به گزارش روز دوشنبه ایرنا از "ایندپندنت" مکمستر گفت: مایک پامپئو وزیر سابق امور خارجه آمریکا قرارداد تسلیم را با طالبان امضا کرده است. دلیل سقوط کابل امضای این قرارداد در سال ۲۰۲۰ است. دلیل شکست ما در افغانستان خودمان هستیم. طالبان ما را شکست نداد.
این مشاور سابق امنیت ملی آمریکا از دونالد ترامپ و جو بایدن دو رییس جمهور پیشین و کنونی آمریکا به دلیل نحوه مدیریت خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستن به شدت انتقاد کرد.
با افزایش انتقادها از چگونگی خروج آمریکا از افغانستان، توجهها به مفاد توافق اولیه میان دولت آمریکا و طالبان جلب شده است.
توافق اولیه خروج آمریکا از افغانستان در دولت ترامپ امضا شد. در این قرارداد دولت ترامپ موافقت کرد تا نیروهای خود را تا یکم ماه مه ۲۰۲۱ از افغانستان خارج کند. یکی از شرایط این توافق، صلح طالبان با دولت افغانستان و همچنین جلوگیری از فعالیتهای گروههای تروریستی مانند القاعده و داعش در خاک افغانستان بود.
جو بایدن پس از انتخاب خود به عنوان رییس جمهوری آمریکا اعلام کرد او مجبور است از این توافق پیروی کند، در غیر این صورت خطر افزایش درگیریها با طالبان و اعزام تعداد بیشتری نیرو به افغانستان وجود دارد. وی همچنین تاریخ تکمیل خروج آمریکا از افغانستان را ۳۱ اوت اعلام کرد.
بایدن ترامپ را مسوول هرج و مرج در افغانستان میداند و گفته رییس جمهور سابق آمریکا گروه طالبان را جسور کرده و این گروه را در قویترین حالت نظامی خود از سال ۲۰۰۱ تاکنون رها کرده است.
بایدن همچنین اعلام کرده است در نهایت و بدون یک توافق نیز او نیروهای آمریکایی را از افغانستان خارج میکرد و وقوع هرج و مرج و ناآرامی در میان خروج نیروهای آمریکایی اجتناب ناپذیر است.
جان بولتون یکی دیگر از مشاوران امنیت ملی دولت ترامپ پیش از این به شبکه سی ان ان گفت: اگر ترامپ بار دیگر انتخاب میشد، او نیز چنین کاری میکرد. در زمینه خروج آمریکا از افغانستان، ترامپ و بایدن نظر مشترک دارند.
جو بایدن در هماهنگی با ناتو و متحدان اروپایی خود تصمیم گرفت به اشغالگری نظامی ۲۰ ساله کشورش در افغانستان پایان دهد و مقرر کرد تا ۱۱ سپتامبر همزمان با سالروز عملیات تروریستی حمله القاعده به برجهای تجارت جهانی در نیویورک، پایان دهد.
با سرعت گرفتن این خروج، طالبان بدون مقاومت ارتش افغانستان ولایات و شهرهای این کشور را به تصرف درآورد و اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان با اعلام استعفا، مجبور به ترک کشور شد.
به این ترتیب، طالبان حکومت را در دست گرفت و دولت آمریکا بار دیگر نشان داد که اشغالگری به بهانههای واهی نمیتواند دموکراسی و صلح را به ارمغان آورد مگر اینکه توسط مردم خود یک کشور انجام شود.
دولت بایدن درحالی اعلام پایان جنگی بی سرانجام را داد که پس از ۲۰ سال جنگ و خونریزی، هیچ ثمره ای بخصوص در زمینه تامین امنیت در کشور افغانستان نداشت؛ جنگی که از زمان جورج بوش پسر به بهانه مبارزه با تروریسم برای آمریکا و آمریکاییها با هزینه هزاران میلیارد دلار به ارث ماند.
بنابر برخی آمار، در این اشغالگری نظامی که غیر از ایجاد ناامنی هرچه بیشتر و ویرانی ثمرهای در برنداشت، بیش از ۳۸ هزار غیرنظامی جان خود را از دست دادند.
بنابرگزارش اکتبر سال ۲۰۰۷ میلادی «دفتر بودجه کنگره»، جنگ افغانستان برای آمریکا تا سال ۲۰۱۷ میلادی تنها دو تریلیون و ۴۰۰ میلیارد دلار هزینه در بر داشته است.