تبریز - ایرنا - سوال «چه کسی می تواند شهردار تبریز باشد؟» این روزها به بحث داغ محافل خصوصی و عمومی کلان شهر تبریز تبدیل شده و هر کس به فراخور نگاه علمی و عقلانی و وابستگی سیاسی و جناحی خود، جوابی به آن می دهد.

به گزارش ایرنا، هر چند فهرست گزینه های شهرداری تبریز این روزها از تعداد انگشتان یک دست فراتر نمی رود و اعضای شورای ششم در این کلان شهر از ابتدای انتخاب شان تا به امروز، ویژگی های متفاوتی را برای شهردار موردنظرشان برشمرده اند، اما به نظر می رسد که در نهایت برون داد تصمیم آنان، چندان با واقعیت های مورد انتظار افکار عمومی و حتی یکایک آنان همخوانی نداشته باشد. 

واقعیت این است که هم افکار عمومی و هم اعضای منتخب شورای ششم، در اظهارات خود، ویژگی های ایده آلی چون انقلابی بودن، جهادی بودن، پاکدست بودن، متخصص بودن و داشتن شرایط قانونی لازم برای مدیریت شهری را برای شهردار جدید تبریز عنوان کرده اند، اما تأمل در شرایط فعلی انتخاب شهردار این شهر، بیانگر معادلات دیگری در این زمینه است. 

تا قبل از این، هم افکار عمومی و هم نخبگان تبریز از وجود مشکلاتی چون نیروی انسانی مازاد، حاکمیت رابطه به جای ضابطه در جذب نیروی انسانی، فروش اراضی شهری برای اداره شهر به جای درآمدزایی و تثبت درآمدهای پایدار، بی برنامه گی شهرداری برای ساماندهی حاشیه نشینی و بافت فرسوده و ناکافی بودن طرح های عمرانی در مدیریت شهری تبریز سخن می گفتند، اما اکنون توپ در میدان اعضای شهر است تا شهرداری با توان غلبه بر این مشکلات، انتخاب و تبریز را به شهرداری در شأن آن مفتخر کنند. 

ایرنا مرکز آذربایجان شرقی برای اطلاع از بایسته های انتخاب شهردار تبریز به سراغ جمعی از شخصیت های دانشگاهی، مدیریتی و سیاسی رفته که خلاصه ماحصل اظهارات آنان در زیر ارایه می شود؛

محمدباقر بهشتی، فعال سیاسی و استاد دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه تبریز 

شهردار منتخب تبریز باید دارای نگرش انسانی به شهر و توان مدیریت منابع انسانی سازمان را داشته باشد

فعال سیاسی و استاد دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه تبریز با بیان اینکه قانون شوراهای اسلامی دارای اشکال اساسی است، می گوید: در این قانون تنها انتخاب شهردار به شورای اسلامی سپرده شده در حالی که باید در این قانون اصلاح اساسی شود و علاوه بر شهردار، اعضای شورای اسلامی به کابینه شهردار یعنی مدیران و معاونان وی رای دهند.

محمدباقر بهشتی، می افزاید: با توجه به اینکه شهردار می تواند بدون نظر اعضای شورای اسلامی شهر هر مدیری را انتصاب یا عزل کند و مجموعه فعالیت های آن ها در اداره امور شهر موثر است، بنابراین شهرداری قوی و توانمندی باید انتخاب شود که کابینه آن نیز قوی باشد.

وی با اشاره به اینکه در طی سال های گذشته خیلی ها مبنای موفقیت یک شهردار را انجام پروژه های عمرانی می دانند، اظهار می کند: این تفکر، غلط است، زیرا در درجه اول شهردار یک شهر باید نگرش انسانی به شهر داشته باشد و در جهت امنیت و آرامش شهروندان آن تلاش کند.

فعال سیاسی و استاد دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه تبریز می گوید: شهردار تبریز با حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر جمعیت باید بجای دیدن شهر با عینک فیزیکی، آن را با عینک انسانی ببیند و امنیت و رفاه شهروندان را بر انجام پروژه های عمرانی ترجیح دهد.

بهشتی، با بیان اینکه شهرداری تبریز دارای بیش از ۱۰ هزار نفر پرسنل است، ادامه می دهد: شهردار منتخب تبریز باید دارای توان مدیریت منابع انسانی باشد و بتواند از این منابع به نحو شایسته در جهت رفاه و آسایش شهروندان بهره بگیرد.

وی یادآوری می کند: در سال های گذشته مدیریت منابع انسانی در شهرداری تبریز در حد صفر بوده و شهرداری می تواند موفق باشد که با برخورداری از تفکر مدیریت منابع انسانی و نگرش انسانی به شهر، شهر را برای زندگی راحت و امن شهروندان مهیا کند.

حجت الاسلام رسول برگی، رییس شورای اسلامی تبریز

شهردار تبریز باید به دور از وابستگی جناحی و حزبی دارای برنامه‌ و سلامت نفس باشد

رییس شورای اسلامی تبریز نیز با بیان اینکه معیار انتخاب شهردار توسط اعضای شورای اسلامی، جناح و سلیقه نیست، می گوید: شهردار تبریز به دور از دابستگی های جناحی و حزبی، باید دارای ویژگی هایی مانند پاکدستی، روحیه انقلابی، سلامت نفس، نفوذناپذیری، تخصص و درایت داشته باشد.

حجت الاسلام رسول برگی، اضافه می کند: مبنای انتخاب شهردار توسط اعضای شورای اسلامی تبریز داشتن برنامه جامع متناسب با امکانات شهر بوده و برنامه های وی به حقیقت نزدیک و تحول گرا باشد. 

وی با اشاره به حضور هشت نامزد تصدی کرسی شهرداری تبریز، اظهار می کند: اعضای شورای اسلامی این شهر با بررسی همه جوانب و برنامه های نامزدها به دنبال انتخاب بهترین فرد از میان آن ها هستند. 

رییس شورای اسلامی تبریز می گوید: برنامه نامزدها باید با شرایط اجتماعی و فرهنگی شهر و با بودجه شهرداری متناسب باشد و بر این اساس روند انتخاب شهردار با دقت، وسواس و آرامش سپری می‌شود. 

حجت الاسلام برگی، ادامه می دهد: بر اساس ماده ۷۲ قانون، پس از ارایه برنامه‌ها از سوی نامزدها، هر یک از آنان حداقل باید پنج رای کسب کنند و هر عضو شورا نیز می تواند ۲ نفر را انتخاب کند و در مرحله نهایی نیز با اکثریت آرا شهردار انتخاب می شود.

محمدباقر هنربر، فعال سیاسی و مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی

شهردار تبریز باید مرد بحران بوده و دارای مقبولیت در سطح ملی و استانی باشد

فعال سیاسی و مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی نیز می گوید: شهردار تبریز باید فردی انقلابی، مدیری جهادی، متعهد، پاکدست و امانتدار بوده و دارای چهره شاخص و مقبولیت بالایی در بین مردم، مدیران استانی، وزارت کشور و سایر سازمان های ملی مرتبط باشد.

محمدباقر هنربر، اضافه می کند: شهردار تبریز باید با مدیران دستگاه های مختلف استان، تعامل و ارتباط خوبی داشته باشد و با داشتن ارتباط و تعامل بالا با نمایندگان تبریز در مجلس شورای اسلامی بتواند از ظرفیت آنان برای اخذ امکانات برای این شهر بهره بگیرد.

وی با اشاره به اینکه تبریز جزو شهرهای مخاطره آمیز در کشور است، اظهار می کند: شهردار تبریز باید مرد بحران باشد و با اعتقاد و باور به مدیریت بحران به ایمنی شهر و شهروندان توجه زیادی داشته باشد.

فعال سیاسی و مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی می گوید: شهردار تبریز در کنار توجه به فعالیت های مختلف شهری از جمله پروژه های عمرانی، معماری شهری و فضای سبز باید به فکر ترافیک و ایمنی شهر و رفع مشکلات پرسنل شهرداری باشد.

هنربر، با بیان اینکه یک چهارم جمعیت تبریز معادل ۵۰۰ هزار نفر در سطح ۲ هزار هکتار از اراضی حاشیه شهر زندگی می کنند، ادامه می دهد: شهردار منتخب تبریز باید با همکاری دستگاه ها و سازمان های مرتبط بتواند حاشیه نشینان این شهر را با فراهم کردن تسهیلات و بسته های تشویقی به نقاط ایمن انتقال دهد.

وی با تاکید بر اینکه کاهش تلفات جانی و مالی در زمان بروز حوادث باید از مهمترین اولویت های شهردار تبریز باشد، یادآوری می کند: شهردار منتخب باید توجه ویژه ای به مقاوم سازی مناطق مسکونی، مدیریت سیلاب و ایمنی بازار تاریخی تبریز داشته و تمام وقت در اختیار شهرداری باشد.

هنربر، می افزاید: شهردار منتخب تبریز علاوه بر برخورداری از ویژگی های خوب شخصیتی دارای عملکرد مناسب مدیریتی در سال های گذشته باشد.