سیدعقیل مرتضوی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در سال آبی جاری ( مهر ۹۹ تا هشتم شهریور ۱۴۰۰) ۷۳ میلیون و ۸۵ هزار متر مکعب آب وارد سدهای این خطه شد این در حالیست که در مدت مشابه سال قبل و در این بازه زمانی میزان آب ورودی به سدها بیش از ۱۸۳ میلیون متر مکعب بود که با این احتساب میزان آبگیری سدها در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۹.۶۶ درصد کمتر شد.
وی بر صرفه جویی در مصرف آب و رعایت الگوی کشت توسط کشاورزان تاکید کرد و افزود: با توجه به اینکه در سال آبی جدید تداوم کاهش شدید بارندگی پیش بینی شده است از سازمان جهاد کشاورزی می خواهیم که بهره برداران را بر رعایت صرفه جویی از منابع آبی و افزایش راندمان آبیاری توصیه کنند.
مرتضوی اظهار داشت: در سال زراعی جاری بیش از ۱۰۵ میلیون متر مکعب آب از سدهای استان برای مصارف مختلف خارج شد که این حجم خروجی در مدت مشابه سال قبل ۱۸۵ میلیون متر مکعب بود.
وی کاهش حجم خروجی آب سدها را در سال جاری حدود ۴۳ درصد اعلام کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی با بیان این که حجم آب داخل مخازن سدهای استان در حال حاضر ۷۰ میلیون و ۲۳ هزار متر مکعب است گفت که در مدت مشابه سال قبل حجم آب موجود در سدهای این استان ۱۱۳ میلیون و ۲۸ هزار متر مکعب بود، حجم مخازن در سال جاری در مقایسه با مدت مشابه ۳۸ درصد کاهش دارد.
خراسان شمالی هشت سد با ظرفیت ذخیره سازی ۲۳۴ میلیون متر مکعب در دست بهره برداری دارد و بنا بر گزارش هواشناسی از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون میزان بارش ها در این استان حدود ۵۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است و حدود ۸۲ درصد از مساحت دو میلیون و ۸۰۰ هکتاری استان خراسان شمالی نیز با خشکسالی خفیف تا شدید مواجه اند.
هم اکنون افزون بر ۳۸ هزار هکتار از اراضی کشاورزی خراسان شمالی که ۱۲ درصد از اراضی این استان را شامل می شود مجهز به سامانه آبیاری نوین است؛ راندمان بهره گیری از آب در این حوزه حدود ۴۲ درصد است و در اراضی که این سیستم اجرا شد نیز به حدود ۷۵ درصد رسیده است.
علاوه بر این منابع آبی سطحی ذخیره شده در سه سد شیرین دره، بارزو و بیدواز به مصرف شرب شهروندان این استان می رسد.
استان خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار از مساحت این استان را اراضی کشاورزی تشکیل می دهد که از جمعیت ۸۶۳ هزار نفر حدود ۳۸ درصد در بخش کشاورزی اشتغال دارند که این میانگین در سطح ملی حدود ۱۹ درصد اعلام شده است.
خشکسالی بیش از ۲۶ هزار میلیارد ریال به بخش کشاورزی شامل باغی، زراعی، دامی، مراتع و دامپزشکی این استان در سال زراعی جاری خسارت زد.