تهران – ایرنا – با کنترل طالبان بر افغانستان، گروه های افراط گرا در آفریقا شروع به جشن گرفتن کرده اند و زنگ خطر برای قدرت گیری این گروه ها در این قاره به صدا درآمده است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از بی بی سی انگلیسی، یک خروجی مطبوعاتی مرتبط با گروه الشباب در سومالی در واکنش به سلطه گری طالبان، فریاد شادی سرداد.

جایی دیگر، «ایاد آگ غالی» رهبر وابسته القاعده موسوم به جماعت نصرت الاسلام و المسلمین برای اولین بار از سال ۲۰۱۹ تاکنون در پیامی عمومی به طالبان تبریک گفت.

وی خروج نیروهای بیگانه از افغانستان و تصمیم فرانسه برای کاهش حضور نظامی اش در غرب آفریقا را مورد قیاس قرار داد و گفت: ما پیروز می شویم.

از سومالی در شرق تا نیجریه در غرب، مطبوعات با انتشار مقالات و شهروندان با مراجعه به شبکه های اجتماعی، نگرانی شان را از بابت این مساله (قدرت گرفتن افراط گرایان) بروز داده اند.

اگر زنگ خطری برای دولت های آفریقایی که به شدت متکی به حمایت خارجی برای مبارزه با تروریست ها هستند، باید به صدا درمی آمد، تصاحب طالبان بر افغانستان می تواند موردی از آن باشد.

نمونه بارز این مساله، کشور مالی است. کشور مالی یکی از بزرگترین کشورهای آفریقایی از سال ۲۰۱۲ صحنه درگیری با گروه های افراط گرا در مناطق شمالی و مرکزی اش بوده است.

این کشور برای جلوگیری از قدرت گیری این نیروهای افراطی به نظامیان فرانسوی و صلح بانان سازمان ملل متکی بوده است. هرچند حضور نظامیان فرانسوی در مالی به مذاق برخی در مالی و همچنین برخی در فرانسه خوش نیامده است.

فرانسه چندی پیش از کاهش شمار نیروهایش در مالی خبر داد و اعلام کرد که قصد دارد تعداد این نیروها را به ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ نفر در اوایل سال آینده میلادی برساند.

این نگرانی وجود دارد که نظامیان مالیایی که اغلب از آموزش کاملی برخوردار نبوده و از تجهیزات قوی بی بهره بوده اند، نتوانند از پس گروه های افراطی برآیند.

«بورایما گوئیندو» سردبیر روزنامه «لی پایس» مالی گفت: بسیاری از مردم می ترسند، زیرا اوضاع احتمالا شبیه اوضاع افغانستان است.

وی افزود: حضور نظامیان خارجی (در مالی) بسیار ضروری است، زیرا اگر آنها فردا این کشور را ترک کنند، اوضاع خطرناکتر خواهد بود.

این روزنامه همچون دیگر نشریات مالی از مقام های این کشور خواسته است برای تقویت نیروهای مسلح بیشتر اقدام کنند.

در سومالی نیز نگرانی هایی وجود دارد که قوی ترین تشابهات را با افغانستان دارد.

سومالی به سقوط دولت و دهه ها جنگ داخلی مبتلا بود، قبل از آنکه شورش گروه الشباب وابسته به القاعده در اواسط سال های ۲۰۰۰ در این کشور آغاز شود.

دولت تحت حمایت بین المللی سومالی برای کنترل بر بخش های زیادی از این کشور بسیار تلاش کرده و به نظامیان اتحادیه آفریقا که تحت فرمان شورای امنیت سازمان ملل در این کشور فعالیت دارند، متکی است.

هدف سومالی، ریشه کن کردن گروه های افراطی در ضمن زمان دهی به دولت برای احداث تاسیسات در این کشور است. اما همچون افغانستان، در سومالی نیز زمزمه های از اتهامات گسترده فساد مالی به گوش می رسد.

همچنین پایتخت سومالی در سال جاری به دلیل انتخابات به تاخیر افتاده صحنه درگیری هایی بوده است.

به گفته «الهام الجسار» مشاور سیاسی ماموریت سازمان ملل در سومالی، شرکای بین المللی بر نابودی الشباب و نه تشکیل دولتی قدرتمند تمرکز داشته اند.

وی افزود: تمرکز هرگز بر بهبود متوسط زندگی در سومالی و ایجاد سیستم های پایداری معطوف نبوده است.

«سمیر قائد» رئیس اندیشکده امنیتی سومالی موسوم به موسسه «هیرال» گفت که نیروهای سومالی حتی به اندازه افغانستان برای جلوگیری از تهاجم بالقوه افراطیون آماده نیستند.

وی تاکید کرد که حمایت از بازسازی نیروهای امنیتی سومالی، حداقل بوده و این کشور هنوز تحت تحریم های تسلیحاتی است، از اینرو ما نمی توانیم نوع سلاح هایی را که افغانستان دارد، خریداری کنیم.

اما حتی در سومالی تمرکز بر چگونگی و زمان پایان دادن به کمک های خارجی معطوف شده است.

اتحادیه اروپا شروع به کاهش تامین وجوهات مالی اش در سومالی کرده است و دولت این کشور برای آماده کردن خود برای خودکفا شدن زمان کم می آورد.

این گزارش در ادامه حاکی است: این پذیرش کلی در سراسر آفریقا وجود دارد مبنی بر اینکه عملیات نظامی برای از بین بردن افراط گرایی خشونت بار کافی نیست و نیاز به راهکارهای سیاسی احساس می شود که شاید حتی از طریق مذاکره با افراطیون باشد.

با این حال، هنوز برای دانستن این مساله زود است که چطور تحولات در افغانستان ممکن است بر سیاست در آفریقا تاثیر گذارد.