یکم تا پنجم شهریور مصادف با ۲۳ تا ۲۷ ماه آگوست هفته جهانی آب نام دارد. این رویداد پنجروزه فرصتی برای بررسی و بحث در مورد مسائل مربوط به مدیریت آب و توجه به بحرانی است که گریبانگیر همه ساکنان زمین است.
در میان تمام بلایای طبیعی مانند آتشسوزی، زمین لرزه و توفان، بروز پاندمی کووید ۱۹ نیز بحران کمآبی را تشدید کرده است.
بحران آب در خاورمیانه و شمال آفریقا جدی است
به مناسبت هفته جهانی آب، یونیسف گزارشی را منتشر کرده است که نشان میدهد بحران کمآبی در این مناطق بیسابقه بوده و تهدید جدی برای سلامت و بقای کودکان است. این گزارش نشان میدهد از هر ۱۰ کودک ساکن در این مناطق، ۹ نفر با تنش کمآبی مواجه هستند که تهدیدی جدی برای سلامت، رشد، معیشت و تغذیه آنان است.
در این گزارش آمده است: در این مناطق ۱۷ کشور وجود دارد که دارای بیشترین تنش کم آبی هستند، حدود ۴۱ میلیون نفر در خاورمیانه و شمال آفریقا به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند و ۶۶ میلیون نفر فاقد بهداشت اولیه هستند.
تاثیر کمآبی بر تغذیه
کمآبی بر تمام جنبههای زندگی تاثیر میگذارد؛ ولی تاثیر آن بر کشاورزی، ناامنی غذایی، جنگ، آوارگی و مهاجرت را به دنبال دارد و کودکان، افراد کمتوان مالی و حاشیه نشین را بیشتر از سایرین تحت تاثیر قرار میدهد.
این گزارش نشان میدهد در چنین مناطقی کودکان به جای رشد، آموزش و پرورش، باید مسافت زیادی را برای تامین آب بپیمایند که سلامتی روحی و جسمی آنان را تحت تاثیر قرار میدهد.
میزان مصرف فعلی آب، رشد جمعیت و آثار تغییرات آب و هوای زمین موجب شده دوسوم از کل جمعیت جهان که شمار آن به بیش از چهار میلیارد نفر میرسد، حداقل یک ماه در سال، با کمبود شدید آب مواجه باشند.
تا سال ۲۰۵۰ میلادی تقاضای جهانی برای آب به میزان ۵۰ درصد افزایش مییابد و بخش عمده این تقاضا در کشورهای درحال توسعه واقع در آفریقا و آسیا است. در همین زمان تولید غذا نیز باید به میزان ۷۰ درصد افزایش یابد تا پاسخگوی نیاز جمعیت زمین باشد.
این در حالی است که سالانه حدود ۳۰۰ هزار کودک زیر پنج سال به دلیل بیماری اسهال ناشی از مصرف آب آلوده جان خود را از دست میدهند. این آمار به معنی مرگ روزانه ۸۰۰ کودک یا مرگ یک کودک در هر دو دقیقه است.
برنده جایزه بینالملی آب استکهلم چه کسی بود؟
هر سال به مناسبت این رویداد یک مسابقه بینالمللی برای ارائه راهحلهایی برای چالش کمآبی بین دانش آموزان ۱۵ تا ۲۰ ساله در استکهلم سوئد برگزار میشود. جایزه امسال به دانشآموزی به نام اشانی جا از کالیفرنیا برای ارائه مقاله ای با عنوان "چگونگی حذف آلایندهها از آب شیرین به روشی ساده و مقرون به صرفه " تعلق گرفت.
حل بحران کمآبی نیازمند اتحاد دولتمردان، محققان، کشاورزان، صنعتگران و تمام ساکنین زمین است.