ابراهیم نصری روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: پایانه دوغارون یکی از مهمترین گذرگاههای مرزی کشور در حوزه صادرات و ترانزیت کالا است چنانکه بیشترین میزان از حجم بالای مبادلات تجاری ایران و افغانستان از این گذرگاه رسمی عبور میکند.
وی به تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بر تسهیل مبادلات تجاری و فرهنگی کشور با همسایگان اشاره و بیان کرد: این رهنمود در دستور کار وزارت راه و شهرسازی و سازمان راهداری قرار گرفته تا در شرایط تحریم از ظرفیتهای کشورهای همسایه نیز استفاده شود.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان رضوی ادامه داد: رفت و آمد ناوگان خودروهای سنگین حامل کالاهای صادراتی و ترانزیتی نه تنها با توسعه گذرگاه مرزی دوغارون تسهیل شده بلکه شتاب میگیرد.
وی گفت: بر همین اساس سازمان راهداری برای ارتقای سختافزاری و نرم افزاری زیرساختها و اصلاح رویهها در گذرگاه و پایانه مرزی دوغارون، مبلغ هزار میلیارد ریال را در قالب سه مرحله اجرایی کوتاه، میان و بلندمدت سرمایهگذاری کرده است.
نصری به آغاز عملیات توسعه و بهسازی پایانه مرزی دوغارون از فروردین ماه امسال اشاره و بیان کرد: هماینک دروازههای ورودی و خروجی این گذرگاه مرزی در همین چارچوب از دو خط به هشت خط افزایش یافت.
وی افزود: ۱۰۰ میلیارد ریال برای اجرای این بخش از طرح توسعه و بهسازی گذرگاه مرزی دوغارون هزینه شده است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان رضوی ادامه داد: سرعت بخشیدن به فعالیت ناوگان حمل و نقل بینالمللی، نتیجه و تاثیر این سرمایهگذاری برای هر دو کشور ایران و افغانستان است.
وی گفت: اجرای مرحله کوتاهمدت برنامههای راهداری در این حوزه برای امسال با اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال خرداد ماه گذشته به پایان رسید،
نصری طرحهای اجرا شده را در این چارچوب شامل بهسازی و ساخت ۴۷ چشمه سرویس بهداشتی، توسعه برجهای نورافکن، افزایش شمار دوربینهای نظارتی و بهسازی بخشهای گوناگون تاسیسات در پایانه مرزی دوغارون برشمرد.
وی افزود: "بهسازی جاده بینالمللی دوغارون - اسلامقلعه نیز اط برنامههای میانمدت سازمان راهداری برای این منطقه بود که با افزون بر ۳۵۰ میلیارد ریال هزینه اجرا شده است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان رضوی ادامه داد: عملیات تعریض و روکش آسفالت در مسیر ایست بازرسی پاسگاه انتظامی ۱۷ شهریور تا مرز دوغارون، محوطهسازی و آسفالت محوطه چهار هکتاری پایانه مرزی دوغارون، سامانه روشنایی و همچنین نصب نیوجرسی در مسیر پنج کیلومتری جاده ارتباطی تایباد - دوغارون نیز در چارچوب همین مرحله از برنامههای سازمان راهداری در حال اجرا است که حداکثر تا پایان مهر ماه آتی به پایان میرسد.
وی گفت: برنامههای بلندمدت سازمان راهداری برای ارتقای وضعیت زیرساختها در گذرگاه مرزی دوغارون نیز با اعتبار ۶۰۰ میلیارد ریال شامل ساخت سالن مسافری و محوطهسازی پیرامون آن است.
نصری افزود: پیگیریهای لازم برای عملیات اجرایی این بخش از برنامههای بلندمدت سازمان راهداری در مسیر ارتقای زیرساختهای گذرگاه مرزی دوغارون، در دست انجام است.
هماینک بهسازی پایانه گذرگاه مرزی دوغارون به طول ۶۰۰ متر و عرض ۴۵ متر توسط ادارهکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان رضوی اجرا شده و آماده بهرهبرداری است.
پایانه مرزی ۳۳ هکتاری دوغارون با افزون بر یک قرن سابقه فعالیت نه تنها در زمره پنج گمرک برتر ایران قرار دارد بلکه فعالترین واحد گمرکی خراسان رضوی پس از گمرک مشهد و تنها گمرک مستقل این استان است که نقل و انتقال ترانزیتی انواع کالاها از سمت کشورمان به افغانستان، از طریق آن صورت میگیرد.
"یگان عملیاتی مرزبانی، واحد گذرنامه نیروی انتظامی، واحد گذرنامه نهاد ریاست جمهوری،تشکیلات مدیریت پایانه، تشکیلات گمرکی، بانک، تاسیسات تخصصی قرنطینههای انسانی، دامی و نباتی، نمایندگی بیمه و اداره استاندارد" از نهادهای فعال مستقر در پایانه مرزی دوغارن به عنوان فعالترین مرز کشور در رفت و آمد پیاده مسافران خارجی هستند.
کالاهای بازرگانان افغانستانی، پاکستانی و گاه هندی و دیگر کشورهای جهان به مقصد افغانستان از خلیج فارس، به گمرکهای بندر عباس و بندر لنگه منتقل و از آنجا به گذرگاه رسمی دوغارون ترانزیت میشود. بیشترین حجم کار "واحد گمرک" در پایانه مرزی دوغارون مربوط به امور ترانزیت کالا به افغانستان از مبدا بندرعباس است.
گذرگاه رسمی دوغارون واقع در نقطه صفر مرزی ایران و افغانستان، در فاصله ۱۸ کیلومتری جنوب شرقی شهر تایباد و ۲۵۵ کیلومتری همین سمت جغرافیایی نسبت به مشهد قرار دارد.