تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۴۰۰ - ۰۸:۱۰

تهران- ایرنا- تعیین تکلیف کرسی متولیان وزارتخانه‌های فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی به عنوان دو نهاد زیرساختی حوزه فرهنگ و هنر و درگذشت محمدرضا حکیمی اندیشمند دینی کشور را می‌توان از مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر در هفته گذشته برشمرد.

چهارمین روز برگزاری جلسات علنی مجلس شورای اسلامی برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی با اعلام برنامه های وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی و ارائه نظرات موافق و مخالف همراه بود. همچنین موافقان و مخالفان وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صحبت کردند اما سخنان او (عزت الله ضرغامی) به روز پنجم موکول شد.

سرانجام در نشست روز چهارشنبه سوم شهریور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ۱۸۱ رای موافق و ۷۷ رای مخالف و ۲۸ رای ممتنع، محمد مهدی اسماعیلی را به عنوان چهاردهمین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم انتخاب کردند.

همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ۲۶۲ رای موافق، ۱۳ رای مخالف و ۲۸ رای ممتنع، «سید عزت‌الله ضرغامی» را به عنوان وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در دولت سیزدهم انتخاب کردند.

معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل دفتر موسیقی، گواهینامه درجه یک هنری را از سوی شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور به علی جهاندار خواننده موسیقی دستگاهی و محمدسعید شریفیان پژوهشگر موسیقی و آهنگساز اعطا کردند.

شورای عالی ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور مدرک درجه یک هنری در رشته موسیقی و نوازندگی ساز دف را به عماد توحیدی اعطا کرد.

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر با اشاره به پیگیری‌ها و هماهنگی به عمل آمده با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از ارسال اسامی تمامی اعضای صندوق اعتباری هنر برای انجام واکسیناسیون کرونا به این وزارتخانه خبر داد.

پس از تعطیلی تقریبا دو هفته‌ای سینماها نمایش فیلم‌ها از یکشنبه ۳۱ مردادماه از سر گرفته شد.

محمدرضا حکیمی اندیشمند دینی و نویسنده که به دلیل ابتلا به کرونا در بیمارستان بستری شده بود و همچنان دچار ضعف جسمی شدیدی بود، ۳۱ مردادماه درگذشت. 

گذر فرهنگی؛ هفته‌ای که گذشت

امیرعلی مصدق، شاعر آیینی ۳۰ مرداد در سن ۶۵ سالگی براثر ایست قلبی درگذشت.

احمد گل‌محمدی مترجم و نویسنده آثار علوم سیاسی , استاد دانشگاه علامه طباطبایی در اثر ابتلا به کرونا درگذشت.

اصغر کریمی، فولکلوریست، مترجم، مردم‌شناس و محقق پرکار کشور در اثر عوارض کرونا درگذشت.

اعضای شورای سیاستگذاری دومین جشنواره فیلم کوتاه «سلفی ۲۰» با تمرکز بر موضوع زندگی پساکرونا معرفی شدند.

با توجه به موج جدید همه‌گیری کرونا و افزایش چشمگیر میزان مبتلایان مراسم اختتامیۀ دومین دورۀ جایزۀ شهید اندرزگو به تعویق افتاد.

افتخارات بین المللی ایران

دو فیلم کوتاه «ناجی» و «انبار» در چهاردهمین جشنواره بین‌المللی «ما» در ترکیه رقابت می‌کنند.

موزه ارامنه تهران پایلوت اجرای طرح تیم مخترعانی شد که در نخستین دوره مسابقات بین‌المللی اختراعات سوئیس توانستند با ساخت وسیله ای برای پایش و حفاظت از اشیای موزه ای و نسخ خطی در راستای هوشمندسازی موزه ها، بین ۸۰۰ گروه شرکت کننده از کشورهای مختلف برای ایران مدال طلا کسب کنند.

فیلم‌ سینمایی «کولبرف» به کارگردانی میلاد منصوری در جشنواره فیلم‌ مراقبت انسانی-محیط زیستی در کانادا نمایش داده می‌شود.

منتقد ایرانی برای داوری هفتمین جشنواره بین‌المللی مستند «درخت زردآلو» یوجان در شهر ایروان ارمنستان انتخاب شد.

فیلم کوتاه «خانه بخت» جوایز بهترین فیلمبرداری و بهترین بازیگر را از جشنواره بین‌المللی فیلم سمورنا ترکیه دریافت کرد.

فیلم «قهرمان» ساخته «اصغر فرهادی» در ویترین پاییزه جشنواره بین‌المللی فیلم میامی از بهترین‌های سینمای جهان، به نمایش گذاشته می‌شود.

سینمای ایران با چند مستند، فیلم کوتاه و بلند داستانی در جشنواره «درخت زردآلو» ارمنستان با دیگر آثاری از سینمای جهان رقابت خواهد کرد.

مستند کوتاه «گاوچاه» به نویسندگی و کارگردانی کامران رسول‌زاده در اولین حضور بین‌المللی خود به فستیوال جهانی فیلم‌های کوتاه مستقل لندن راه یافت.

درام کوتاه اجتماعی «۲ هفته بعد» به کارگردانی احسان عباسی در دومین حضور بین‌المللی‌اش در چهاردهمین جشنواره فیلم‌های ایرانی سانفرانسیسکو به نمایش در می‌آید. 

نوید نیکخواه‌ آزاد، کارگردان تحسین‌شده‌ فیلم کوتاه «زنگ تفریح»، در دوازدهمین دوره جوایز «ایندی فست» در آمریکا در بخش فیلم کوتاه برنده جایزه برجسته این دوره از جوایز شد.

فیلم کوتاه «زرد خالدار» در جشنواره فیلم «نشویل» که واجد شرایط دریافت جایزه اسکار است، به نمایش در می‌آید.

کارگردان فیلم «اقیانوس پشت پنجره» از حضور این فیلم به عنوان تنها نماینده ایران در بخش مسابقه آثار رقابتی جشنواره بین‌المللی«زیرو پلاس» روسیه خبر داد.

فیلم کوتاه داستانی «مصیب» به کارگردانی بنفشه صادقی در مرحله فینال جشنواره بین‌المللی croessroads ترکیه رقابت می‌کند.

فرهنگ و هنر جهان

اولین ربات راهنمای گردشگری جهان در یکی از غارهای کشور یونان آغاز به کار کرد.

نخستین شعبه بین‌المللی موزه بستنی آمریکا در قاره آسیا و کشور سنگاپور افتتاح شد.

بازدید از شهر ونیز از تابستان آینده، برای جلوگیری از تجمع و ازدحام مخرب گردشگران منوط به پرداخت هزینه ورودی خواهد بود.

فیلم «مرد آزاد» با بازی رایان رینولدز برای دومین هفته متوالی پرفروش‌ترین فیلم گیشه آمریکای شمالی شد.

گالری ملی نئو واقع در شهر برلین آلمان که یکی از موزه‌های شاخص در حوزه هنر مدرن است و به دست لودویگ میس فن در روهه طراحی شده، پس از ۶ سال تعمیر و نوسازی، یکشنبه، ۳۱ مرداد به روی عموم باز شد.

دریافت دو دُز واکسن کرونا برای شرکت در چهل و ششمین دوره «جشنواره بین‌المللی فیلم تورنتو» الزامی شد.

شصت و پنجمین دوره «جشنواره بین‌المللی فیلم لندن» با اکران فیلم «تراژدی مکبث» ساخته جوئل کوئن به کار خود پایان می‌دهد.

یک کلکسیون از ظروف چینی ساخت شرکت مایسن آلمان ماه آینده در نیویورک به مزایده گذاشته می‌شود و براساس پیش‌بینی کارشناسان، رکوردی جدید در تاریخ حراج‌های هنری برجای خواهد گذاشت.

نمایشگاه «فریز لندن» که یکی از مهمترین نمایشگاه‌های هنری اروپا به شمار می‌رود، پس از دو سال وقفه با حضور ۲۷۶ غرفه به مدار رویدادهای حضوری بازمی‌گردد.

حقوق معنوی فیلم سینمایی «اولین تولد» (1st Born) در قالب فناوری بلاک‌چین به حراج گذاشته می‌شود و ۵ درصد از سود این مزایده به تهیه واکسن کرونا برای ایران اختصاص می‌یابد. 

بازار فروش نسخه رایگانی که ناشران پیش از چاپ رمان‌ها به کتابفروشان، روزنامه‎‌نگاران و چهره‌های شاخص ادبی اهدا می‌کند، این روزها در آمریکا و انگلیس حسابی رونق گرفته است.

یک هنرمند یونانی- آمریکایی به کمک آینه و لنز، نور خورشید را در یک نقطه متمرکز کرده و از آن برای خلق آثار هنری خارق‌العاده روی چوب و سنگ استفاده می‌کند.

وال کیلمر مرد یخی مجموعه سینمایی تاپ گان که قدرت تکلمش در اثر ابتلا به سرطان حنجره و جراحی تراکئوستومی (برش نای) آسیب جدی دیده بود، به کمک فناوری هوش مصنوعی صدای خود را بازیافت.