استان‌ها-ایرنا–کمبود واکسن کرونا در برخی استان‌های کشور، واکسیناسیون روزانه و منظم را در این مناطق کاهش داده و به نظر می‌رسد این مشکل به روند تأمین واکسن و توزیع آن در استان‌ها بستگی دارد که براساس وعده مسئولان وزارت بهداشت‌ از هفته آینده شاهد بهبود شرایط در تامین و توزیع واکسن خواهیم بود.

به گزارش روز سه شنبه گروه اخبار استان ها، گزارش‌های منتشر شده حاکی از آن است که مراکز واکسیناسیون کرونا در برخی از شهرستان‌ها و استان‌های کشور به دلیل نداشتن واکسن تعطیل شده یا برخی از مراکز تنها دُز دوم واکسن کرونا را تزریق می‌کنند البته تزریق واکسن در برخی از مراکز نیز طبق روال گذشته در حال انجام است.

در برخی نقاط کشور نیز مراجعه کنندگان با سرگردانی مواجه شده‌اند که از جمله آن می‌توان به سرگردانی مربیان آموزشگاه‌ها در مرکز واکسیناسیون فاطمه زهرا (س) شهرری اشاره کرد که آنان از طریق پیامک برای تزریق واکسن فراخوانده شده بودند اما مسئولان این مرکز واکسیناسیون اعلام کردند امکان تزریق واکسن به آنان وجود ندارد چرا که کد ملی مربیان آموزشگاه های آزاد و مهدهای کودک در سامانه آموزش و پرورش فعال نشده است.

از سوی نیز به گفته مسئولان بهداشت و درمان، شتاب واکسیناسیون کرونا باید بیش از چیزی که اکنون در حال انجام است، شاهد باشیم؛ به عبارتی این روند باید شتاب مضاعف گیرد.

آنان معتقدند که سرعت عمل در روند واکسیناسیون در روزهای آینده بسیار مهم است؛ زیرا اگر جمعیت بالایی واکسینه شوند، مقاومت بیشتری نسبت به سوش های جهش یافته، مشاهده خواهد شد و این کار می تواند کشور را به ایمنی جمعی برساند.

در همین حال وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه دولت با همه توان در حال تلاش برای واکسیناسیون حداکثری است، تصریح کرد: از هفته آینده شاهد توزیع گسترده واکسن در استان‌ها خواهیم بود.

بهرام عین اللهی امروز در جمع روسای دانشگاه ها ی علوم پزشکی با بیان اینکه هیچ بیمار کرونا نباید از بیمارستان بدون درمان خارج شود و باید همه امکانات برای مدیریت بیماری بسیج شوند، گفت: روسای علوم پزشکی سرکشی از بیمارستان ها را در برنامه های خود قرار دهند. همه ما خدمتگزاری مردم هستیم و باید این مسله توسط مردم در عرصه مشاهده شود.

وی اظهار داست: مردم عزیز پای کار هستند، حماسه های دفاع مقدس و حرکت ها نشان از آمادگی برای کمک مردم است زیرا اداره بیماری کرونا فقط برای وزارت بهداشت نیست بلکه باید از همه امکانات استفاده کرد.

رییس گروه مبارزه و پیشگیری از بیماری‌های واگیردار دانشگاه علوم‌ پزشکی مشهد در خصوص کمبود دُز دوم واکسن‌های "آسترازنکا و اسپوتنیک" گفته است: در شرایط کنونی توزیع نشدن دُز دوم این نوع واکسن ها مختص خراسان رضوی نیست و در تمام کشور عمومیت دارد.

به گفته دکتر زهرا نهبندانی، نبود واکسن های مزبور به علت عدم توزیع سهمیه اختصاص داده شده از سوی وزارت بهداشت رخ داده است با این حال این وزارتخانه قول داده تا پایان همین هفته یا دُز دوم واکسنهای آسترازنکا و اسپوتنیک را تامین کند یا دستورالعملی مبنی بر استفاده از واکسن جایگزین تدوین و ابلاغ نماید.

وی با بیان این که وضعیت واکسیناسیون در خراسان رضوی از میانگین کشوری بهتر است، اعلام کرده است: هم‌اکنون روزانه بیش از  ۳۰ هزار نفر در استان خراسان رضوی در مقابل کرونا واکسینه می‌شوند و سه میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در استان باید واکسینه شوند.

براساس اعلام رییس گروه مبارزه و پیشگیری از بیماری‌های واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در حال حاضر موجودی واکسن برکت و سینوفارم در استان خراسان رضوی کافی است و سایر واکسن‌ها با کمبود مواجه است.

نهبندانی در عین حال اعلام کرده که دانشگاه علوم پزشکی مشهد از وزرات بهداشت درخواست کرده‌ است برای مشهد و خراسان رضوی همانند استان‌های دیگر که برای جمعیت بالای ۱۸ سال آن‌ها مجوز واکسیناسیون داده شده، سهمیه تعیین کند.

همچنین بر اساس اعلام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی آبادان با توجه به استقبال شهروندان جنوب غرب خوزستان از واکسیناسیون، ذخیره انواع مختلف واکسن در شهرستان‌های آبادان، خرمشهر و شادگان به پایان رسیده و از شهروندان خوسته شده تا اطلاع بعدی برای واکسیناسیون مراجعه نکنند.

به گفته ساسان قربانی، پنجشنبه گذشته ۱۲ هزار دٌز واکسن برای تزریق به گروه‌های هدف در منطقه جنوب غرب خوزستان ،وارد آبادان شد و اکنون این سهمیه پس از تزریق دُز دومی‌ها به پایان رسید.

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز امروز در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که مراکز تجمیعی واکسیناسیون در شهرستان اصفهان به‌دلیل محدودیت موجودی واکسن کرونا روزهای نهم و دهم شهریور غیر فعال خواهد بود.

روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اعلام کرده است: با توجه به محدودیت موجودی واکسن و نیاز به ارتقای نحوه نوبت دهی، مراکز تجمیعی واکسیناسیون در شهرستان اصفهان روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه نهم و دهم شهریور جاری فعال نخواهد بود.

بر این اساس، حدود ۱۰ مرکز تجمیعی واکسیناسیون که تا کنون در شهرستان اصفهان راه اندازی شده بود امروز و فردا غیر فعال خواهد بود و مسوولان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از مردم خواستند که در این ۲ روز به مراکز مذکور مراجعه نکنند.

روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همچنین اعلام کرده است که در روزهای آینده با توجه به میزان واکسن دریافتی و موجود درباره چگونگی فعالیت مراکز تجمیعی در شهرستان اصفهان از طریق منابع معتبر اطلاع رسانی می‌شود.

مسوولان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از هفته گذشته از کمبود شدید واکسن کرونا در این استان خبر دادند و اعلام کردند که فقط تزریق دُز دوم انجام می شود اما این وضعیت نیز چندان پایدار نماند و اعلام شد که با توجه به محدودیت موجودی واکسن، مراکز تجمیعی در شهرستان اصفهان که با بیشترین حجم مراجعه مردم مواجه است به مدت ۲ روز غیر فعال خواهد بود.

به گفته مسوول بیماری‌های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، استان با کمبود شدید واکسن کرونا مواجه و لازم است به همان نسبت که دُز اول واکسن کرونا تزریق می شود، دُز دوم آن نیز پیش بینی شود در غیر این صورت با کمبود شدید آن مواجه خواهیم شد.

از آذربایجان شرقی نیز خبر رسیده است که با وجود قول مساعد وزارت بهداشت برای تامین واکسن کرونا، استان همچنان با کمبود واکسن مواجه است؛ به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، اکنون تنها دُز دوم واکسن‌های برکت و سینوفارم در آذربایجان شرقی تزریق می‌شود.

براساس اعلام عباسعلی درستی، هنوز دُز دوم واکسن استرازنکا و اسپوتنیک به آذربایجان شرقی نرسیده و تعداد واکسن‌های تحویلی به استان کفاف سرعت تزریق و مراجعه کنندگان را نمی‌دهند.

از طرفی از قم خبر رسیده که ۱۷ مرکز تجمیعی واکسیناسیون با ظرفیت تزریق ۳۰ هزار دُز در روز در استان ایجاد شده‌است که متاسفانه به دلیل استقبال پایین مردم، حدود دو سوم این ظرفیت خالی است.

به گفته مدیرگروه آموزش و ارتقاء سلامت مرکز بهداشت قم، با وجود اینکه ظرفیت مراکز تجمیعی واکسیناسیون استان حدود ۳۰ هزار دُز در روز است ولی هم اکنون به دلایل مختلف از جمله واکسن هراسی، تنها حدود ۱۰ هزار دُز در روز در این مراکز واکسن تزریق می‌شود.

در کنار خبرهای منتشر شده از کمبودها در واکسن کرونا، انتشار خبرهایی از اجرای طرح شهید سلیمانی، توسعه زیرساخت‌ها و مراکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا امیدوار کننده است که در همین زمینه فرمانده سپاه قمر بنی‌هاشم(ع) چهارمحال و بختیاری از راه‌اندازی ششمین مرکز تجمیعی واکسیناسیون با همکاری سپاه و بسیج و دانشگاه علوم پزشکی در این استان خبر داده و گفته است: از این تعداد سه مرکز در شهرکرد فعال است.

به گفته سردار علی محمد اکبری، نیروهای سپاه و بسیج در همه بحران‌ها از جمله سیل و زلزله برای خدمت‌رسانی به آسیب‌دیدگان در کنار مسوولان فعالیت می‌کنند و در شرایط کنونی نیز با شیوع کرونا ،تمام ظرفیت بسیج برای خدمت‌رسانی به مردم به خصوص آسیب‌دیدگان به کار شده است.

وی به فعال شدن طرح سردار شهید سلیمانی از ابتدای شیوع کرونا اشاره و بیان کرده است: در حال حاضر نیز تمام ظرفیت بسیج و سپاه برای انجام واکسیناسیون و همچنین خدمت‌رسانی به آسیب‌دیدگان کرونا بسیج شده است.

فرمانده سپاه حضرت ابوالفضل(ع) لرستان نیز از ایجاد ۹ مرکز واکسیناسیون (سه مرکز مستقل و ۶ مرکز با همکاری دانشگاه علوم پزشکی) توسط سپاه در این استان خبر داده و گفته است: سپاه ۹ مرکز واکسیناسیون در سطح استان دارد که سه مرکز مستقل و ۶ مرکز نیز با دانشگاه علوم پزشکی مشترک است.

فرماندار بافق هم در این خصوص اعلام کرده است: با توجه به افزایش گروه‌های سنی هدف و بر اساس مصوبه ستاد مبارزه و پیشگیری از ویروس کرونا برای رفاه حال شهروندان برای تزریق واکسن ، تعداد مراکز واکسیناسیون شهرستان از ۲ مورد به ۶ واحد افزایش یافت.

همچنین رییس مرکز بهداشت تکاب از آغاز بکار سومین مرکز و دومین پایگاه تجمیعی واکسیناسیون بیماری کووید ۱۹ با مشارکت ناحیه مقاومت بسیج این شهرستان خبر داده و بیان کرده است: سومین مرکز واکسیناسیون کووید ۱۹ در این شهرستان در درمانگاه مهرشفاء سپاه مستقر شده و روزانه ۲۰۰ دُز واکسن در این مرکز تزریق خواهد شد.

به گفته میثم فرجی، این مرکز با همکاری و مشارکت ناحیه مقاومت بسیج سپاه و شبکه بهداشت و درمان تکاب راه‌اندازی شده و با فعالیت آن ظرفیت روزانه واکسیناسیون در این شهرستان از ۵۵۰ دُز به ۷۵۰ دُز افزایش یافته‌است.

فرمانده سپاه امام حسن مجتبی (ع) استان البرز نیز با بیان اینکه در مراکز تجمیعی واکسیناسیون ظرفیت تزریق روزانه تا یک هزار و ۶۰۰ دز واکسن وجود دارد، بیان کرده است: به هر میزان واکسن از سوی مجموعه بهداشتی و درمانی در اختیار این مراکز قرار گیرد، واکسیناسیون انجام می شود.

به گفته سردار علیرضا حیدرنیا، راه اندازی مراکز تجمیعی واکسیناسیون توسط سپاه و بسیج از تجمع افراد در دیگر مراکز که توسط دانشگاه علوم پزشکی راه اندازی شده، جلوگیری می کند و روند واکسیناسیون را تسریع می بخشد.

وی در بازدید از مرکز شهید مهدی عسکری از روند واکسیناسیون و نبود ازدحام و تراکم جمعیت ابراز رضایت کرد و اظهار داشت: این مرکز از حدود سه ماه پیش برای کمک به مجموعه بهداشت و درمان استان برای واکسیناسیون راه اندازی و وارد عرصه شده است.

ویروس کرونا (COVID-۱۹) اواسط دسامبر ۲۰۱۹ (۲۴ آذر ۹۸) در شهر «ووهان» کشور چین گزارش شد؛ ابتدا از این بیماری به‌عنوان ذات‌الریه نام‌ برده می‌شد اما کمیسیون ملی بهداشت چین در ۳۰ دسامبر سال ۲۰۱۹ (۹ دی ۹۸) به‌صورت رسمی شیوع این ویروس را در این کشور اعلام کرد؛ این ویروس در نهایت به همه کشورها از جمله ایران سرایت کرد و سازمان بهداشت جهانی را بر آن داشت تا وضعیت فوق‌العاده اعلام کند.

برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی همچون استفاده از ماسک و فاصله‌گذاری اجتماعی توصیه‌ شده است.