مشهد- ایرنا- امتناع کشاورزان شهرستان خلیل‌آباد در استان خراسان رضوی از انبار محصولاتشان و نگهداری آنها در سردخانه برای عرضه به هنگام در بازار موجب شده است دلالان در این شهرستان با استفاده از ظرفیت سردخانه‌ها سود اصلی زحمات کشاورزان را به جیب بزنند.

شهرستان خلیل‌آباد در جنوب غربی استان خراسان رضوی به عنوان تولیدکننده عمده محصولات صادراتی همچون انگور و انار، از ظرفیت مناسبی در بخش انبارداری محصولات کشاورزی و نگهداری آنها در سردخانه برخوردار است.    

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: کشاورزان این شهرستان به رغم وجود چهار سردخانه فعال با ظرفیت هفت هزار تن در خلیل آباد، رغبتی به انبار محصولات خود در سردخانه ندارند.

محمود شبان، صنعت سردخانه‌ و انبارداری محصولات کشاورزی این شهرستان را صنعت پیشرو در استان توصیف کرد و افزود: این حجم از فضای سردخانه‌ای برای مخصولات کشاورزی در هیچ نقطه دیگر از این استان وجود ندارد.

وی ادامه داد: اغلب دلالان و بازرگانان فعال از این ظرفیت به خوبی استفاده می‌کنند اما کشاورزان نسبت به نگهداری محصولات خود در سردخانه بی‌توجهی کرده و همچنان به روش بازارگردانی سنتی محصولات خود را به فروش می‌رسانند. 

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد گفت: با اختصاص سهمیه‌ فضای سردخانه‌ای برای کشاورزان، محدودکردن عقد قرارداد توسط سردخانه‌داران با دلالان به منظور جلوگیری از اشغال کامل فضای سردخانه‌ها توسط واسطه‌گران، تمهیداتی برای حمایت از کشاورزان در نظر گرفته شده است.

وی افزود: بر همین اساس جهاد کشاورزی پارسال با اقدامات ترویجی شماری از کشاورزان را تشویق کرد به جای فروش محصولات‌ به دلالان در فصل برداشت، حاصل زحماتشان را در سردخانه نگهداری کنند تا با فروش آن در زمان مناسب از سرازیر شدن سود به جیب واسطه‌ها جلوگیری شود و این سود نصیب کشاورزان گردد. 

شبان ادامه داد: پارسال کشاورزان خلیل‌آباد از انبار کردن محصولات کشاورزی خود در سردخانه ارزش افزوده مناسبی به دست آوردند لذا امسال هم بنا داریم این هماهنگی را انجام دهیم.

وی گفت: هرسال در زمان برداشت محصولات باغی از جمله انگور و انار، دلالان و واسطه ها وارد عمل می شوند و محصولات کشاورزان را با کمترین قیمت خریداری و انبار می کنند و در زمان مناسب و غیر فصل، محصولات را به چند برابر قیمت خریداری شده می فروشند.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد افزود: با اینکه احداث سردخانه در استان به حد اشباع رسیده اما در منطقه ترشیز هنوز هم پرداختن به این موضوع نیاز هست و با مجوز جدید که برای ایجاد سردخانه صادر شده و آغاز به کار این واحد، ظرفیت سردخانه‌ای خلیل‌آباد به ۱۰ هزار تن می‌رسد.

وی همچنین به بحران آب و لزوم اجرای طرحهای آبیاری نوین اشاره و بیان کرد: ۸۵ درصد هزینه اجرای سامانه های آبیاری نوین به صورت کمک بلاعوض پرداخت می‌شود و فقط ۱۵ درصد هزینه‌های آن از سوی کشاورزان تامین‌ می‌گردد اما خرده مالکی مانعی برای اجرای طرح های آبیاری نوین است.

سالانه ۲۳۸ هزار تن انواع محصولات زراعی و باغی شامل انگور، زعفران، انار و پسته از ۱۸ هزار هکتار عرصه کشاورزی خلیل‌آباد برداشت می‌شود. 
این شهرستان با ۶ هزار هکتار باغ انگور، نیمی از تولید این محصول را در استان خراسان رضوی به خود اختصاص داده است بطوریکه سالانه حدود ۱۵۰ هزار تن انگور از باغهای خلیل‌آباد برداشت می‌شود.

شهرستان خلیل‌آباد با هزار و ۱۴۰ هکتار باغ انار سالانه ۲۱ هزار تن از این محصول نیز تولید می‌کند که بیشتر آن به کشورهای حوزه خلیج فارس، کره جنوبی و ژاپن صادر می‌شود. 

مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری خلیل‌آباد که ۸۵ درصد جمعیت آن به کشاورزی اشتغال دارند در ۲۴۲ کیلومتری جنوب غرب مشهد واقع است.

خلیل‌آباد مرکب از ۲ بخش مرکزی و ششطراز و چهار دهستان رستاق، حومه، ششطراز و کویر، ۲۷ روستا دارد. دوسوم جمعیت این شهرستان شامل ۳۲ هزار نفر ساکن روستاها هستند.