تهران- ایرنا- رییس جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر بازسازی اعتماد آسیب‌دیده مردم گفت: راه بازسازی اعتماد مردم، صادق الوعد بودن است و مردم باید صداقت دولت را احساس کنند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، آیت‌الله سید ابراهیم رییسی شامگاه شنبه در نخستین گفت‌و گوی زنده تلویزیونی با مردم ابراز امیدواری کرد که در این نشست نکات مورد دغدغه آنان را در سخنانش مطرح و پاسخ لازم را ارایه کند.
رییس‌جمهوری درباره موضوع اول  کشور یعنی کرونا، اظهار کرد: از عزیزانی که در مراکز درمانی مجاهدت و تلاش می‌کنند صمیمانه تشکر و از برادران و خواهران بسیجی و مردمی که به کمک کادر درمانی از سراسر کشور آمده‌اند قدردانی می‌کنم. به خانواده‌های مصیبت دیده بابت از دست دادن عزیزانشان عرض تسلیت و تعزیت و از خداوند متعال برای همه بیماران طلب سلامتی و عافیت دارم.

وی افزود: از آغاز کار در دولت، مسأله بیماری کرونا از اولویت‌های دولت بود که حتما برای آن باید راهکاری اندیشید که مشکلات کاملا خوب دیده شود و جواب دقیقی بیابد. یعنی کرونا به یک راهکار انقلابی همراه با عقلانیت نیاز داشت. در بخش تولید داخلی واکسن، کار بسیار خوبی توسط دانشمندان ما در موسسات انجام شد که از آنها نیز قدردانی می‌کنیم.

رییس دولت سیزدهم با اشاره به اینکه برنامه ما حمایت از تولید داخلی بود، خاطرنشان کرد:‌ اما طبق محاسبه، تولید داخلی نیاز جامعه را کفایت نمی‌کرد؛ از این رو طبق برآورد انجام شده، برای برداشتن گام دقیق‌تر، حتما به ۱۰۰ میلیون دز واکسن نیازمندیم و در صحبت‌ها و مذاکرات هم با سران برخی کشورها، یکی از اولویت هایی که پیگیری می‌کردم مسأله تامین واکسن مورد نیاز بود که امروز ۴۰ میلیون دز واکسن به طور قطعی تامین شده است و اقداماتی انجام شد تا بتوانیم تا مرز ۱۰۰ میلیون دز واکسن از خارج کشور تامین کنیم.

برای بازگشایی مراکز علمی و مدارس نیازمند واکسینه شدن اکثر مردم هستیم

وی ادامه داد: با توجه به شتاب کار، واکسن ها زودتر از موعد وارد می‌شود؛ چون تعطیلی مشکلات زیادی برای مردم و کسب و کار آنان ایجاد کرده است.

رییسی گفت: برای بازگشایی مدارس و مراکز علمی و آموزشی نیازمند واکسینه شدن اکثر مردم هستیم. در برنامه دولت، واکسیناسیون عمومی اعلام شد و این امر نیازمند واردات واکسن از خارج و هم چنین حمایت از تولید داخلی است. این جزو برنامه دولت بود و این کار با قوت دنبال خواهد شد.

رییس‌جمهوری با قدردانی از آنانی که برای واکسینه کردن مردم سراسر کشور خدمت می‌کنند، گفت: مردم هم همکاری خوبی دارند اما این کار باید با شتاب بیشتری انجام شود. هر اقدامی مانند بازگشایی مدارس که یکی از دغدغه‌های خانواده‌ها و دانش آموزان و کادر علمی و آموزشی است، در گرو واکسینه شدن سریع‌تر است. مردم باید در حد قابل قبولی واکسینه شوند تا بتوان مراکز آموزشی را باز کرد و واکسینه شدن حداکثری هم در گرو واردات واکسن خارجی است که باید آن را زودتر دنبال کنیم و در مدت کوتاهی می‌شود این اقدام را انجام داد تا مردم احساس آرامش کنند.

وی اضافه کرد: برخی اقدامات باید مردم انجام دهند؛ مانند رعایت فاصله‌های اجتماعی که باید آن را جدی بگیرند؛ ارتباطات را تا حد ممکن در کوچه و بازار کاهش دهند و به حداقل ممکن برساند؛ دستورات بهداشتی را همه مردم تاکید داشته و ما هم در دولت به عنوان خدمتگزار مردم همه دغدغه‌های ما همین خواهد بود و اقدامات خوبی انجام شد که لازم بود اما کافی نیست و برای کفایت آن در مرور زمان باید اقدام کنیم.

رییسی ادامه داد: تا آخر شهریور ۴۰ میلیون دز واکسن تامین می‌شود که تامین این موارد گفته شده با توجه به اقدامات انجام شده، قطعی است. وزارت خارجه، وزارت بهداشت و بخش های دیگر برای این کار بسیج شده‌اند. تامین منابع ریالی و ارزی را در اولویت واردات واکسن قرار دادیم و نسبت به کادر درمانی هم گفتم که مطالبات آنان به‌سرعت پرداخت شود و این جزو اولویت‌های دولت است؛ یعنی همه ابعاد کرونا اولویت دولت است.

بیش از یک میلیون مسکن در سال نیازمندیم

رییسی با تاکید بر این موضوع که با فعل ماضی با مردم صحبت خواهیم کرد و به آنان درباره اقدامات انجام شده گزارش خواهیم داد، خاطرنشان کرد: وعده داده شده درباره ساخت مسکن باید عملی و اجرایی شود؛ زیرا ما بیش از یک میلیون مسکن در هر سال نیازمندیم.

وی افزود: البته حدود ۲ میلیون مسکن در سال نیازمندیم و کف را که بر اساس مطالعات قابل اجرا باشد، گفتیم. بر اساس قانونی که مجلس تصویب کرده، دولت مکلف است این کار را انجام بدهد و در این خصوص، هم قانون وجود دارد و هم پیش‌بینی‌های کارشناسی لازم انجام شده است. دولت در جاهایی خودش مسکن می‌سازد و در برخی جاها مانند بافت‌های فرسوده تسهیلات می‌دهد تا مردم و انبوه‌سازان مسکن بسازند.

رییس دولت سیزدهم تصریح کرد: در حوزه مسکن روستایی، دولت مکلف شد حدود  ۲۰۰ هزار مسکن را با مشارکت خود مردم بازسازی و مقاوم‌سازی کند.

مسکن یکی از موارد پیشتاز اقتصاد است

رییس‌جمهوری تاکید کرد: وقتی می‌گوییم مسکن ساخته شود، با مشارکت خود مردم این کار دنبال می‌شود و در گزارش‌های بعدی، نتایج آن اعلام خواهد شد. وزیر مسکن هم شرایط را در رابطه با ساخت مسکن اعلام کرد. زمین که اصلی‌ترین موضوع است باید برای مسکن‌سازی آماده شود. مسکن یکی از موارد پیشتاز اقتصاد است که کسب و کارهای بسیاری را فعال و نیازهای فراوانی را رفع خواهد کرد. مسکن‌سازی جزو صنایع پیشران کشور است که با فعال شدن آن، صنایع بسیاری فعال می‌شود.

رییسی با اشاره به وعده خود برای شروع ساخت مسکن در روزهای نخست دولتش، تصریح کرد: روز اول به وزیر مسکن اعلام کردم که این موضوع را در دستور کار قرار دهد و شرط ما برای این مسؤولیت هم این بود. وزیر مسکن با حساسیت و قدرت این موضوع را دنبال می‌کند و باید بیش از میزان اعلام شده مسکن ساخته شود؛ میزان اعلام شده میزانی است که ما فکر می‌کنیم می‌توان انجام داد. ساخت مسکن قانونی است و قانون باید اجرا شود.

مدیران در همه سطوح باید پاسخ‌گو باشند

رییس دولت سیزدهم با اشاره به وعده خود درباره مبارزه با فساد، گفت: روز اول دولت به همه همکاران اعلام کردم که منافذ و بسترهای فساد را شناسایی کنند و این کار باید یک کار ویژه در دولت دنبال شود. قبل از شروع به کار رسمی دولت هم به دوستان و کارگروه‌هایی گفته بودم این کار را پیگیری کنند تا به عنوان یک منشور مبارزه با فساد در دولت مورد توجه قرار گیرد. ان‌شاءالله تا چند روز آینده، جزییات این منشور به اطلاع تمام دولت‌مردان و نخبگان و مردم خواهد رسید.

وی با بیان اینکه مردم و نخبگان بهترین ناظران هستند، خاطرنشان کرد: ساز و کارهای مبارزه با فساد هم در دستورالعمل مربوطه اعلام می‌شود. وزیران، مسؤولان و مدیران این دولت، حس مبارزه با فساد دارند چون شرط ما در دولت، فسادستیزی برای همه مدیران در همه سطوح است. پاسخ دادن به مردم در مقابل دوربین و به مردم گزارش دادن فقط مربوط به رییس‌جمهوری نیست بلکه باید مدیران در همه سطوح خود را پاسخ‌گو بدانند چون مردم باید در جریان امور قرار بگیرند.
 
اعتماد آسیب‌دیده مردم را باید بازسازی کنیم

رییسی ادامه داد: یکی از چیزهایی که در این مدت آسیب دیده، اعتماد مردم است. باید اعتماد آسیب دیده مردم را بازسازی کنیم. راه بازسازی اعتماد مردم، آن است که صادق‌الوعد باشیم. همه دولتمردان باید صادق الوعد باشند و وعده‌ای که داده شده را با صداقت پیگیری کنند و اگر محقق نشد دلایل تحقق نیافتن آنرا برای مردم تبیین کنند و توضیح دهند. به تعبیر رهبر معظم انقلاب، اگر به هر دلیلی مثل مسائل فوری یا حوادث طبیعی، مانع برای تحقق وعده‌ها ایجاد شود باید به مردم گفته شود. 

وی با بیان اینکه صداقت نکته‌ای است که حتما این دولت باید نه در لفظ، بلکه در عمل نشان دهد، گفت: مردم باید صادق بودن سخن دولت را احساس کنند. در این زمینه، بعد از توکل به خدا به همکاری مردم سخت امیدوارم. معتقدم مردم، نخبگان و دانشگاهیان خودشان همکاری خواهند کرد. در این مدت هم، اندیشکده‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز علمی فرهنگی و حوزوی زیادی، با نوشتن نامه‌ها و طومارهایی و بدون داشتن هیچ درخواست مادی، برای همکاری با دولت اعلام آمادگی کردند.

دولت سیزدهم دولت مردمی است که مردم آن را از خودشان می‌دانند

رییس جمهوری به اعلام آمادگی مردم برای کمک به دولت در سفرهای استانی اخیر اشاره کرد و افزود: این روحیه مردم برای دولت پشتوانه بزرگی است. اعتماد مردم مهمترین پشتوانه است.  دولتی که با پشتوانه مردم کارش را ادامه بدهد توفیق یارش خواهد بود. مردمی بودن، محوری است که همواره باید مورد توجه دولت و همه مسؤولان در کشور باشد. دولت، یک دولت مردمی است و مردم دولت را از خودشان می‌دانند. ارتباط با مردم ضرورت دارد. در تمام طول مدت فعالیت کاری، هر جا که من مسؤولیت داشتم و در هر شرایطی بودم، سعی کردم ارتباطم را با مردم قطع نکنم.

رییسی با یادآوری پیگیری امور مردم حتی در مساجد و تا پاسی شب در طول دوران مسؤولیت در قوه قضاییه، گفت: هیچ وقت از ارتباط با مردم ضرر نکردم. ممکن است ارتباط با مردم سختی داشته باشد و تحمل بخواهد اما آستانه تحمل را باید بالا برد. بعضی از مردم دغدغه دارند و ممکن است با یک لحن و ادبیات خاصی صحبت کنند اما ارتباط با مردم که امر پسندیده ای است، نباید قطع شود.

وی افزود: در این دو استانی که رفتم سعی کردم در بخشی از سفر، حتما با مردم ارتباط داشته باشم. بخش‌هایی که امکان داشت را مورد بازدید قرار دادم تا مسؤولان و مدیران در همه سطوح بدانند که دولت سیزدهم یک دولت مردمی است و آنان هم باید با مردم ارتباط داشته باشند. فرمانداران، بخشداران و مدیران کل هم باید با مردم ارتباط داشته باشند و در دسترس مردم باشند تا در جریان مسایل مردم قرار گیرند و مردم راحت بتوانند حرفشان را بزنند. مسؤولان برای اینکه در جریان مسایل مردم قرار بگیرند باید با مردم ارتباط مستقیم داشته باشند.

رییس جمهوری تاکید کرد: در این دو استان، علاوه بر شهرها و حومه شهرها، از چند روستا بازدید کردم و از نزدیک در جریان مسایل آنها قرار گرفتم. در بعضی موارد، باید رفت و صحنه را دید. برای مثال، برای بررسی مشکل آب استان سیستان و بلوچستان، از دشت سیستان، زاهدان، چابهار و کل استان دیدار و از منابع آب و وضع مردم بازدید کردم. شنیدن کی بود مانند دیدن؛ حتما شنیدن درد دل مردم بسیار مهم است و در این استان‌ها ارتباطات مردمی داشتم و جوانان حرف دلشان را از نزدیک زدند یا برای من نامه نوشتند.

رییسی به جمع آوری مشکلات استان‌ها قبل از بازدیدهای استانی اشاره کرد و گفت: مسایل استان را از قبل به من می‌گویند و بعد از مشاهدات میدانی، مسایل را با حضور مدیران استانی و مدیران مرکز بررسی می کنیم. راهکارها را وزیر باید اجرایی کند و وقتی کنار فرماندار و استاندار و مدیرکل آبفای منطقه در جلسات شورای اداری و جلسات دیگر نشست به راهکارهایی می‌رسند و بخشی از این راهکارها در استان و برخی در مرکز پیگیری می‌شود.

وی ادامه داد: در این سفرها به یک سری راهکارهای کوتاه مدت رسیدیم که باید سریع اقدام شود تا مردم امیدوار شوند. یک سری راهکارهای میان‌مدت هم پیدا شد و یک سری راهکارهایی هم هست که زمان‌بر است و باید در مرکز دنبال ‌شود.

گفت‌و گو با مردم در این دولت با قوت دنبال می‌شود

رییسی با بیان اینکه گفت‌وگو با مردم برای این دولت موضوعیت دارد و ان‌شاءالله با قوت، این راه دنبال می‌شود، گفت: یقین داریم در این کار برکت است. گاهی خود مردم باتجربه هستند و راهکار می‌دهند و می‌گویند با مشکل مواجه هستیم و اگر این کار را بکنید مشکل ما حل می‌شود. چرا نباید از مردم، نخبگان و دانشگاهیان کمک بگیریم. ان‌شاءالله ارتباط با مردم و پیدا کردن راهکارها و اجرای آنها را در دولت سیزدهم پیگیری خواهیم کرد.

او افزود:‌ همه اینها زمینه‌ای است که ارتباط دولت را با نخبگان، مردم و طبقات مختلف برقرار می‌کند و بنا داریم که این راه، یعنی با مردم ارتباط گرفتن، از نزدیک در جریان مشکلات مردم قرار گرفتن و پیدا کردن راهکارها و اجرا کردن آن را دنبال کنیم.

رییس‌جمهوری اضافه کرد: به همین منظور بخشی را در نهاد ریاست جمهوری، پیگیر اجرای مصوبات سفرها کردیم و این گزارش که بعد از آمدن از سفر چه اتفاقی برای مردم آنجا افتاد را حتما باید ارایه دهیم. قصد دارم در استان‌های سیستان و بلوچستان، خوزستان و استان‌های بعدی اگر توفیق سفر حاصل شد، هم در مقدمه کار و هم در گزارش کار با مردم همراه باشم.

رییس دولت سیزدهم درباره مشکلات معیشتی و شاخصه‌های اقتصادی و همچنین برنامه اقتصادی و اقدامات قابل ملاحظه دولت در این زمینه گفت: روحیه گله‌گذاری ندارم. دولت‌ها وقتی شروع به کار می‌کنند اول می‌گویند چه چیزی تحویل گرفته‌ایم. می‌خواهم مردم و نخبگان را به عدد و رقم و شاخص‌هایی ارجاع بدهم که امروز همه صاحب‌نظران اقتصادی، اهل بازار می‌دانند شرایط چقدر سخت است. عدد و رقم می‌گوید که دولت در چه شرایطی مسؤولیت را به عهده گرفت. اما با همه این مسایل، با عنایت خداوند متعال، مشارکت و کمک مردم به دولت بدون تردید گشایش‌هایی خواهد بود.
 
از حیث کالاهای اساسی در کشور مشکلی نداریم

وی افزود: یکی از مسائل و دغدغه‌های من، کالاهای اساسی بود. نمی‌شود نسبت به کالای اساسی و استراتژیک هیچگونه تاخیر روا داشت. نمی‌خواستم اول کار مردم را نگران کنم و بگویم وضعیت ما در کالاهای اساسی چیست اما امروز به مردم می‌گویم نگران نباشند به حمدالله اقداماتی در همین مدت کوتاه انجام شده و نگرانی کاملا مرتفع شده است و ما از جهت کالاهای اساسی در کشور به لطف خداوند متعال مشکلی نداریم.

رییسی تصریح کرد: وقتی که دولت را تحویل گرفتم، عدد و رقم را می‌دانستم اما گفتند این اعداد و ارقام مردم را نگران می‌کند برای همین به هیچ عنوان بنای این گونه سخن گفتن ندارم ولی امروز می‌گویم مردم نسبت به کالاهای اساسی نگران نباشند چون مرتفع شده و ان‌شاءالله ما در ادامه راه هم به نحوی عمل خواهیم کرد که هیچ نگرانی از این حیث برای مردم نباشد.

وی ادامه داد: بسیاری از مردم وضع تورم، گرانی و وضع امروز بازار را خوب می‌دانند و این را هم می‌دانند که همه اینها به تصمیمات از قبل گرفته شده، رشد نقدینگی و تورم سرسام‌آور برمی‌گردد. اما با همه وجود به مردم عرض می‌کنم تیم اقتصادی دولت شبانه‌روز کار می‌کند و همکاران ما و بسیاری از محافل علمی با دولت همکاری می‌کنند تا ان‌شاءالله بتوانیم شرایطی ایجاد کنیم که ثبات و آرامش، کاملا بر بازار حاکم شود و هر روز و هر ماه شاهد تغییرات نباشیم و همه چیز برای تولید کننده، مصرف کننده، خرید و فروش، بازار، و داد و ستد قابل پیش‌بینی باشد.

رییس دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: روزنه‌های بسیار امیدوارکننده‌ای را می‌بینیم و با کارهای انجام شده، گام‌هایی برداشته می‌شود که با این گام‌ها به ثبات اقتصادی در بازار، افزایش تولید، پایان دادن به این وضع رکود موجود و کاهش تورم بینجامد.

وی با ذکر مثالی ادامه داد: در بحث تولید، یک ظرفیت معطل داریم که شاید بتوان گفت ۴۰ درصد کارخانه‌ها و کارگاه‌های تولیدی ما ظرفیتی دارند که زیربنای آن ساخته شده اما به دلایل مختلفی این زیربنا و ثروت، معطل مانده که با اقدامی می‌توان خط تولید را افزایش داد، کارخانه را فعال کرد و تولید را رونق داد که این در دستور کار دولت قرار داد و وزیران هم مشغول به کار شدند تا هر چه سریع‌تر این سرمایه معطل مانده را فعال کنیم.

رییس جمهوری گفت: دوستان فعال شدند در ظرف مدت کوتاهی این ظرفیت را می‌توانیم فعال کنیم تا هم بخشی از بیکاری حل و هم اشتغال انجام شود. از همین‌جا به تولیدکنندگان می‌گویم که تولید افزایش می‌یابد.

رییسی درباره نیاز منابع مالی و سرمایه‌های سنگین برای تحقق برخی وعده‌ها و به هم نخوردن شاخص‌های اقتصادی و اینکه مغز متفکر و هماهنگی این درخواست‌های نامحدود و محدود در دولت کجاست، گفت: مغز متفکر و قوه عاقله‌ای که باید در این زمینه اندیشه کند، جمعی از درون و بیرون دولت هستند که این جمع در این یک ماه، مسایل مختلف را بررسی و پس از پایان کار، موارد را در ستاد اقتصادی دولت مطرح می‌کنند و در دولت تصمیم‌گیری می‌شود و مردم هم در جریان تصمیم‌گیری‌ها قرار می‌گیرند.

مردم را در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی محرم می‌دانیم

رییس جمهوری افزود: ‌تصمیمی نخواهیم گرفت که مردم صبح بیدار شوند ببینند تصمیمی گرفته شده که اصلا از آن مطلع نیستند. تصمیمات مهم را با مردم در میان می‌گذاریم و در این رابطه مردم را محرم می‌دانیم. غیابی درباره بازار تصمیم نمی‌گیریم و حتما با بازار مشورت می‌کنیم.

وی ادامه داد: در دولت، جایگاه هماهنگ‌کننده را ضروری می‌دانیم که معاون اول برای این‌کار تعیین شد. معاون اول دولت، مسوول هماهنگی تیم اقتصادی دولت است و همه بخش‌ها، کار را با معاون اول ‌هماهنگ خواهند کرد تا طرح‌ها و بحث‌های مختلف با آهنگ واحدی در دولت چیده شود. در رأی اعتماد وزیران در مجلس هم این را اعلام کردم. چون معاون اول دولت، قدرت بیشتری از حیث قانونی دارد و تیم اقتصادی می‌تواند هماهنگ با او کار کند و ستاد اقتصادی هم در جریان کار قرار خواهد گرفت.

رییسی در ادامه گفت‌و  گو خطاب به سرمایه‌گذاران و کارآفرینان در داخل و خارج کشور گفت: امروز می‌توان در جای جای ایران عزیز برای سرمایه‌گذاری مطمئن و تضمین شده اقدام کرد. سرمایه‌گذاری در ایران، امن، قابل پیش‌بینی برای رشد اقتصادی کشور و موضوعات بررسی شده است که روز گذشته در استان سیستان و بلوچستان شاهد بودیم که سواحل مکران برای سرمایه گذاری کلان آمادگی دارد.

وی افزود: برای همین به دنبال فعال کردن اقتصاد گردشگری و اقتصاد دریا هستیم و ایرانیان خارج کشور بدانند که زمینه برای سرمایه گذاری کاملا فراهم است و دستگاه‌های دولتی برای جذب سرمایه گذاری آمادگی دارند. ایرانیان در اولویت سرمایه‌گذاری هستند و در این رابطه نگرانی وجود ندارد و می‌تواند بستر خوبی برای رشد سرمایه گذاری در کشور باشد.

افغانستان جراحت بزرگی برداشته است

رییس‌جمهوری درباره موضوعات مهم روز سیاست خارجی یعنی مذاکرات وین، افغانستان و تحولات بزرگ در همسایگان شرقی گفت: با ظلمی که آمریکایی‌ها و کشورهای بیگانه نسبت به افغانستان روا داشتند، این کشور جراحت بزرگی برداشت. سال‌هاست نسبت به این کشور ظلم می‌شود. کودکان افغان مجروح و معلول شدند و امروز مجامع بین‌المللی اعلام می‌کنند ۳۰ هزار کودک افغانستانی آسیب دیده‌اند. خانه‌ها ویران شده‌ است و امروز خود ما بیشترین مهاجران افغانستانی یعنی بیش از سه میلیون را در کشور میزبانیم.

وی افزود: مساله افغانستان نشان داد که حضور آمریکا نه تنها هیچ‌گاه در هیچ جای دنیا امنیت‌ساز نیست، بلکه مخل امنیت آن منطقه است. حضور آمریکایی‌ها در افغانستان در دو دهه کاملا نشان داد این حضور باعث تضییع حقوق مردم این کشور شد و کارهای ضد حقوق بشر و ضد حقوق انسانی علیه مردم افغانستان انجام شده است. این برای همه قابل بررسی است. 

رییس دولت سیزدهم، راهکار برون‌رفت افغانستان از مشکلات مبتلابه را استقرار دولتی با رأی و اراده مردم این کشور دانست و گفت: جمهوری اسلامی همواره به دنبال برقراری صلح و آرامش در افغانستان، قطع خونریزی و برادرکشی در این کشور و حاکم شدن اراده مردم در آنجاست.

دولتی برخاسته از رای مردم در افغانستان حاکم شود

وی افزود: از دولتی که برخاسته از رأی مردم افغانستان باشد حمایت می‌کنیم و همواره حسن همجواری اقتضا می‌کند اراده مردم افغانستان را بر آنجا حاکم بدانیم و این دولت می‌تواند با جمهوری اسلامی روابط خوبی داشته باشد. سیاست خارجه ما اقتضا می‌کند به دنبال آن باشیم که حاکمیت مردم مسلمان افغانستان بر این کشور باشد؛ امنیت این کشور، امنیت ما هم است. نه تنها افغانستان، بلکه امنیت همه کشورهای همسایه را امنیت خود می‌دانیم و بارها اعلام کردم ارتباط با همسایه‌ها اولویت ماست.

رییس جمهوری یادآور شد: در این مدت بیش از ۵۰ نشست با سران کشورهای مختلف یا با مسوولان عالی کشورهای مختلف که چه برای مراسم تحلیف آمده بودند چه در تماس تلفنی، داشته‌ام که در تمام این گفت‌و گوها همیشه به تعامل ایران اسلامی به کشورهای مختلف به عنوان محوری ترین نکته و رفع دغدغه‌های مردم مانند کرونا و واکسن تاکید کردم و این تعامل را با کشورها ادامه خواهیم داد.

وی ادامه داد: اما درباره افغانستان باید هر چه زودتر صلح و آرامش بر این کشور حاکم شود و مردم این کشور احساس کنند دولتی برخاسته از رأی آنان با توجه به جلب نظر همه گروه‌ها و جریانات فعال در این کشور شکل گرفته و بیگانگان هم به دنبال نفوذ در افغانستان نباشند تا مردم این کشور دوباره مورد ستم بیشتر قرار نگیرند. اجازه بدهند مردم افغانستان در این رابطه خود تصمیم بگیرند.

رییسی درباره مذاکرات برجام هم گفت: مذاکره و گفت‌وگو همیشه جزوی از ابزار دیپلماسی بوده و باز هم خواهد بود. ابایی از گفت‌ وگو و مذاکره نداریم اما آمریکایی‌ها و غربی‌ها به دنبال گفت‌ وگو همراه با فشار هستند. اگر قرار است در کنار گفت‌ وگو فشار باشد که نمی‌شود. گفت‌ وگو انجام می‌شود تا فشاری در کار نباشد؛ این تهدیدها و فشارهایی که نسبت به ملت ما روا می‌دارند و این تحریم‌های اقتصادی ظالمانه، بحث و گفت‌ وگو نیست.
محور گفت‌ وگوها منافع ملت ایران خواهد بود و از آن یک قدم عقب‌ نمی‌نشینیم.

رییس‌جمهوری اضافه کرد: من دستور دادم مذاکره در دستور کار باشد اما نه با فشاری که دارند دنبال می‌کنند. این فشار آوردن همراه با گفت‌ وگو قبلا جواب نداده است و قبلا هم اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها این را تجربه کرده‌اند. آنچه ما در این گفت‌ وگوها دنبال آن هستیم، رفع تحریم‌های ظالمانه است و محور گفت‌ وگوها، منافع ملت ایران خواهد بود. از منافع ملت ایران یک قدم عقب نشینی نخواهم کرد و چرا باید با تحریم ملت ایران را تحت فشار قرار دهند. ما به دنبال گفت‌ وگو برای گفت‌ وگو، و مذاکره برای مذاکره نیستیم؛ بلکه مذاکره نتیجه محور می‌خواهیم و به دنبال آن تحریم‌ها علیه ملت ایران رفع شود و با رفع تحریم‌ها زندگی مردم بیش از پیش رونق بگیرد.