بدون شک اگر شعار اقتصاد مقاومتی محقق شود، بسیاری از مشکلات حوزه اقتصادی مرتفع می شود. برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید پایه های اقتصادی کشور تقویت شود در واقع حل مشکلات معیشتی، ایجاد بستر مناسب برای اشتغال زایی، تلاش برای جذب سرمایه گذار در بخش های مختلف و تحقق شعار اقتصاد مقاومتی از جمله مباحثی است که وزرای منتخب باید برای تحقق آنان با جدیت گام بردارند. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به برنامههای دولت سیزدهم پرداخته اند.
رسانههای اعتدال گرا
ماهعسل دولت و مجلس از نگاه محمد هاشمی
خبرگزاری خبرآنلاین به گفت وگو با محمد هاشمی رفسنجانی عضو پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام پرداخت و نوشت: اولویت در مرحله اول در بحث سلامتی و کرونا است مسئله کرونا هم زیان اجتماعی، سیاسی و اقتصادی دارد و هم باعث جنگ اعصاب در خانوادهها شده است. بنابراین چگونگی حل مساله کرونا، بسیار مهم است. در اینجا مساله مهم کمبود واکسن است. برای واکسن قبلا قولهایی داده شده بود که ما این تعداد واکسن داخلی تولید می کنیم ولی در عمل چیزی در میدان به دست مردم نرسید و همان تعداد واکسنهایی که از خارج آوردند که تعداد آن هم نسبت به جمعیت کشور کافی نیست و الان ستاد و کمیته برای وزارت خارجه و وزارت بهداشت تشکیل داده اند که از هرکجا که می توانند واکسن بیاورند.
چتر دولت برای همه اهالی فرهنگ و هنر جا دارد
روزنامه ایران به بازتاب سخنان محمدمهدی اسماعیلی وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی در نخستین سفر استانی به اصفهان پرداخت و نوشت: رویکرد فرهنگی دولت مردمگرایی و دوری انحصارطلبی است -واکسیناسیون کرونا برای ۸۳ هزار هنرمند در اولویت است. وی با اشاره به اینکه چتر دولت انقلابی و مردمی برای همه اهالی فرهنگ و هنر جا دارد، خاطرنشان کرد که دولت به دور از قطببندیهای کاذب خواهان خدمترسانی به آحاد مردم است. اصفهان، برخوردار از فرهنگ اصیل دینی و اسلامی آنطور که در گزارش روابط عمومی این وزارتخانه آمده، محمدمهدی اسماعیلی روز گذشته با حضور در گلستان شهدای اصفهان، در نخستین سفر استانی خود گفت: «از شهدا طلب میکنیم در راه پرفراز و نشیب رسیدن به آرمانهای بلند انقلاب اسلامی یاریمان کند. یاد و خاطره شهدای بزرگ دولت، شهدای والامقام رئیسجمهوری شهید محمدعلی رجایی و آیتالله باهنر را گرامی میداریم.» وی با بیان اینکه استان اصفهان دارای ۲۳ هزار شهید و بیش از ۴۰ هزار جانباز و ایثارگر است، ادامه داد: «اصفهان کانون شهادت و جهاد است. این استان پیشتاز در عرصه جهاد و شهادت است و امروز فرزندان دلیر و جهادی اصفهان در سنگرهای دفاع از انقلاب در عرصههای مختلف حضور دارند.»
اسماعیلی افزود: «اصفهان در مقوله فرهنگ و هنر دارای فرهنگ اصیل دینی و اسلامی بوده و فرهنگ غنی شیعی اسلامی در این استان ظهور و بروز پیدا کرده است. فرهنگ و هنر در کنار ارکان تمدنی در هم تنیده شدند، همچنین آرایش زیبایی از فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی در میدان امام(ره) تبلور یافته است.»
رسانههای اصلاح طلب
موافقان وضع موجود دشمن دولتند!
روزنامه آرمان ملی یادداشتی به قلم امید فراغت روزنامهنگار منتشر کرد و نوشت: آقای سیــد ابراهیم رئیسی چه ذهنیت، تصویر و تصوری نسبت به ادبیات غالب اکثریت جامعه امروز ایران دارید؟ آیا رَوند حرکت طبیعی اکثریت ملت و به تعبیری ادبیات غالب زیر پوست مملکت متناسب با تصمیمسازیها و تصمیمگیریها نیست؟ فناوری و تکنولوژی در قالب دادههای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و... جامعه امروز ایران را تکان داده است بر همین اساس اکثریت ملت در مقام قیاس با قوانین جاری و ساری جوامع توسعهیافته و همچنین جوامع درحال توسعه قرار گرفتهاند و از نحوه مواجهه حکمرانان با واقعیتهای امروز مملکت رضایت ندارند. بنابراین این نارضایتی را باید به فال نیک بگیرید، چرا که با جامعهای مواجهاید که از نظر قد، قواره و مختصات ذهنی، جامعهای رُشد یافته به حساب میآید. اگر حکمرانی متناسب با رُشد و توسعه ذهنی جامعه امروز نباشد چالشهای متفاوتی پیشروی همگی قرار خواهد گرفت! آقای رئیسی نمیخواهم در شرایط فعلی نقد و قضاوتی به کابینه دولت سیزدهم داشته باشیم فقط میگوییم نگران هستیم! در چنین شرایطی دولتی موفق است که از دلِ موجودیت سلایق مختلف ملت بیرون آمده باشد! اگر دولت سیزدهم درک و شناخت درستی از واقعیتهای پیدا و پنهان ایران و جهان نداشته باشد و متناسب با ذائقه اکثریت ملت اقدام و عمل نکنــد قــدرت عبــور از چالهچوله و چاههای حفر شده را نخواهند داشت!
فرصت احیای بازآفرینی شهری
روزنامه اعتماد یادداشتی به قلم علی چاغروند منتشر کرد و نوشت: دولت سیزدهم ساخت یک میلیون مسکن در سال را هدفگذاری کرده است؛ واگذاری زمین دولتی در حومه شهرها و تغییر کاربری زمینها به مسکونی و همچنین جابهجایی ساکنان بافتهای فرسوده به حومه شهرها در قالب طرح «کلید به کلید» از جمله برنامههای دولت جدید برای بازار مسکن و تقویت عرضه است. این در حالی است که تامین مالی ساخت سالانه یک میلیون مسکن و تقویت سمت عرضه و تقاضا، با توجه به وضعیت اقتصاد و محدودیت منابع، از جمله چالشهای پیش روی متولی مسکن در این مسیر خواهد بود. همچنین ساخت و ساز مسکن در حومه شهرها با توجه به تجربه پروژههایی همچون مسکن مهر با اما و اگرهایی همراه است. با اذعان به چنین محدودیتهایی، یکی از فرصتهای پیش روی متولی مسکن برای افزایش ساختوساز، بازسازی مناطق فرسوده در قالب طرح بازآفرینی شهری با هزینه کمتر و در شرایطی است که بسیاری از تبعات اقتصادی و اجتماعی ساخت مسکن در حومه شهرها را ندارد. بررسیها نشان میدهد، تنها در استان تهران، ۳۶ درصد جمعیت در بافت فرسوده زندگی میکنند؛ به عبارتی شش هزار و ۱۱۱ هکتار بافت فرسوده با جمعیتی بالغ بر دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر و ۸ هزار و ۴۰۰ هکتار سکونتگاه غیررسمی با جمعیت سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در این استان وجود دارد. در کل کشور نیز جمعیتی حدود بیست میلیون نفر در بافتهای فرسوده زندگی میکنند.
حل مشکلات اقتصادی مهمترین مطالبه مجلس از وزرای دولت است
خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با رحمت الله فیروزی پوربادی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی پرداخت و نوشت: حل مشکلات معیشتی مردم به دنبال تورم ایجاد شده، مهم ترین مطالبه ای است که وزرای دولت باید با جدیت برای تحقق آن گام بردارند. مهم ترین انتطارات نمایندگان از وزرای دولت سیزدهم رفع مشکلات مردم است، امروز مردم در بخش های مختلف با مشکل روبه رو هستند و لازم است وزرای هر بخش با جدیت برای حل مشکلات گام بردارند. امروز مردم به شدت تحت فشار اقتصادی هستند؛ وزرای اقتصادی دولت باید در جهت حل مشکلات ایجاد شده به دنبال تورم و گرانی کالاها و همچنین مشکل مردم در تامین مسکن، گام بردارند. امروز معلمان و دانشگاهیان نیز با مشکلاتی روبرو هستند که لازم است وزرای مربوطه در ابتدا نسبت به تکالیف خود آگاه شده و سپس برای حل مشکلات به دنبال راه حل عملیاتی باشند. حل مشکلات معیشتی، ایجاد بستر مناسب برای اشتغال زایی، تلاش برای جذب سرمایه گذار در بخش های مختلف و تحقق شعار اقتصاد مقاومتی از جمله مباحثی است که وزرای منتخب باید برای تحقق آنان با جدیت گام بردارند. اگر شعار اقتصاد مقاومتی که مقام معظم رهبری چندین سال بر روی آن تاکید داشته اند، محقق گردد بسیاری از مشکلات حوزه اقتصادی مرتفع می گردد. برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید پایه های اقتصادی کشور تقویت شده و به سمت تولید کالاهای صادرات محور حرکت کنیم.
ضرورت دستورالعملهایی برای حفظ نخبگان
خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با ابراهیم نکو فعال سیاسی اصلاح طلب پرداخت و آورد: آقای رئیسی بدون شعار به صورت عملی و عینی از سرمایه های اجتماعی در سطوح مختلف استفاده کنند. برای ساختن یک کشور مقتدر در زمینههای مختلف مثل اقتصاد و فرهنگ، باید روی ظرفیتهای اجتماعی مانند جوانان و نخبگان کشور حساب باز کرد. اگر امروز کشورهایی را موفق می دانیم مطمئن باشیم که قسمت عمده این موفقیت مدیون آدمهای کاربلدی است که در آن جامعه پرورش یافتند و امروز به عنوان سرمایهای قابل توجه از آنها استفاده میشود. متاسفانه در کشورمان به وفور شاهد فرار مغزها بودیم و آدمهای باهوشی را از دست دادیم که کشورهای دیگر دارند از توانایی آنان استفاده میکنند. باوجود فرار مغزها هنوز در کشور ما نخبگانی وجود دارند که باید از آنها به عنوان سرمایه ملی در همین کشور و نظام استفاده کرد. موضوع فقط این نیست که نخبهای بخواهد وزیر شود؛ مردم می خواهند از نخبگان در سطوح مختلف مدیریت و کارشناسی استفاده شود. دستورالعملی برای بهرمندی از این سرمایه های اجتماعی باید وجود داشته باشد؛ چراکه مغفول ماندن این سرمایهها باعث شده ما فرصت های مهم را از دست بدهیم و شاهد پیشرفت ها نباشیم. توصیه من این است که آقای رئیسی بدون شعار به صورت عملی و عینی از این سرمایه ها در سطوح مختلف استفاده کنند تا بتوانند خلاقیت را در دولت خود بالا ببرد و ارزش و اهمیت استفاده از ظرفیتهای اجتماعی را نشان دهند.
هیچ بخشی از دولت حق آزمون و خطا ندارد
خبرگزاری ایلنا به گفت وگو با امیررضا واعظ آشتیانی فعال سیاسی اصولگرا منتشر کرد و نوشت: وزرا و کارگزاران نظام در عرصههای مختلف باید همینطور مدد بگیرند تا بتوانند کار را بر اساس آنچه که در برنامه توسعه ۵ ساله و چشمانداز ۲۰ ساله آمده، جلو ببرند و اینگونه نباشد که وزرا بخواهند چرخ اختراع کنند. قوت کابینه خود آیت الله رئیسی است که ایشان با یک انرژی مضاعف وارد کارزار اجرایی شدند و دولت ایشان باید خود را با سرعت ایشان تنظیم کنند. همچنین با رأی خوبی که مجلس به دولت داده است، دولت باید از این فرصت استفاده لازم را ببرد که بتواند حمایت مجلس را داشته باشد. از سوی دیگر نیاز است که در مواقع لزوم دولت حمایت قوه قضائیه را نیز داشته باشد که در نتیجه یک حرکت مثبتی رقم بخورد. معتقدم در ابتدا باید وضع موجود کنترل شود و بعد وزرا براساس برنامهها و اسناد بالادستی، برنامههای خود را تنظیم کنند؛ تحلیل من این است که تا پایان سال نشانههایی از اتفاقات جدید و تحول را شاهد خواهیم بود. اما نکته مهمتر این است که ما در شرایطی قرار داریم که هیچ بخشی از دولت حق آزمون و خطا ندارد و باید همه موضوعات به صورت کارشناسی، منطقی، مدبرانه و براساس عقلانیت مدیریتی تصمیمگیری شود و جلو برود؛ چراکه ممکن است تبعات هر اشتباهی به دیگر بخشها هم سرایت کند.
گردشگری و بحران کرونا
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی نوشت: بیش از شیوع همه گیری، گردشگری کسب و کار بسیار بزرگی بود که بیش از ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل میداد. کرونا اثرات مخربی بر جابجایی افراد و سفرها داشته است. به منظور کاهش سرعت شیوع بیماری، دولتها اقدامات گستردهای را برای مهار بیماری انجام داده اند. با اینکه اکنون بسیاری از کشورها در برخی بخشها محدودیتها را کاهش دادهاند اما بسته به شدت تماس هتل ها، خرده فروشها و تجمعهای داخل ساختمان مانند (رستوران ها) به دلیل ریسک بالا همچنان با محدودیتهای بسیار فعالیت دارند. مسافرت هوایی همچنان با محدودیت همراه بوده و کاهش زیادی داشته و هنوز محدودیتهای ورودی برای کشورهایی که دارای موارد بالای بیماری هستند وجود دارد. بانک جهانی آثار کرونا را بر اقتصاد جهان به شرح زیر اعلام نموده:کاهش اشتغال، افزایش درهزینههای معاملات بین المللی، کاهش شدید سفر و کاهش در تقاضا برای خدماتی که نیاز به ارتباط نزدیک و مستقیم افراد با یکدیگر دارد. از طرف دیگر شورای سفر و گردشگری جهانی در خصوص کاهش ۱۵ تا ۲۰ درصدی سفر در جهان و پیشبینی از دست رفتن ۵۰ میلیون شغل در این صنعت جهانی که ۳۰ میلیون آن متعلق به آسیا است، هشدار داده است. در ایران حدود ۵۹ درصد سفرها کاهش یافته و ممکن است حدود ۹۰ هزار نفر که به صورت مستقیم در صنعت گردشگری فعال هستند در صورت عدم حمایت بیکار شوند. راه حل آن در ایران (وجود تقاضای گردشگری) است.
رسانههای اصولگرا
دولت به جلب اعتماد مردم نیاز دارد
خبرگزاری فارس به گفت وگو با احسان ارکانی نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی پرداخت و نوشت: باید نگاه بالا به پایین مسئولان در سالهای قبل اصلاح شود و مسئولان خود را نوکر و خادم مردم بدانند و در عمل ثابت کنند که شأنی به جز نوکری مردم ندارند. تعیین روزشمار در بحث اجرای پروژهها و اقدامات در دستورکار دولت موجب شفافیت در این حوزه میشود. امروز دولت به جلب اعتماد مردم نیاز دارد و باید تمام تلاش خود را در این زمینه به کار گیرد. همچنین باید نگاه بالا به پایین مسئولان به مردم که در سالهای قبل متأسفانه به عنوان یک نگاه غلط جا افتاده بود، اصلاح شده و مسئولان خود را خادم ملت بدانند. مسئولان اجرایی باید بدانند و این را در عمل نیز ثابت کنند که در مقابل مردم شأنی جز نوکری و خادم بودن ندارند و یک مسئول خادم مردم است نه رئیس مردم. در بحث بهبود وضعیت اقتصادی در کشور باید بدانیم که دوای درد اقتصاد ما نه در خارج بلکه در داخل کشور است و ما باید در داخل کمر همت را ببندیم و برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور ضمن حمایت از تولید نسبت به رفع موانع آن اقدام کنیم. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس اظهار داشت: علاوه بر این اصلاح سیستم مالیاتی، بانکی، گمرکی و... در بحث بهبود وضعیت اقتصادی کشور باید در دستورکار قرار گیرد.
سفرهای رئیسی شوآف نیست
خبرگزاری مهر به گفت وگو با روح الله متفکر آزاد عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی پرداخت و نوشت: بازگشت دولت به آغوش مردم و مردمی بودن دولت سرمایه اجتماعی نظام را افزایش میدهد و باعث میشود که نظام بتواند با افزایش سرمایه اجتماعی، پشتیبانی مردم را همراه خود داشته باشد. سردمداران این جریان سیاسی در سالهای اخیر از مردم فاصله زیادی گرفتند و همین مسئله هم باعث کاهش مشارکت مردم در انتخابات شد. مردمی بودن دولت سیزدهم نقطه عطفی در راستای افزایش سرمایه اجتماعی خواهد بود و به حل مشکلات و دغدغههای مردم کمک خواهد کرد. علت اینکه برخی از جریانها از مردمی بودن دولت سیزدهم ناراحت هستند، این است که آنان هیچگاه نتوانستند به خوبی با مردم ارتباط و تعامل داشته باشند و به همین دلیل تمایل ندارند که دولت مردمی در همین ابتدای کار، خلأ حضور آنان در میان مردم را جبران کند. دولت سیزدهم قطعاً به این هجمهها توجهی نمیکند و در صورتی که دولت مردمی همیشه در میان مردم باشد، مشکلات آنان را از نزدیک لمس کند و با مردم ارتباط مستمر داشته باشد، قطعاً ثمرات آن را هم در حل مشکلات مردم و هم در تقویت پیوند ناگسستنی بین نظام و مردم شاهد خواهیم بود. برخلاف ادعای مخالفان دولت مردمی، سفرهای استانی رئیس جمهور و حضور وی در میان مردم کارهای پوپولیستی و شوآف نیست و این دولت از ابتدا نشان داده است که به دنبال ارتباط قوی با مردم و دیدن مشکلات آنان از نزدیک است تا به سرعت مطالبات مردم را پیگیری کند.
گامی موفق در سیاستورزی حکیمانه
روزنامه رسالت یادداشتی به قلم سجاد ریحانینژاد منتشر کرد و نوشت: معمولا در زمان آغاز به کار دولتها، بعضا مرسوم است تعاریف و تمجیدهایی از آنها صورت میگیرد. بدیهی است که اگر این تعاریف ناظر به تکالیف، ماهیت و هویت دولت باشد، نهتنها مضر نیست، بلکه میتواند وظایف ذاتی و رویکرد گفتمانی یک دولت را به رئیسجمهور و وزرای آن یادآوری کند. بااینحال، اگر این تعارض ناظر بر وظایف بالقوه دولت(که هنوز به فعلیت نرسیده است) صورت گیرد، به مانعی در مسیر تعالی کشور تبدیل خواهد شد. در این میان باید توجه داشت که اصلیترین و مهمترین حمایت و کمکی که میتوان از یک دولت تازهکار صورت داد، «حمایت حکیمانه» و «کمک به عملیاتی سازی وظایف و برنامهها» میباشد. رشد و پویایی یک دولت، در گروی تعاریف بازدارنده نیست بلکه مرهون نگاهی عالمانه، روبهجلو و واقعبینانه نسبت به تواناییهای آن است. یکی از اصولی که حمایت یا انتقاد از عملکرد هر دولتی باید ناظر بر آن صورت گیرد، مربوط به «تعادل نیروهای فکری و اجرایی در قوه مجریه» است. هرگاه این تعادل و توازن به صورتی صحیح برقرار شده است، شاهد تسریع امور و فعالیتها در کشور و درنتیجه پویایی دولت بودهایم. البته عکس این قاعده نیز صادق است. در این خصوص نکاتی وجود دارد که لازم است موردتوجه قرار گیرد.