تهران- ایرنا- وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی با تشریح برنامه‌های خود برای تغییر بخش حمل‌ونقل، مسکن و رفع محرومیت‌زدایی اظهار داشت: آشنا با دیپلماسی اقتصادی هستم و شرایط در هر سه بخش را با مذاکره، تهاتر و امکان افزایش سرمایه‌گذاری تغییر می‌دهم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «رستم قاسمی» امروز در جلسه بررسی صلاحیت خود در صحن علنی مجلس، افزود: برای خود چهار دوره خدمت متصور هستم؛ دوره اول خدمت سربازی، دوره دوم در دوران دفاع مقدس، دوره سوم در کارگاه سازندگی خاتم الانبیا به عنوان مجموعه‌ای چند وجهی و دوره چهارم در وزارت نفت مشغول خدمت بودم.

وی با بیان اینکه در دور اول شروع بازسازی کشور خیلی ها باور نداشتند که طرح های بزرگ و کوچک توسط خودی‌ها ساخته شود، گفت: مرحوم امام خمینی (ره) درست در زمان شروع بازسازی‌ها فرمودند «ما می‌توانیم»؛ تا جایی که توانستیم طرح‌های کلان را در حوزه ریلی، بندری و جاده ای خودمان ساختیم.

قاسمی اظهار داشت: قرارگاه خاتم، سازنده بنادر بزرگ کشور است که تا قبل از جنگ این طرح ها توسط خارجی ها در کشور ساخته می‌شد؛ از جمله بندر شهید رجایی که امروز بیش از ۷ میلیون TEU ظرفیت دارد؛ طرح توسعه بندر امام و بنادر کوچک خلیج فارس و البته در بخش هوایی و ساخت فرودگاه‌ها همه توسط قرار خاتم ساخته شده است.

وزیر راه و شهرسازی به برنامه های خود در حوزه حمل و نقل اشاره کرد و گفت: امروز ۲۰۰ هزار کیلومتر انواع راه در شرایط نامناسبی به سر می برد؛ بخش ریلی که در همه جای دنیا حمل و نقل ایمن و ارزان محسوب می شود، در کشور ما به دلیل عدم سرعت مناسب و کهنگی ناوگان کمتر از ۱۰ درصد سهم جابجایی را در اختیار دارد. در بخش هوایی و دریایی نیز وضعیت پایانه ها مطلوب نیست. فرصت های زیادی را از دست داده ایم اما فرصت باقی مانده است و اگر تحولی ایجاد نکنیم، این فرصت ها را هم از دست می دهیم.

به گفته قاسمی، برای حل این مشکلات، باید روش های گذشته که به جواب نرسیده را کنار بگذاریم و به روش های درست برسیم.

وزیر پیشنهادی راه گفت: نیازمند اقدام جهادی و ملی در موضوع حمل ونقل هستیم؛ دیگر با بودجه عمومی حتی یک آزادراه هم نمی توانیم بسازیم. باید سراغ روش های متداول در جهان برویم. باید از بخش خصوصی، از مردم ایرانی خارج از کشور، فاینانس و روش های تهاتر استفاده کنیم تا بتوانیم مگاپروژه ها را بسازیم. 

قاسمی تصریح کرد: برای حل مشکل ترانزیت و افزایش درآمد کشور برنامه دارم. باید تصمیمات مهم و سخت بگیریم و به جای سوق دادن نقدینگی به سمت دلار و سکه آن را به سمت ساخت و ساز پیش ببریم.

وی از تجربه خود در مذاکره با دنیا صحبت کرد و ادامه داد: در دوره ای که در وزارت نفت بودم با بسیاری از کشورها برای سرمایه گذاری در ایران و تهاتر صحبت کردم. زمانی کره جنوبی واردات نفت ما را قطع کرده بود، من در جلسه مشترک با رییس جمهوری این کشور با یادآوری اینکه محصولات سامسونگ و ال. جی تا رقم ۱۵ میلیارد دلار در ایران فروش دارد آنها را بار دیگر مجاب به از سرگیری واردات نفت کردم.

وزیر پیشنهادی راه گفت: من آشنا به دیپلماسی اقتصادی هستم، با سران دنیا مذاکره کرده ام و بسیاری از کشورها اعلام آمادگی کرده اند تا با من همکاری داشته باشند. 

قاسمی تصریح کرد: شرایط حمل ونقل کشور را تغییر می دهم.

رستم قاسمی ادامه داد: در حوزه مسکن که پاشنه آشیل کشور است، خواسته مردم و رییس جمهوری ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال است؛ امروز سهم هزینه مسکن در سبد خانوار از ۳۷ درصد گذشته و حتی به ۶۰ درصد رسیده است. باید برای این موضوع جدی برنامه ریزی کرد.

وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی گفت: ۵۰ درصد هزینه مسکن مربوط به زمین است و این در حالی است که یک میلیون هکتار زمین های دولت در اطراف شهرها است که با اقدام شجاعانه مجلس(مصوبه جهش تولید) می توانیم با استفاده از زمین های دولتی مشکل ساخت را حل کنیم.

وی با بیان اینکه اکنون مردم هزینه ساخت مسکن را ندارند، گفت: برای حل این مشکل هم روش های متفاوتی وجود دارد؛ یکی تهاتر و دیگری افزایش تسهیلات بانکی است. متاسفانه در سال گذشته کمتر از ۵ درصد منابع بانک ها برای تسهیلات در بخش مسکن استفاده شده است.

قاسمی گفت: برای رسیدن به اقدام نهضت ملی مسکن، به اقدامات فرا وزارتخانه ای نیازمندیم؛ موضوع ساخت مسکن از مجموعه وزارت راه باید به مجموعه دولت برود و همه از ادامه نهضت خانه سازی حمایت کنند.

وی به موضوع «محرومیت زدایی» اشاره کرد و گفت: من از مناطق محرومم و محرومیت را می فهمم؛ امروز ۳۲ هزار کیلومتر جاده روستایی نیاز داریم. امروز بعد از ۴۲ سال هنوز خیلی از روستاها جاده ندارند و این در شان ملت و کشور نیست.

وزیر پیشنهادی راه همچنین تاکید کرد که وزارت راه و شهرسازی به اصلاح ساختاری نیازمند است و گفت: به کارگیری افراد جهادی و دست پاک را اولویت قرار داده ام و بر بکارگیری نخبگان برای حل مشکلات کشور اعتقاد دارم. موضوع مسکن ایثارگران نیز باید حل شود و همانطور که در وزارت نفت این مشکل را حل کردم در وزارت راه نیز بر همین اعتقاد هستم.