تهران - ایرنا - همزمان با تداوم تبعیض جهانی در توزیع واکسن علیه ویروس کرونا و کمبود واکسن برای بزرگسالان، دسترسی چند برابری کشورهای ثروتمند و نیازسنجی برخی کشورها در بازگشایی سریعتر مدارس سبب شده تا انجام و یا آغاز واکسیناسیون کودکان و نوجوانان در دستور کار برخی کشورها قرار گیرد.

به گزارش روز شنبه ایرنا، تدروس آدهانوم مدیر کل سازمان جهانی بهداشت اواخر اردیبهشت ماه اعلام کرد تزریق واکسن به کودکان و نوجوانان در زمینه کرونا چندان ضروری نیست و از کشورهایی که حجم زیادی از واکسن های کرونا را در اختیار دارند مصرانه درخواست کرد تا این واکسن‌ها را از طریق برنامه «کوواکس» در اختیار کشورهایی که فاقد این واکسن‌ها هستند، قرار دهند.

مدتی از توصیه‌های مکرر سازمان جهانی بهداشت و بی توجهی کشورهای ثروتمند در تامین واکسن کشورهای فقیر نگذشت که کرونا درست همانند آغاز شیوع خود در کشورهای مختلف، با بروز شکلی تازه از خود، جهان را شوکه کرد. گونه‌ی دلتا با درگیر کردن نوجوانان به علائم شدید.

ویروس کرونا که با ایجاد تغییرات در قسمت اتصال به سلول انسان درصدد سازگار شدن با شرایط بدن انسان است، با گونه دلتا علاوه بر قدرت سرایت‌پذیری بیشتر، قدرت بیماری‌زایی و درگیر شدن تمامی گروه‌های جمعیتی از جمله کودکان و نوجوانان را تشدید کرد.

سازمان جهانی بهداشت سپس اعلام کرد کشورها تنها در صورتی که میزان دو دوز واکسن برای تزریق به گروه‌های در اولویت را به اندازه کافی تأمین کرده باشند، می‌توانند گروه سنی ۱۲ تا ۱۵ سال را هم واکسینه کنند. بنابراین نوجوانان ۱۲ تا ۱۵ ساله‌ای که به‌ دلیل ابتلا به بیماری‌های پرخطر در معرض ابتلا به کووید-۱۹ هستند، می‌توانند همزمان با گروه‌های پرخطر جامعه واکسینه شوند.

کانادا نخستین کشوری بود که در دنیا استفاده از واکسن کووید-۱۹ را برای مصرف اورژانسی در نوجوانان ۱۲ تا ۱۵ سال تایید کرد و بعد از آن سازمان غذا و داروی آمریکا هم این تاییدیه را صادر کرد.

به گزارش نیویورک تایمز، جف زینتس هماهنگ کننده کاخ سفید در امور ویروس کرونا هفته گذشته از واکسیناسیون نیمی از جوانان ۱۲ تا ۱۷ ساله در آمریکا با دست‌کم دوز نخست واکسن خبر داد.

به دنبال تایید مجوز تزریق فایزر به افراد بالای ۱۲ سال در آمریکا، کانادا و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، آژانس دارویی اروپا استفاده از واکسن مدرنا برای نوجوانان زیر ۱۸ سال در اتحادیه اروپا را صادر کرد.

شرکت آسترازنکا نیز در حال بررسی واکسن خود در میان افراد شش تا ۱۷ ساله در بریتانیا است. شرکت چینی سینوواک اخیرا اعلام کرده است که داده‌های اولیه را به مراکز مرتبط ارائه کرده که نشان می‌دهد واکسن تولیدی شرکت آن‌ها در بین کودکان سه ساله به بالا بی‌خطر است. دو واکسن چینی سینوواک و سینوفارم برای کودکان سه ساله در این کشور آسیایی و امارات متحده عربی مجوز دریافت کرده است.

سازمان ملی مدیریت بلایای طبیعی امارات با صدور بیانیه ای ضمن اشاره به آغاز واکسیناسیون کودکان و نوجوانان رده سنی سه تا ۱۷ سال با واکسن سینوفارم چین اعلام کرد: این تصمیم پس از آزمایشات بالینی و ارزیابی‌های گسترده، مطابق با مقررات مصوب گرفته شده است.

در حالی که دولت انگلیس از دو هفته پیش، واکسیناسیون نوجوانان ۱۲ تا ۱۷ ساله را آغاز کرده است، کمیته مشترک ناظر بر ایمنی سازی و واکسیناسیون در انگلیس اعلام کرد در گروه سنی ۱۲ تا ۱۵ ساله‌ فقط افرادی که به بیماری‌هایی همچون دیابت نوع ۱، بیماری‌های شدید قلبی، ششی، کبدی و عصبی مبتلایند، یا کودکانی که در خانواده شان، بزرگسال مبتلا به بیماری‌های حاد زندگی می‌کند، می‌توانند واکسن کرونا را دریافت کنند.

دولت یونان نیز به منظور مقابله با همه‌گیری کووید-۱۹، برنامه تشویقی برای نوجوانان این کشور در صورت دریافت دوز نخست واکسن را در نظر گرفته است. بر اساس این گزارش، دولت یونان به نوجوانان و جوانان زیر ۲۶ سال، در صورت دریافت واکسن، جایزه ۱۵۰ یورویی اهدا می‌کند.

گذشته از اهمال دولت‌های ثروتمند در تخصیص واکسن‌های اضافی به سایر کشورها، تعطیلی‌های گسترده و طولانی مدتی که اتفاقا معضل شکاف دیجیتالی در کشورهای آمریکای لاتین را برجسته کرد، واکسیناسیون نوجوانان را در برخی کشورها از جمله ونوزئلا و کوبا در دستور کار قرار داده است.  

منطقه آمریکای لاتین که در دومین سال مواجهه با چالش همه‌گیری کرونا به سر می‌برد، اکنون در پس این چالش با بحران آموزش نیز روبرو است. بانک جهانی هشدار داده است در صورتی که محدودیت‌های کرونایی لغو نشوند و دانش آموزان به زودی به کلاس‌های درس بازنگردند، بیشتر کودکان ممکن است برای همیشه کلاس‌های درس‌های ترک کنند.

کوبا که تا کنون به دنبال بهره برداری از واکسن‌های تولیدی بومی برآمده است از دیروز جمعه (سوم سپتامبر- ۱۲ شهریور) واکسیناسیون جمعیت کودکان از دو تا ۱۸ سال با استفاده از واکسن‌های خود را آغاز کرد. به گفته ایلِنا مورالس مدیر علوم و فناوری وزارت بهداشت کوبا، این طرح می‌بایست تا ۱۵ نوامبر (۲۴ آبان) به صورت تدرجی و فشرده به پایان برسد.

 بر اساس نتایج مطالعات انجام شده، تزریق دو دوز "سوبرانا ۰۲" به علاوه یک دوز واکسن "سوبرانا پلاس" بیانگر اثربخشی بالا در کودکان بوده است.

نیکلاس مادورو رئیس‌جمهوری ونزوئلا نیز سه شنبه گذشته (نهم شهریور ماه) از آغاز واکسیناسیون گروه سنی سه تا ۱۸ سال از ماه اکتبر و آغاز سال تحصیلی جدید خبر داد.

نشریه تِلام آرژانتین نیز نوشت: واکسیناسیون علیه کرونا در کودکان و نوجوانان، نه تنها ابزاری برای ایجاد ایمنی در افراد واکسینه شده محسوب می‌شود که در دستیابی به محافظت جمعی نیز کمک می‌کند. بر اساس اعلام وزارت بهداشت آرژانتین، محموله جدید از ۲۰ میلیون دوز واکسن فایزر برای افراد بین ۱۲ تا ۱۷ سال بدون بیماری‌های زمینه ای تزریق خواهد شد. به نوشته تِلام، ۲۰ درصد جمعیت آرژانتین را نوجوانان و کودکان زیر ۱۸ سال تشکیل می‌دهند.

در آرژانتین از اوایل ماه اوت (مرداد) تا کنون بیش از ۳۴۶ هزار نوجوان ۱۲ تا ۱۷ ساله، دوز نخست واکسن مدرنا را دریافت کرده اند.