بجنورد- ایرنا- سرپرست پایگاه بافت تاریخی روستای رویین اسفراین گفت: امسال ۶ میلیارد ریال اعتبار به بافت تاریخی این شهرستان خراسان شمالی برای مرمت و استحکام‌بخشی واحدهای مسکونی با ارزش آن اختصاص یافته است.

به‌گزارش روز دوشنبه روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی، حامد وظیفه‌شناس با اشاره به سامان‌دهی و حفاظت از بافت تاریخی روستای رویین، گفت: مرمت پنج خانه تاریخی این روستا با اعتبار ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال انجام شده است.

سرپرست پایگاه بافت تاریخی روستای رویین اسفراین افزود: حفاظت و مرمت هشت خانه تاریخی دیگر نیز با اعتبار  سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال در حال انجام است که تاکنون عملیات اجرایی ۲ واحد مسکونی به اتمام رسیده و بقیه تا پایان ماه آینده تحویل مالکان می‌شود.

وظیفه‌شناس با بیان اینکه این خانه‌ها به‌صورت مشارکتی با مالکان آن‌ها، مطالعه و مرمت می‌شود، عنوان کرد: ۱۲۰ پلاک ارزشمند شامل خانه‌های دایر و متروکه در بافت روستای رویین شناسایی شده است که با تداوم طرح و مشارکت مالکان، این پلاک‌ها مرمت و سامان‌دهی خواهند شد.

روستای رویین در شهرستان اسفراین، در سال ۸۷ با شماره ۲۲۷۷۷ به ثبت آثار ملی رسید و از سال ۹۷ پایگاه ملی میراث فرهنگی بافت تاریخی روستای رویین راه‌اندازی شد.  در این روستا خانه‌ها به طرز بسیار زیبایی به‌صورت پلکانی بر روی یکدیگر ساخته ‌شده‌اند بطوریکه پشت‌بام منزل یکی، حیاط خانه دیگری است.

شهرستان ۱۲۰ هزار نفری اسفراین در ۶۰ کیلومتری جنوب شرقی بجنورد مرکز خراسان شمالی و روستای تاریخی و نمونه گردشگری رویین در ۲۷ کیلومتری شمال شهرستان اسفراین قرار دارد.

معماری پلکانی خانه های روستای رویین و واقع شدن آن در دره ای به نسبت تند در میانه بلندی های سر به فلک کشیده «آلاداغ»، چشم انداز زیبایی به این روستای گردشگری بخشیده به طوری که پشت بام هر خانه، حیاط خانه دیگری است.

طبیعت سرسبز، کوه های زیبا و مرتفع، رودخانه دایمی، چنار قدیمی ۴۵۰ ساله که در فهرست آثار طبیعی ملی ثبت شده و وجود مقبره «ملاعارف رویینی» و امامزاده «اسحاق» از جاذبه های این روستای ۵۰۰ ساله است که رویین را به تفرجگاهی زیبا و دایمی تبدیل کرده است.  

روستای تاریخی و گردشگری رویین به دلیل شهرت و قدمت در بافت چادرشب و دستبافت های سنتی به عنوان پایتخت نساجی سنتی ایران نیز معرفی شده است.