تهران- ایرنا- شکست آمریکا در افغانستان نه تنها بیش از گذشته عیان‌تر شده است که خروج غیرمسئولانه نیروهای این کشور از افغانستان پیامدهایی از جمله تشدید بحران پناهجویان افغان را به دنبال داشته و در این میان اروپایی ها نیز از مسئولیت پذیرش این پناهجویان شانه خالی می‌کنند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، دولت جو بایدن در حالی تصمیم به خروج عجولانه و غیرمسئولانه نیروهای آمریکایی از افغانستان گرفت که این تصمیم نشان می‌دهد کاخ سفید توجهی به پیامدهای این اقدام از جمله بروز بحران در افغانستان نداشته و صرفا منافع آمریکا در این راستا اهمیت دارد نه منافع ملت افغانستان.

از جمله پیامدهای این تصمیم غیرمسئولانه آمریکا که گواه بر شکست اشغال افغانستان پس از ۲۰ سال می باشد، ایجاد تشویش و نگرانی در میان مردم افغانستان و به دنبال آن تشدید بحران پناهجویان افغان بوده است.

ایجاد هرج و مرج و آشفتگی در فرودگاه کابل پس از حضور طالبان در کابل و عدم رسیدگی به نیازها و درخواست های غیرنظامیان افغان توسط آمریکا و کشورهای اروپایی شرایط را در افغانستان پیچیده کرده است.

در این میان یک مسئله نیز جلب توجه می کند اینکه اروپایی ها همچون آمریکا دیگر از مسئولیت پذیرش پناهجویان افغان شانه خالی کرده و اهمیتی برای سرنوشت و شرایط زندگی آتی این پناهجویان قائل نیستند.

در تازه ترین موضع‌گیری اروپایی‌ها نسبت به بحران پناهجویان افغان، یانس یانسا نخست وزیر اسلوونی که کشورش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد، طی توییتی عنوان کرد که هیچ اجماع نظری میان کشورهای اتحادیه اروپا در مورد پذیرش پناهجویان افغان وجود ندارد.

وی عنوان کرد که حتی یک اکثریت موافق با پذیرش این پناهجویان در میان این کشورهای اروپایی نیز وجود ندارد.

نخست وزیر اسلوونی افزود: هر کشوری در اتحادیه اروپا باید خود در مورد پذیرش پناهجویان افغان تصمیم گیری کند چون هیچ اجماع نظر یا اکثریت کوچک موافق پذیرش این پناهجویان در میان اروپایی ها وجود ندارد.

این اظهارات نخست وزیر اسلوونی در حالی مطرح شده است که صدراعظم اتریش نیز اعلام کرده که با پذیرش اتباع افغانستان در این مقطع زمانی مخالف است.

سباستین کورتس خاطر نشان کرد: آشکارا با اینکه داوطلبانه افراد بیشتری را از افغانستان بپذیریم، مخالف هستم و پذیرش پناهجوهای افغان بیشتر طی دوران فعالیت من به عنوان صدراعظم اتریش رخ نخواهد داد.

طی بحران مهاجرت سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ در اروپا، بیش از یک درصد از جمعیت اتریش را پناهجویان تشکیل می دادند و این  در حالی است که سباستین کورتس از زمان حضورش در سمت صدراعظمی اتریش در مسیر اتخاذ مواضع سختگیرانه در قبال مسئله مهاجرت به اتریش گام برداشته است.

"نوتیس میتاراچی" وزیر مهاجرت یونان نیز اعلام کرد که این کشور نمی پذیرد به عنوان دروازه عبوری موج غیرعادی پناهجویان به سوی اتحادیه اروپا معرفی شود و تصور می کند ترکیه یک مکان امن برای افغان‌ها است.

درحالیکه برخی از مقامات ارشد اتحادیه اروپا از جمله جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی این اتحادیه و اورسولا فون درلاین رئیس کمیسیون اروپا نسبت به تشدید بحران پناهجویان افغان ابراز نگرانی کرده اند اما به نظر می رسد که دولتمردان اروپایی تمایلی به پذیرش موج جدید پناهجویان افغان ندارند و برخی از آنها تاکید داشته‌اند که این پناهجویان باید در همان منطقه خودشان از جمله آسیا اسکان یابند.

در این میان اینکه اروپایی ها تاکید داشته اند پناهجویان افغان در کشورهای همسایه یا منطقه نزدیک شان اسکان یابند، واکنش روسیه و ترکیه را به دنبال داشته است.

تارنمای دویچه وله در این راستا گزارش داد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه روز گذشته با اشاره به تلاش کشورهای غربی برای اسکان موقت پناهجویان افغان در کشورهای آسیای مرکزی گفت که این اقدام امنیت روسیه را به مخاطره می‌اندازد.

وی با اشاره به دهه‌های ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ میلادی که به گفته او، "تروریست‌ها در پوشش پناهجو" وارد آسیای مرکزی شدند، تاکید کرد که برای مسکو غیرقابل قبول است که این بار نیز "تروریست‌ها در پوشش پناهجو" وارد این منطقه و از مرزهای روسیه با این کشورها، وارد خاک روسیه شوند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز اخیرا گفت که کشورش نمی‌تواند بار اضافی مهاجران که از افغانستان وارد می شوند را بپذیرد.

پافشاری اروپایی ها در راستای عدم پذیرش پناهجویان افغان و مخالفت صریح آنها با این مسئله، نه تنها شرایط پناهجویان افغان را پیچیده تر می کند بلکه سیاستهای ناکام آمریکا و عدم توجه واشنگتن به تبعات خروج غیرمسئولانه از افغانستان را بیش از پیش عیان می کند.

دولت آمریکا می توانست همزمان با طرح خروج از افغانستان به فکر تبعات این تصمیم نیز باشد و قطعا می دانست که با خروج نیروهای خارجی، شرایط افغانستان دچار سردرگمی و هرج و مرج خواهد شد بنابراین می بایست تدابیر پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز بحران های جدید را مدتها قبل اتخاذ می‌کرد.

اما هرج و مرج در افغانستان به ویژه در فرودگاه کابل و نابسامانی گسترده در خارج شدن غیرنظامیان خارجی و افغان در فرودگاه کابل اثبات بی تدبیری و شکست تمام عیار آمریکا در افغانستان به دنبال سالها اشغال این کشور بوده است.

مسئول اصلی بروز بحران پناهجویان افغان در حالی آمریکا است که واشنگتن می توانست قبل از اینها با شرکای اروپایی اش برای پذیرش پناهجویان افغان رایزنی‌هایی داشته باشد اما این اقدام از سوی واشنگتن صورت نگرفت و به همین دلیل پناهجویان افغان اکنون با شرایط به شدت مخاطره آمیزی روبرو هستند.