به گزارش ایرنا، هفتههای پیش که کرونا در سیستان و بلوچستان شدت گرفته بود هر روز با شنیدن و دیدن آمارهای جانباختگان این ویروس فکرش را نمیکردم به این زودی آمار پایین بیاید دیگر به گرفتن گزارشهای میدانی از بهشت محمد و آرامستان های استان عادت کرده بودیم و هر روز برای اطلاع مردم استان مان اخبار متفاوتی منتشر می کردیم روزی از کمکهای خیران، روزی از رعایت پروتکلها، روزی از غسالخانههای انبوه از متوفیها و ... ذهنیتم نبود بعد از آن روزها روزی بیاید که نفس راحتی بکشم نه برای خودم بلکه برای مردمی که آنها را با چهرههای غمگین، دردهایشان و ضجههایشان در بیمارستان و آرامستان دیده بودم.
اما وقتی همه خواستند و تلاش کردند روزهای متفاوت سیستان و بلوچستان هم رسید روزهایی که در آن گزارش هایی منتشر کنیم که این استان جنوب شرقی با روزی حداقل ۳۰ فوتی و بالای یک هزارو ۵۰۰ مبتلا و از نخستین میزبانان دلتا در کشور به روزی رسید که در ۶ شهریور فوتی کرونا نداشت و وضعیت خیلی از شهرهایش نه تنها نارنجی بلکه شهری مثل زابل به زرد تغییر رنگ داد.
روزی بدون فوتی کرونا
مسوولان بهداشت و درمان سیستان و بلوچستان روز یکشنبه خبری دادند مبنی بر اینکه در ۲۴ ساعت منتهی به روز شنبه ۶ شهریور هیچ مورد فوتی کرونایی نداشتند اتفاقی که رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان در تاکیدش گفت: دیروز تعداد کل موارد بستری با علایم تنفسی اعم از مشکوک و قطعی کرونا نیز برای نخستین بار در ۲ ماه اخیر به کمتر از ۴۰۰ نفر رسید و خوشبختانه در روز گذشته ۵۹ نفر از بیماران عزیز تنفسی هم با حال عمومی مناسب از بیمارستانها ترخیص شدند.
ضربه فنی کرونا در زابل
زابلیها هم مثل بقیه مردم سیستان و بلوچستان در پیک جدید کرونا و نوع دلتایش ابتدا مغلوب بودند و شب و روز نداشتند اما برای تغییر و ضربه فنی حریفی که با شکلهای متفاوتش هر روز هماوردی جدید میطلبید به گفته کارشناسان مربوطه؛ متفاوت که چه عرض کنم خارقالعاده عمل کردند تا این شهر قرمز کرونایی با رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی زرد و سوژه اصلی گزارش ما شود.
مسوولان کشوری بر عملکرد مثبت مردم زابل و کنترل کرونا با اقدامات دانشگاه علوم پزشکی این شهر تاکید و در این ارتباط رییس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کوید ۱۹ و عضو شورای مشورتی علمی وزارت بهداشت گفته است که "جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زابل جزو بهترین عملکردها بوده و بیشترین اقدامات را برای مقابله با کرونا انجام داده است."
دکتر حمیدرضا سوری معتقد است: جمعیت زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی زابل خواهند توانست الگوی موفق کشوری در مهار اپیدمی کرونا بمانند و به عنوان نخستین شهر مرحله حذف بیماری کووید ۱۹ را تجربه کنند که مطمئنا این مهم قابل رسیدن است.
واکسن و مهار کرونا در زابل
هر واکسنی در هر گوشهای از جهان آمده که جان ببخشد و نگاه دارد از بلایایی که قربانی میگیرد و میمیراند و واکسن کرونا هم همین است فرقی نمیکند نامش چه باشد مهم این است که مردم از آن استقبال کنند و با دریافت به موقع دزهایش از ابتلایشان جلوگیری شود.
در هر مرحله از واکسیناسیون گروههای هدف مردم زابل به این موضوع توجه نشان دادند و شاهد آن گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زابل است که تاکنون ۷۰ درصد گروه سنی بالای ۵۰ سال و همینطور ۴۱ درصد از گروه سنی بالای ۴۰ سال در این منطقه واکسینه شدند.
دکتر هادی میرزایی با بیان اینکه تاکنون ۹۵ هزار دز واکسن در زابل برای مهار کرونا تزریق شده است افزود: استقبال مردم این شهرستان از واکسن بسیار بالاست و خوشبختانه روند واکسیناسیون به سرعت در این شهر درحال انجام است.
نتیجه تمام استانداردهای فرآیندهای ایمنی و تحقیقات دانشمندان علوم پزشکی در سراسر جهان نشان داده که واکسنها احتمال پرش ژنتیکی در ویروس را کم کرده و اگر با فاصلهگذاری اجتماعی، ماسک زدن، تهویه هوای مطلوب و شستشوی مداوم دستها همراه شود به کاهش محسوس این ویروس در جامعه کمک خواهد کرد.
نقش اصلی
هر چند کادر درمان و تلاشهایشان، مسوولان زابل و اقدامات به موقعشان و مسوولان کشوری و بازدیدهایشان از عوامل متعدد در کاهش کرونا در زابل است اما تندیس بهترین نقش اصلی در مهار کرونا مطمئنا به مردم تعلق میگیرد.
در گفت وگو با مردم این شهرستان از چند و چون تغییراتی که باعث وضعیت زرد زابل شده بیشتر مطلع می شویم.
فهیمه میرشکار معلم جوان زابلی معتقد است که واکسیناسیون گسترده در زابل باعث کاهش کرونا شده و میگوید: اگر روز به روز گروههای سنی که واکسن را دریافت میکنند بیشتر شود اوضاع بهتر از اینها هم خواهد شد.
نصرت زرگر بانوی میانسال زابلی نیز بیان کرد: بیشتر از همه برگزار نشدن عروسیها و دورهمی های مختلف در کاهش کرونا در زابل موثر بود.
او ادامه داد: خانوادههای زابلی پروتکلهای بهداشتی را خیلی رعایت میکنند و جایی که شلوغ باشد و فاصلهگذاری اجتماعی رعایت نشود حاضر نمیشوند.
فرهاد گنجعلی کارمند بازنشسته بانک از شهروندان زابل نیز گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی مهمترین عامل کاهش کرونا در زابل است.
وی افزود: البته تلاش مسوولان بهداشت و درمان به ویژه کادر درمان نیز سهم قابل توجهی دارد مثلا ۲ تن از فرزندان من کادر درمان هستند و برای خدمت و کمک به مردم از هیچ تلاشی دریغ نکردند.
تداوم مراقبتها برای صفر شدن
فعلا اوضاع کرونایی زابل آرام است ولی همانطور که بارها کارشناسان بهداشت و درمان گفتهاند و حافظه تاریخیمان از کرونا نشان میدهد نباید به این وضعیت دلخوش بود و باید مراقبتها تا ریشهکنی کامل این ویروس ادامه داشته باشد.