تهران- ایرنا- محققان دانشگاه مک مستر کانادا با آزمایش روی موش‌ها دریافتند استفاده از نوعی آفت‌کش موسوم به کلرپیریفوس و مصرف محصولات کشاورزی حاوی باقیمانده این سموم، یکی از عوامل اثرگذار بر بروز چاقی در جهان به شمار می‌رود.

به گزارش روز شنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از ساینس، در این تحقیقات که با مطالعه روی ۳۴ نوع آفت‌کش متداول و تاثیر آن‌ها بر سلول‌های چربی قهوه‌ای در بدن موش‌ها انجام گرفت، مشخص شد آفت‌کش کلرپیریفوس که در بسیاری از نقاط جهان به طور معمول مورد استفاده قرار می‌گیرد، موجب کاهش سرعت مصرف انرژی در بدن می‌شود. این فرایند کندی مصرف انرژی موجب ذخیره شدن انرژی بیشتر در بدن و در نتیجه چاقی می‌شود. البته استفاده از این آفت‌کش در برخی از کشورها ممنوع شده است.

چربی قهوه‌ای بر خلاف سایر انواع چربی که انرژی را ذخیره می‌کند، وظیفه سوزاندن کالری را بر عهده دارد. عملکرد این بافت موجب افزایش دمای بدن شده و مانع انتقال انرژی به بافت چربی سفید و ذخیره آن می‌شود. این نوع چربی در زمان خوردن غذا و در هوای سرد فعال می‌شود.

در حال حاضر حدود ۶۱ درصد از بزرگسالان به اضافه وزن یا چاقی مبتلا هستند و شاخص توده بدنی بالایی دارند؛ به همین دلیل مطالعه عوامل اثرگذار بر این عارضه مهم است. چاقی یکی از مهمترین دلایل مرگ زودرس است. در سراسر جهان، چاقی و اضافه وزن عامل اصلی ۴۴ درصد از موارد ابتلا به دیابت، ۲۳ درصد بیماری‌های قلبی و ۷ تا ۴۱ درصد از سرطان هاست.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Communications  منتشر شده است.