تهران- ایرنا- معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال اعلام کرد: ایران با تولید سالانه حدود ۱۴ میلیون عدد ریزغده سیب‌زمینی سالم و گواهی شده، علاوه بر تامین نیاز داخلی به ظرفیت صادراتی رسیده است.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «صمد مبصّر» افزود: در سال زراعی جاری ۱۵ میلیون و ۸۲ هزار و ۵۷۵ عدد مینی‌تیوبر یا ریزغده سیب‌زمینی در کشور تولید شد که پس از ارزیابی توسط این موسسه تحقیقاتی از طریق بازدیدهای میدانی از گلخانه‌های تولیدی و انجام تست‌های ویروسی شش‌گانه، ۱۳ میلیون و ۹۷۵ هزار و ۳۷۵ عدد مینی‌تیوبر تایید و گواهی کلاس S را دریافت کرد که به معنای قابلیت کشت در مزارع تکثیری بذر سیب‌زمینی است.

معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، مینی‌تیوبر مورد نیاز کشور را در شرایط بهینه تکثیری، ۷ میلیون عدد عنوان کرد و اظهار داشت: نزدیک به دو برابر نیاز کشور مینی‌تیوبر سیب‌زمینی توسط ۱۰ شرکت در چهار استان تولید می‌شود و ظرفیت بالایی برای صادرات ریزغده سیب‌زمینی به سایر کشورها داریم.

وی افزود: گیاهچه‌های اصیل و سالم مورد نیاز شرکت‌های تولید مینی‌تیوبر به عنوان هسته اولیه از طریق پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و با همکاری معاونت امور زراعت تهیه و به طور رایگان در اختیار شرکت‌های کشت بافت قرار می‌گیرد تا پس از چند مرحله آزمایشگاهی تکثیر از گیاهچه‌های تکثیر شده در شرایط گلخانه، مینی تیوبر تولید شود.

مبصّر ادامه داد: این شرکت‌ها سالانه ظرفیت تولید ۱۸ میلیون عدد مینی‌تیوبر سیب‌زمینی را دارند. 

وی با بیان اینکه سالانه حدود ۱۶۰ تا ۱۸۰ هزار هکتار سیب‌زمینی در کشور کشت می‌شود، گفت: از این سطح در حدود ۱۵۰ هکتار آن به کشت مینی‌تیوبر برای تولید بذر سیب زمینی کلاس پیش‌پایه یا SE اختصاص می‌یابد.

معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال اظهار داشت: به رغم آنکه حدود ۱۴ میلیون عدد مینی‌تیوبر گواهی‌شده برای تولید بذر سیب‌زمینی در سال تولید می‌شود، اما تنها ۱۰ درصد مزارع تولید سیب‌زمینی کشور از بذر گواهی شده برچسب‌دار استفاده می کنند. 

وی تولید بذر سیب‌زمینی را یک فعالیت هزینه‌بر دانست و گفت: دولت باید برای ترویج و توسعه مصرف بذر گواهی شده، یارانه پرداخت کند.

مبصّر افزود: اکنون انگیزه‌ای برای تولید و مصرف بذر گواهی شده سیب‌زمینی در کشور وجود ندارد و صرفاً ارایه گیاهچه سالم و رایگان به شرکت‌های تولید مینی‌تیوبر برای توسعه مصرف بذر این محصول کافی نیست.

وی تولید بذر سیب زمینی در مناطق آلوده و عدم تمایل برخی تولیدکنندگان بذر به فعالیت در مسیر رسمی و تحت نظارت و فرآیند گواهی را از دیگر دلایل منقطع بودن چرخه تولید بذر سیب زمینی و عدم رواج کشت بذر گواهی شده نام برد.

به گزارش ایرنا، سیب زمینی Solanum tuberosum گیاهی دولپه‌ای یک ساله و علفی است که به علت تکثیر از طریق غده ظرفیت بالقوه چند ساله بودن را نیز دارد.

سیب زمینی متعلق به خانواده Solanacea است که بیش از ۹۰ جنس و ۲هزار و ۸۰۰ گونه در این تیره وجود دارد. اگرچه گیاهان این خانواده در سراسر جهان یافت می شوند، ولی بطور عمده در نواحی گرمسیری آمریکای لاتین پراکنده هستند. جنس گیاه سیب زمینی Solanum است که این جنس تقریباً دارای 2هزار گونه است. سیب زمینی متعلق به قسمت Tuberarium است که شامل ۱۸۰ گونه وحشی و زراعی است که تولید غده می کنند.

بیشتر ارقام تجاری سیب زمینی تتراپلوئید هستند (۴۸ = ۲n = ۴x) که به زیر گروه های tuberosum و andigena تقسیم می شود.