بهگزارش گروه فرهنگی ایرنا از پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، علیرضا حسنزاده با اعلام این خبر، مهرگان را پس از نوروز بزرگترین جشن ایرانیان باستان خواند که با اعتدال پائیزی، زمان برابری شب و روز پیوند داشته و در دورههایی از دوران باستان که آغاز پاییز، آغاز سال نو بوده برگزار میشده است.
حسن زاده با بیان اینکه جشن مهرگان به عنوان آیین مشترک ایران و تاجیکستان در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار خواهد گرفت، خاطرنشان کرد: این آیین هم اکنون در بین جوامع روستایی زرتشتیان ایران و مردم تاجیکستان اجرا میشود.
او مهرگان را آیین شکرگزاری نسبت به نعمات خداوند دانست و گفت: مهرگان گفتمانی است که انسان را به ایجاد رابطه صلحآمیز با طبیعت و قدردانی از نعمات الهی که همان ثروت طبیعی است دعوت میکند.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، اظهارکرد: بررسی این آیین در ایران و تاجیکستان در واقع ریشههای فرهنگی و تمدنی دو کشور را نشان میدهد و ثابت میکند که این دو سرزمین ریشههای دوستی جدانشدنی دارند.
حسنزاده افزود: در شرایطی که جهان آکنده از آسیبهای زیستمحیطی است این جشن انسان را به توسعه پایدار و حفاظت از طبیعت برای آیندگان فرا میخواند. در جلسه آینده شورای ثبت میراثناملموس که به احتمال زیاد پاییز برگزار میشود این پرونده مورد بررسی قرار خواهد گرفت.