معمولی کارمزد پرداخت کند، شماری از کشاورزان نسبت میزان افزایش کارمزد گلایه داشتند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان این که کشت دوباره برنج امسال نسبت به سال پیش با کاهش حدود ۳۰ درصدی به ۱۷هزار هکتار رسیده است، توضیح داد: البته به دلیل محدودیت منابع آبی امسال شالیکاران بیشتر از سال گذشته کشت دوم برنج را به روش دونوچ ( پرورش ساقه شالی) انجام دادند.

شهیدی فر گفت: در مجموع طبق بررسی های صورت گرفته از ۲۱۵هزار هکتار اراضی شالیزاری که امسال زیر کشت برنج رفته است، پیش بینی می شود تا ۸۵هزار هکتار آن به دو روش دوباره نشا و پرورش دونوچ انجام شود که نسبت به  سال گذشته حدود ۳۰ هزار هکتار کمتر است.

کشت دوم برنج به دو صورت "نشای مجدد" و دونوچ یا رتون انجام می شود ،در روش اول کشاورزان اقدام به آماده سازی دوباره شالیزار کرده که نیاز آبی آن همانند کشت اول بالا است و در روش دوم ساقه های باقی مانده از کشت نخست دوباره جوانه زده و پرورش داده می شود که نیاز به آب ان کمتر است. 

مازندران ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیکاری دارد که سالانه با تولید بیش از ۹۰۰ هزار تن برنج سفید، ۴۲ درصد برنج کشور را تامین می‌کند.

برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود.