قزوین-ایرنا-مدیرکل پزشکی قانونی استان قزوین گفت: برخلاف تصور عمومی، بیش از ۹۰ درصد عملکرد این سازمان در حوزه معاینات بالینی افراد معرفی شده از مراجع قضایی در حوزه حوادث و سوانح است.

به گزارش ایرنا، مصطفی جعفرزاده روز سه شنبه در نشست خبری با تبریک روز پزشک، افزود: سازمان پزشکی قانونی تابعه قوه قضاییه بوده و وظیفه اصلی آن، ارایه نظرات کارشناسی به دستگاه قضا است.

این مسوول یادآور شد: هرپرونده قضایی از قبیل سانحه،تصادف و حادثه کار که سلامت روح و جسم فرد را متاثر ساخته و درخواست خسارت و پرداخت دیه در آن مطرح باشد به صورت مستقیم به پزشکی قانونی ارجاع می شود.

وی اضافه کرد:همچنین به صورت غیر مستقیم اگر فردی توانایی تحمل کیفر را نداشته باشد به پزشکی قانونی ارجاع می شود و صدور یکسری مجوزهای قانونی مثل اهدای جنین و تخمک و  مجوز از کارافتادگی نیز برعهده این سازمان است.

جعفرزاده با اشاره به عملکرد این سازمان در حوزه سالن تشریح، افزود: مجوز دفن در هر مرگ غیرطبیعی یا مشکوک از جمله تصادفات، ضرب و جرح ها و نزاع ها باید با مجوز پزشکی قانونی صادر شود و ما در سالن تشریح به دنبال تعیین یا تایید هویت افراد هستیم که هیچ مجموعه دیگری توان انجام آن را ندارد.

وی اظهار داشت: تعیین زمان فوت که اهمیت زیادی دارد و همچنین تعیین علت فوت و عوامل موثر بر آن که نزدیک چهار درصد مراجعات به سالن تشریح را تشکیل می دهد از دیگر وظایف نیروهای پزشکی قانونی در سالن تشریح است.

مدیرکل پزشکی قانونی استان قزوین افزود: کار کمیسیون های تخصصی این سازمان نیز مربوط به رسیدگی به قصور پزشکی است که مرجع رسیدگی کننده،پرونده مربوطه را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد و سه تا چهار درصد مراجعات به پزشکی قانونی مربوط به این بخش است.

این مسوول گفت: در استان قزوین به جز آوج، در همه شهرستان ها مرکز پزشکی قانونی فعال را برای انجام معاینات بالینی داریم و تنها مرکز تشریح استان در مرکز آرامستان فعال است و آزمایشگاه و کمیسیون های تخصصی نیز در سازمان مرکزی دایر هستند.

وی اضافه کرد: در بخش سم شناسی و آسیب شناسی نیاز به یک دستگاه خاص داریم که در تشخیص نوع سم و آسیب شناسی، کمک شایانی به ما می کند و به دلیل نداشتن این دستگاه، پرونده های مربوط را به استان های مجاور ارسال می کنیم.

جعفرزاده گفت: همچنین بخش ژنتیک قانونی را در استان نداریم که البته نیازی به آن نیست و در کل کشور تنها ۱۰ استان این بخش را دارند.

راه اندازی پزشکی قانونی آوج در اولویت است

مدیرکل پزشکی قانونی استان قزوین ادامه داد: راه اندازی پزشکی قانونی شهرستان آوج در اولویت قرار دارد که متاسفانه به دلیل عدم اقبال پزشکان، راه اندازی آن با مشکل مواجه شده است.

جعفرزاده اضافه کرد: راه اندازی سالن تشریح در شهرستان تاکستان در حال انجام است و ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و قرار بوده سال قبل تحویل شود که هنوز محقق نشده است.

وی همچنین گفت: در مراکز پزشکی قانونی شهرستان ها صرفا معاینه ظاهری اجساد در حال انجام است که نیاز به کالبدگشایی ندارند و موارد خاص به مرکز استان ارجاع می شود و اگر سالن تشریح تاکستان راه اندازی شود، از میزان ارجاعات به مرکز کاسته خواهد شد.

کمبود نیرو در پزشک قانونی قزوین جدی است

این مسوول در خصوص کمبود نیرو در این دستگاه، گفت: تقریبا ما یک سوم چارت مصوب خود نیرو داریم و دوسوم چارت سازمان خالی است.

وی گفت:همکاران پزشک،نیروی فنی و اداری سازمان در حال حاضر جای دو یا سه نفر دیگر کار می کنند و در هر سه حوزه با کمبود نیرو مواجه هستیم.

جعفرزاده افزود: کمبود نیرو شاید در ادارات دیگر هم وجود داشته باشد ولی در این دستگاه بیشتر خود را نشان می دهد چون هم سازمان جوانی است و هم کار سختی دارد و هیچ مراجعه کننده خوشحالی به آن وارد نمی شود.

وی افزود: هرکسی که به این دستگاه مراجعه می کند درد و رنج دارد و نیروهای سازمان بار روحی و روانی شدیدی را تحمل می کنند اما برای تحقق عدالت، همه این سختی ها را تحمل می کنند.

این مسوول گفت: معاینه و بررسی هرجسد و کالبد بار روانی خود را بر روی نیروهای سازمان می گذارد ولی چون نظرات ما اهمیت خاصی در اجرای عدالت در دستگاه قضا دارد و موجب احیای حق و حقوق متوفی می شود بسیار ارزشمند است.

وی افزود: حدود ۱۶ نفر پزشک استخدامی و دو پزشک معاضدتی در سطح استان با ما همکاری می کنند که تعداد آنها بسیار کم است و در شهرستان البرز، تاکستان و بویین زهرا نیز فقط یک پزشک داریم.

جعفرزاده گفت: در حوزه پزشک و نیروی فنی کمبود داریم و برای تامین نیروی پزشک و متخصص اتاق تشریح فراخوان داده ایم که امیدواریم جذب نیرو داشته باشیم.

مدیر کل پزشکی قانونی استان قزوین گفت: با این وجود در برخی از شهرستان های استان عملکرد پزشکان ما از میانگین کشوری بیشتر است و در کمیسیون های تشریح نیز نیروهای سازمان معادل میانگین یا بیشتر از میانگین کشوری فعالیت می کنند.

انجام ۲۸ هزار معاینه مربوط به نزاع، تصادف و حوادث کار در قزوین

مدیر کل پزشکی قانونی استان قزوین گفت: در چهارماه اول امسال در مجموع چهار هزار و ۲۴۶ مورد پرونده ناشی از نزاع شامل سه هزار و ۹۲ مرد و هزار و ۱۵۴ زن را داشتیم که نسبت به مدت مشابه قبل ۲ درصد افزایش داشته است.

وی اضافه کرد:در چهارماه امسال هزار و ۷۱۴ مصدوم ناشی از تصادفات جاده ای را معاینه کردیم که در مدت مشابه سال گذشته هزار و ۷۰۸ مورد بوده است.

این مسوول گفت: در حوزه نزاع، استان قزوین در سال ۹۹، ۱۳.۶ درصد نسبت به سال ۹۸ و در چهار ماهه امسال نیز ۲ درصد نسبت به مدت مشابه قبل افزایش داشته است.

جعفرزاده گفت: رتبه استان قزوین در سطح کشور از بابت نزاع برحسب جمعیت ۱۰ است و درحوزه حوادث ترافیکی نیز در سال ۹۹ نسبت به سال قبل ۲۰.۴ درصد کاهش معاینات ترافیکی را داشته و رتبه ۱۳ را ثبت کرده است.

وی افزود: در سال ۹۹ جمعا ۲۸ هزار و ۶۰۷ معاینه در استان شامل نزاع، تصادف و حوادث کار داشتیم که سه درصد نسبت به سال قبل کاهش داشته و رتبه استان در معاینات بالینی در سطح کشور ۱۵ است.

مدیر کل پزشکی قانونی استان قزوین گفت: نزاع و درگیری، اولین فراوانی را در استان دارد که باید آسیب شناسی کنیم و با کار فرهنگی برای کاهش آن اقدام شود.

وی اضافه کرد:در چهار ماه امسال ۱۰۲ مورد فوتی حوادث ترافیکی داشتیم که این رقم، سال قبل ۱۰۴ مورد بوده است.

جعفرزاده گفت:در سال ۹۹ در مجموع ۲۹۸ مورد فوتی حوادث شامل ۲۴۲ مرد و ۵۶ زن بوده که نسبت به سال قبل ۱.۳ درصد کاهش داشته است.

مدیرکل پزشکی قانونی استان قزوین افزود: در چهار ماهه امسال هفت مورد فوتی حادثه کار، چهار مورد فوت ناشی از برق گرفتگی و پنج مورد غرق شدگی داشتیم که در سال ۹۹ این آمار ۱۹ مورد بوده است.

وی گفت: یکی از وظایف سازمان پزشکی قانونی، صدور مجوز سقط قانونی یا درمانی است اگر جنین ناقص الخلقه یا دارای بیماری صعب العلاج باشد قبل از ولوج روح تا چهارماهگی صادر می شود.

جعفرزاده گفت: در سال ۹۹، ۱۳۱ مجوز سقط درمانی در استان صادر شده که کل تعداد پرونده ها در این خصوص ۱۶۷ مورد بوده است.

وی با اشاره به فعالیت های این سازمان در حوزه کمیسیون های پزشکی قانونی در استان قزوین نیز گفت: در سال ۹۹ در مجموع ۳۸۶ مورد پرونده کمیسیونی در استان تشکیل شده که شامل ۱۴۴ مورد شکایت از کادر درمان بوده و ۶۶ مورد محکومیت یا قصور کادر درمان احراز و به مرجع قضایی اعلام شد.

این مسوول گفت: همچنین ۵۸ مورد کمیسیون روانپزشکی قانونی را داشتیم که ۱۱.۹ درصد افزایش را در پرونده های کمیسیون نسبت به سال ۹۸ نشان می دهد.

وی افزود: مراجعه شخصی به این سازمان به جز دو مورد سقط درمانی و موارد حوادث ترافیکی نداریم و مابقی مراجعات به پزشکی قانونی با معرفی نامه قضایی صورت می گیرد.

استفاده از ظرفیت خیران برای رفع نیازها

وی اضافه کرد: شهرستان آوج هم اینک به دلیل نداشتن سازمان پزشکی قانونی با مشکلات زیادی مواجه است و شهروندان برای انجام معاینات بالینی و کارهای متوفیان باید فاصله ۱۲۰ کیلومتری تا مرکز استان را طی کنند.

جعفرزاده گفت: بد نیست خیران در کنار مدرسه و مسجد سازی به فکر احداث سالن تشریح در مناطق محروم نیز باشند که بخشی از دردهای مردم را بعد از فوت نزدیکان آنها کاهش می دهد.

وی افزود: در حال حاضر طرح احداث سالن تشریح و آزمایشگاه تخصصی را در دستور کار داریم که زمین آن به مساحت ۲ هزار و ۵۰۰ متر مربع در چوبیندر خریداری شده است و امیدواریم با جذب اعتبار و استفاده از ظرفیت خیران بتوانیم آن را سریعتر اجرایی کنیم.

مدیرکل پزشکی قانونی استان قزوین گفت: این سازمان به رغم اجرایی بودن در حوزه آموزش و پژوهش نیز فعال بوده است و امروز مراسم رونمایی از صنایع های تک این سازمان در تهران برگزار شد.

وی همچنین گفت: همکاران ما با توجه به تحریم های ظالمانه دشمنان، کیت تشخیص ژنتیک و دستگاه هموژنایزر را تولید و رونمایی کردند و این ظرفیت وجود دارد که از دانش محققان و پژوهشگران برای رفع اشکالات و نواقص استفاد کنیم.