تهران – ایرنا – مرکز پژوهش های «العراق» نوشت: ایران با دور اندیشی برای مهار فتنه امریکا در افغانستان تلاش کرد و از طالبان خواسته شده است به جای اینکه ابزاری برای طرح های تروریستی وصهیونیستی باشند خود را با واقعیت ها و زندگی مسالمت آمیز در افغانستان همراه کنند.

به گزارش ایرنا، مرکز پژوهش های العراق در گزارشی درباره تحولات افغانستان با عنوان «ایران و طالبان و شیعیان افغانستان» به قلم «محمد صادق الهاشمی» مدیر این اندیشکده نوشت: ایران مخالف آمریکا است. آمریکایی هم دشمنی خود با ایران و همه شیعیان را پنهان نمی کنند. آمریکایی ها دارای طرحی هستند که معتقدند در سایه بیداری و نهضت اسلامی و مقاومت نخواهند توانست آن را در منطقه پیش ببرند. این موضوع برای همگان آشکار است. همچنین ایران می خواهد به اوج پیشرفت برسد. ایران و شیعیان جهان در قلب رویدادهای جهان قرار دارند و غربی ها همانند طرح «سایس پیکو» به دنبال تجزیه منطقه هستند و ایران نمی پسندد که جهان اسلام در قبال اقدامات آمریکا نظاره گر باشد.

مدیر اندیشکده العراق افزود: آمریکایی ها ۵ سال پیش بدون اطلاع ایران و حتی دولت منتخب افغانستان در دوحه به مذاکره با طالبان وارد شدند. آنها به دلایل بسیار برای قدرت یابی طالبان زمینه سازی کردند. ایران هنگامی که به گفت و گوی آمریکا و طالبان پی برد ناچار شد وارد میدان شود و برای مقابله با خطر زمینه سازی کرد و موضع داخل افغانستان را توجیه کرد و بر روی طالبان تاثیر گذاشت تا خطر کمتری متوجه شیعیان افغانستان شود. زیرا طالبان مولفه ای تاثیر گذار است و ایران با دور اندیشی خود خطر را کنترل و مهار کرد و برای جلوگیری از فتنه ای که آمریکایی ها برای آن برنامه ریزی می کردند، عمل کرد. ایران به حکم وظیفه شرعی و دور اندیشی وارد عمل شد تا در شرایط حساس مانع از جنگ در افغانستان شود و جلو مشکل ورود پناهجویان را بگیرد. ایران با طرح آمریکایی خطرناکی مقابله کرد که نباید سطحی به آن نگاه کرد. ایران برای جلوگیری از جنجال آفرینی طالبان تلاش کرد و در مسیری پیش رفت که امکان صلح و زندگی مسالمت آمیز در افغانستان وجود داشته باشد و طالبان از ذهنیت قبلیه گرایی و یکه تازی به ذهنیت واقعی پیش بروند تا شکل گیری نظام سیاسی امکان پذیر باشد.

در بخش پایانی گزارش اندیشکده العراق می خوانیم: طالبان اکنون به دلایل بسیاری آزادی عمل برای بازگشت به ترور را ندارند. زیرا آنها می دانند که از نظر جغرافیایی در محاصره روسیه، چین، پاکستان و ایران هستند و این کشورهای از تروریسم می ترسندو با آن مقابله می کنند.   ایران با چین درباره خط ابریشم دارای ائتلاف است. این کشور با روسیه هم درباره تحولات منطقه  موضع یکسانی دارد. بنابراین طالبان باید از ایدئولوژی تروریسم فاصله بگیرد. این یک موضوع منطقی است. درواقع آنها راهی جز آن ندارند که در مسیر مسالمت آمیز گام بردارند. کنفرانسی که با نظارت وزارت امور خارجه ایران در تهران برگزار شد بیانگر این موضوع است. با توجه به اینکه ایران از مسلمان در بوسنی و هرز و گوین و فلسطین و عراق، لبنان و سوریه چشم پوشی نکرده است قطعا ایران از شیعیان، مسلمانان و قومیت های دیگر افغانستان هم حمایت خواهد کرد.  

مرکز پژوهش های العراق در سال ۲۰۰۳ میلادی با تصمیم دبیرخانه نخست وزیری عراق، نهادهای جامعه مدنی و نهادهای غیر دولتی تاسیس شد. این مرکز به طور ویژه به تحولات عراق می پردازد. اساتیدی از دانشگاه های عراق، مصر، لبنان، سوریه و ایران در این مرکز فعالیت می کنند. مطالعه مسائل اسلامی و عربی معاصر، برگزاری کنفرانس ها، فراهم کردن فرصت همکاری، آموزش پژوهشگران، تبادل اندیشه ها از جمله وظایف این اندیشکده تعریف شده است.