تهران – ایرنا - در حالی که مقامات آمریکایی پیشتر از تغییر ماهیت ماموریت نظامیان این کشور از رزمی به غیر رزمی خبر داده بودند، متیو تولر سفیر این کشور در بغداد در اظهارات متناقضی با مواضع پیشین کشورش، تغییر ماموریت این کشور در عراق را به آینده موکول کرد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از وبگاه بغداد الیوم، در بیانیه ای که از سوی دفتر قاسم الاعرجی مشاور امنیت ملی عراق منتشر شد ، آمده است : سفیر ایالات متحده در بغداد در دیدار با مشاور امنیت ملی عراق اعلام کرد که ماموریت نیروهای آمریکایی در این کشور به "غیر رزمی" تغییر پیدا می کند.

در بیانیه ای که دفتر رسانه ای مشاور امنیت ملی عراق منتشر کرد، آمده است که قاسم الاعرجی و متیو تولر در نشستی در باره نتایج اجلاس منطقه ای حمایت از عراق، تازه ترین تحولات سیاسی و امنیتی، روابط دو کشور و راه های تقویت و گسترش در همه بخش ها بحث و تبادل نظر کردند.

سفیر آمریکا در این نشست گفت که اجلاس بغداد تاثیر بسیار خوب و بازتاب های مثبت فراوانی در کشورهای منطقه داشته است.

تولر تاکید کرد که عراق نقش بسیار مهمی در امنیت منطقه دارد و واشنگتن به مناسبات و روابط بلند مدت خود با عراق متعهد است.

مشاور امنیت ملی عراق نیز در این نشست گفت که بغداد و واشنگتن در همه بخش ها مناسبات و روابط طولانی مدت با یکدیگر دارند و تنها محدود به مسائل امنیتی نمی شود.

در بیانیه دفتر الاعرجی آمده است که دو طرف همچنین بر سر تاریخ ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ - (۱۰ دی)  آخرین روز سال جاری میلادی - به عنوان آخرین موعد خروج نیروهای رزمی آمریکا از عراق توافق کردند.

سفیر آمریکا در پایان تاکید کرد که ماموریت نیروهای کشورش به غیر رزمی تغییر خواهد کرد و واشنگتن تا زمانی که اطمینان حاصل شود که آنها قادر به مقابله با هر گونه تهدید خواهند بود، به پشتیبانی خود از نظامیان عراقی ادامه خواهد داد.

این دیدار به میزبانی مشاور امنیت ملی عراق و در دفتر محل کار الاعرجی انجام شد.

ادعای سفیر آمریکا در بغداد مبنی بر تغییر ماموریت نظامیان کشورش به غیر رزمی در حالی به آینده حواله داد شده که رهبران سیاسی و فرماندهان نظامی آمریکایی پیشتر اعلام کردند که ماموریت این نیروها از رزمی به غیر رزمی تغییر کرده است.

اظهارات متناقضی از این دست نشان می دهد که آمریکایی اراده ای برای این کار ندارند و طرح این موضوع تنها با هدف عوام فریبی انجام می شود.

در همین پیوند ائتلاف بین المللی به سرکردگی آمریکا ۹ خرداد گذشته ادعا کرد که ماموریت نیروهایش از «رزمی» به «پشتیبانی» در عراق تغییر کرده اما در باره وضعیت نیروهای آمریکایی خارج از ائتلاف هیچ گونه توضیحی نداد.

نیروهای آمریکایی در زمان کنونی به سه صورت در عراق حضور دارند که شامل ائتلاف بین المللی متشکل از ۸۳ کشور، نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و سرانجام نیروهای آمریکایی خارج از این دو تشکیلات نظامی است.

حضور نیروهای آمریکایی در این سه پوشش در عراق یکی از انتقادهای مهمی است که از آن به عنوان فریب آمریکایی ها در لاپوشانی حضور خود در عراق یاد شده است.

سخنگوی ائتلاف بین المللی تحت فرمان آمریکایی ها در حالی از تغییر ماموریت نیروهای ائتلاف از رزمی به پشتیبانی یاد کرد که ژنرال «مک مکنزی» پیشتر از توسعه ماموریت های رزمی نظامیان آمریکا در عراق خبر داده بود.

لازم به ذکر است که آمریکا قدرت نخست در ائتلاف بین المللی و همچنین ناتو از حیث شمار نیرو، تسلیحات و پشتیبانی مالی است و در عین حال جدا از این دو تشکیلات، آنها به صورت مستقل نیز در عراق حضور دارند.

از این رو، وقتی نیروهای آمریکایی به دستور «دونالد ترامپ» رییس جمهوری سابق، در عملیاتی جنایتکارانه در سپیده دم جمعه ۱۳ دیماه ۹۸ فرماندهان پیروزی بر داعش سپهبد شهید قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس و همراهانشان را در حومه فرودگاه بین المللی بغداد ترور کردند، ائتلاف بین المللی از این عملیات تبری جست و مدعی شد که ائتلاف بین المللی در این عملیات دخالت نداشته و نیروهای آمریکایی خارج از ائتلاف مرتکب آن شدند. 

معین نشدن دقیق وظایف میان نیروهای آمریکایی درون ائتلاف بین المللی با نظامیان آمریکایی در داخل ناتو و همچنین نیروهای آمریکایی خارج از این دو تشکیلات نظامی در عراق به اعتقاد صاحب نظران، نوعی فریب آمریکایی ها برای پنهان شدن پشت این سه نقاب در هنگام ارتکاب جنایت یا تعریف ماموریت جدید با حفظ ماموریت های گذشته است.

از این رو، به تعبیر دیگر تغییر ماموریت نیروهای ائتلاف بین المللی از رزمی به پشتیبانی فقط مشمول نیروهای ائتلاف است اما نیروهای آمریکایی خارج از ائتلاف یا نیروهای آمریکایی زیر مجموعه ناتو مشمول آن نیستند.

«وین ماروتو» سخنگوی ائتلاف بین المللی تحت دستور آمریکا اوایل خرداد ۱۴۰۰ به خبرگزاری رسمی عراق «اینا» گفته بود که ماموریت این نیروها از جنگیدن مستقیم با گروه تروریستی داعش به پشتیبانی از نیروهای عراق منحصر شده است.

به گفته وی، عملیات پشتیبانی به صورت ارائه مشاوره و آموزش نیروهای عراقی خواهد بود و عراق نبردهایش را با این گروه تروریستی راسا هدایت خواهد کرد.

وی به ادامه اشراف بر برنامه صندوق تامین مالی آموزش و تجهیزات برای مبارزه با داعش توسط ائتلاف بین المللی تحت امر آمریکا تاکید کرد و گفت که آمریکا به تجهیز نیروهای امنیتی عراق به امکانات آموزش، خدمات و اصلاح زیرساخت های تسلیحاتی و مهمات و خودروهای زرهی ادامه می دهد.

ائتلاف بین المللی به سرپرستی آمریکا از ارائه آماری از تعداد واقعی نیروهای ائتلاف درعراق و حجم نیروهای آمریکایی موجود در این ائتلاف خودداری می کند.

در حالی که پنتاگون مدعی است تعداد نیروهایش درعراق به دو هزار و ۵۰۰ نفر رسیده اما توضیح نداده که شمار کل نیروهای آمریکایی در قالب ائتلاف بین المللی و ناتو چقدر است.

منابع عراقی برخلاف ادعاهای ارتش امریکا می گویند شمارواقعی نیروهای آمریکایی در عراق بسیار بیش از دو هزار و ۵۰۰ نفر است و برخی رقم ۱۰ هزار نفر را اعلام کرده اند که بخشی از این اختلاف ارقام ناشی از پنهان کاری آمریکایی ها زیر پوشش ائتلاف بین المللی و ناتو است. 

نبود اشراف دولت مرکزی عراق بر اقلیم کردستان عراق از حیث ورود و خروج نیروهای آمریکایی به شمال عراق و تعداد پایگاه های آنها در این منطقه از دیگر مسائل مبهم در خصوص تعداد و ماموریت این نیروها در شمال عراق است.

با وجود عناوین گوناگونی که آمریکا برای حضور نظامیان خود در عراق برگزیده اما از حیث فرماندهی و جا و مکان و امکانات از یک منبع یعنی پنتاگون و از بودجه های کلان نظامی کاخ سفید تغذیه می شوند.

 از این رو همواره در عراق از حضور نظامی آمریکا به عنوان یکی از مسائل تهدید آمیز برای امنیت عراق و منطقه یاد شده است.

خروج نیروهای بیگانه از عراق مطالبه اصلی افکار عمومی عراقی ها و اکثریت گروه ها و جریان های سیاسی این کشور است، خواسته ای که دی ماه ۹۸ نیز مجلس عراق در نشستی فوق العاده با حضور نخست وزیر وقت (عادل عبدالهمهدی) با اکثریت آرا بر آن مهر تایید زد.