گرگان- ایرنا- انجمن های ادبی کشور از جمله خطه شمال به عنوان مکان های علمی و فرهنگی این سرزمین کهن پلی در تداوم حیات فرهنگی جامعه در انتقال تاریخ بیش از هزار سال نقش برجسته ای دارند که برای تولید و بازتولید فرهنگ و نشر تاریخ ادبیات منطقه و ارتقای آنها به مدیریت و حمایت ویژه نیاز دارند.

به گزارش ایرنا، میانبر موفقیت در هر تصمیمی برای اهداف فرهنگی به اعتقاد شماری از اعضا و دبیران انجمن های ادبی، محققان، استادان ادبیات و شاعران و نویسندگان محلی شمال کشور تقویت زیرساخت های انجمن‌های ادبی است که با تقویت و حمایت از فعالیت های این انجمن ها و ساماندهی آنها، ادبیات ایران دوره جدیدی از شکوفایی را تجربه خواهد کرد و یا برای تعمیق، گسترش و نهادینه کردن ادبیات، نیاز جدی به فعالیت این انجمن‌هاست.

 نامشخص بودن کارکردها، عدم شفافیت، اطلاع رسانی نادرست، بودجه نامشخص، رعایت نکردن محتوای اساسنامه و در نهایت اعتماد نکردن صاحبان فن و تجربه  از جمله چالش های فراروی این انجمن ادبی هستند که نیاز به بررسی دارد.

برآیند بررسی ها نشان می دهد که رونق بخشیدن به انجمن های ادبی تا حد زیادی به نشر ادبیات محلی که نشانه هایی از هویت فرهنگی جامعه است، ناشی می شود که به تاکید کارشناسان باید برای توسعه، مدیریت درست و کیفی سازی  این انجمن های ادبی تدابیر ویژه ای اندیشیده شود.

انجمن های ادبی باعث رشد اجتماعی در جامعه می شوند

استادیار دانشگاه های آزاد اسلامی واحد گلستان در این ارتباط گفت: انجمن های ادبی شمال با تعامل با استادان مجرب دانشگاه ها، فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و سازمان جوانان جنبه رسمی و قدرت نشر افکار پیدا می کنند و به یقین در جذب اعتماد مردم به این انجمن ها موثر است.

ماندانا علیمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: استادان دانشگاه در تعامل با نسل جوان هستند و انجمن های ادبی برای ارتقای اهداف خود می توانند با استادان ارتباط فکری موثری داشته باشند و با شناخت و پذیرش پیشینه و فرهنگ مردم باعث توسعه و رشد مسائل اجتماعی و  آرامش نسبی و مطلوبی در وضعیت جامعه  می شوند.

لزوم کارآمدی و مدیریت قوی در انجمن های ادبی 

وی یادآور شد: انجمن های ادبی در فضای مجازی می توانند ارزش های مذهبی از جمله قیام حسینی، فرهنگ عاشورایی، عرفان، حماسه و پایداری را به نسل آینده منتقل کنند و برای ارتقا و علاقه مندی کودکان در قالب داستان کوتاه و شعرخوانی با موزیک های ملایم فعالیت های خود را دنبال کنند.

وی افزود: اهداف انجمن های ادبی معرفی الگوها و بزرگان علمی و ادبی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی به مخاطبان در سمینارهای داخلی و خارجی  همراه با زیرمجموعه های نقد داستان و شعر، ارائه داستان کوتاه و بلند، موسیقی و روانشناسی است و چنانچه سخنان ما دلپذیر باشد مخاطب با اعتماد می پذیرد.

این استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد گلستان با اشاره به تاثیرگذاری مدیریت قوی در جذب مخاطب یادآور شد: فرهیختگان استان انتظار کارآمدی و مدیریت قوی در انجمن های ادبی استان را دارند ولیکن در بسیاری از انجمن ها این مورد مشهود نمی باشد که باعث دلزدگی مخاطبان می شود.

علیمی اظهارداشت : حضور افراد با اهداف مشخص در این انجمن ها مورد انتظار است و اینکه در جلسات انجمن ها از شورای شهر، شهردار، فرماندار، استاندار، نخبگان ادبی و استادان متخصص نیز دعوت شود.

انجمن های ادبی ایده های نو ادبیات عامیانه را جمع آوری کنند

مدیر گروه آموزش زبان فارسی جامعة‌المصطفی نمایندگی گلستان در این ارتباط گفت: انجمن ادبی محفلی صمیمی برای ظهور و بروز تراوش های ذهنی و ذوق و احساس درونی شاعران و نویسندگان علاقه‌مند در حوزه شعر و نثر فارسی است.

احمد منصوری رضی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: طبیعی است آثار ادبی ارایه شده در انجمن می تواند جمع آوری و به عنوان ذخیره ادبی استان مورد استفاده قرار گیرد و اعضای انجمن ادبی می توانند با شناسایی آثار ارزشمند و معرفی و ارزیابی آن ها اقدام به نشر آن ها نمایند.

وی ادامه داد: انجمن ادبی باید گزیده ای از متخصصان امور ادبی و آشنا با فعالیت های ادبی باشند و با مشارکت آن ها ایده های نو را در زمینه ادبیات فولکلور یا عامیانه جمع آوری و منتشر سازد.

مدیر گروه آموزش زبان فارسی جامعة‌المصطفی نمایندگی گلستان گفت: شفاف سازی، داشتن روحیه جمعی، پرهیز از نگاه های یک سو گرایانه و وسعت نظر باعث جذب افراد مستعد می گردد.

نامشخص بودن کارکردها و اطلاع رسانی نادرست مشکلات انجمن های ادبی 

منصوری رضی ادامه داد: در استان گلستان که رنگین کمان اقوام است حجم گسترده ای از واژگان فاخر اصطلاحات عامیانه و ضرب المثل های زیباست که در صورت انتشار آن ها می شود رشد فرهنگی اجتماعی استان را ایجاد نمود.

وی تصریح کرد: انجمن ها موتور پیشران امور در همه زمینه ها هستند، شرط اساسی آن ساختار مناسب و ریل گذاری درست در جهت فعالیت های همدلانه و همسو است و در این صورت با هم افزایی اتفاقات خوبی رقم خواهد خورد.

وی با اشاره به تلاش برای شناسایی ظرفیت های علمی ادبی استان و هدایت و حمایت از آن ها برای بروز توانمندی های استان افزود: ادبیات خلاق ابتدا باید خوب تفسیر و تبیین شود و سپس نمونه های برجسته ادبیات خلاق در استان شناسایی و سپس کیفی سازی لازم صورت گیرد و منتشر شود.

مدیر گروه آموزش زبان فارسی جامعة‌المصطفی نمایندگی گلستان با اشاره به چالش های انجمن های ادبی گفت :  از جمله چالش های انجمن ادبی استان نامشخص بودن کارکردها، عدم شفافیت، اطلاع رسانی نادرست، عدم رعایت محتوای اساسنامه و در نهایت عدم اعتماد صاحبان فن و تجربه است.

منصوری رضی اظهار داشت: بیشترین مشکلات انجمن ها ضعف در اطلاع رسانی و عدم شناسایی استعدادها و به کارگیری آن هاست و همچنین بودجه های نامشخص و عدم تمکن مالی باعث عدم اجرای خوب برنامه ها می شود.

دولت سیزدهم در ارتقای فرهنگ ایرانی اسلامی تلاش کند

وی افزود: دولت سیزدهم در بخش کلان باید بودجه های مشخص با رعایت سرفصل های لازم را اختصاص دهد و با نتیجه محورکردن برنامه ها مرحله به مرحله حمایت مالی کرده و با دریافت بازخوردهای لازم پشتیبانی های مادی و معنوی را ادامه دهد و بدیهی است ارتقای فرهنگ ایرانی اسلامی و تقابل با فرهنگ منحوس غربی از سیاست ها خواهد بود.

مدیر گروه آموزش زبان فارسی جامعة‌المصطفی نمایندگی گلستان با اشاره به نمونه های فاخر هنرمندان استان گلستان در سطح ملی و جهانی گفت:  آثار فاخر به طور طبیعی خود را در استان تثبیت می کند و سپس در سطح ملی و جهانی می تواند مطرح شود.

روشن نگاه داشتن چراغ ادبیات در دستان انجمن های ادبی

دبیر انجمن شعر گرگان و عضو هیأت مؤسس و شورای انجمن ادبیات داستانی گرگان با اشاره به نقش و تاثیر انجمن‌های ادبی در نشر ادبیات گلستان گفت: انجمن‌های ادبی، با کشف و پرورش استعدادها، نقد آثار و بالابردن کیفیت آثار، معرفی صاحبان قلم به رسانه‌ها و همت در حفظ و بازتولید و نشر فرهنگ و روشن نگاه داشتن چراغ ادبیات به‌عنوان مهمترین بستر فرهنگ در جای‌جای ایران، نقش اساسی خود را ایفا می‌کنند.

سید مهدی جلیلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به این که فلسفه وجودی و وظیفه ذاتی انجمن‌های ادبی، پرداختن به ادبیات است ، تصریح کرد: انجمن‌های کتابخوانی که با انتخاب کتاب‌هایی به شکل گروهی به خوانش و سپس نقد و بررسی آن از جنبه‌های مختلف می‌پردازند که موفق‌ترین آنها در گرگان و گنبد فعالیت دارند.

وی با اشاره به انجمن های متن خوانی و تحلیل آثار بزرگان ادبیات و فرهنگ و ادبیات اقوام استان افزود: حافظ‌خوانی، شاهنامه‌خوانی، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان و انجمن میراث ترکمنی، تبری سرایان، شعر آذری، انجمن های نقد و بررسی و ترانه از جمله انجمن های فعال استان هستند و این انجمن‌ها هستند که چهره‌های درخشان شعر و ترانه و داستان استان را پرورش داده و معرفی کرده‌اند.

داشتن مکان مناسب نیاز ضروری برای انجمن های ادبی 

این شاعر و منتقد ادبی با اشاره به نقش انجمن های ادبی در نشر فرهنگ گلستان گفت: ادبیات، آیینه جامعه است، شاعر برای ساختن مضامین و هنرسازه‌های تخیل خود از آنچه در فرهنگ و در اطراف خود دارد بهره می‌برد. همین عنصر فرهنگ بومی و جغرافیای زیستی و تاریخ زیسته شاعر و نویسنده و ترانه‌سراست که اثر او را با آثار دیگران متفاوت می‌کند. فرهنگ بومی و محلی گلستان هم، حال کم یا زیاد در میان سطور آثار شاعران و نویسندگان آنان وجود دارد.

جلیلی اظهار داشت: در سال‌های اخیر، با توجه به چندین دهۀ گذشته، توجه بسیار خوبی به انجمن‌ها شده است اختصاص بودجه مستقیم به انجمن‌ها در قالب حمایت از طرح‌ها در چندین نوبت به بهتر شدن انجمن‌ها کمک کرد.

وی تصریح کرد: داشتن مکانی مناسب برای برگزاری جلسات مساله بسیار ضروری و مشکل انجمن‌هاست و بسیاری از انجمن‌های استان از نداشتن مکان مناسب برای برپایی جلسات خود رنج می‌برند.

وی افزود: بهترین شکل مکانی برای برگزاری جلسات انجمن‌ها، دورهمی است که  در این شکل استاندارد همه اعضا از حضور و نظری برابر در جلسات برخوردارند و داشتن چنین مکانی برای هر انجمنی اولین نیاز است که حالت‌های دیگر جلسات انجمن تبدیل به کلاس درس با حضور استاد و شاگردان می‌شود که این شکل مناسب انجمن‌های ادبی نیست. آموزش انجمن بر اساس سهم برابر در ابراز نظر و قدرت یافتن در تحلیل و نقد بوده که شیوه دورهمی، بسیار تقویت کننده است.

جلیلی با اشاره به توجه انجمن ها به فولکلور ادبی گلستان گفت: در بیشتر انجمن های استان از جمله میراث ترکمنی گنبد کاووس، تبری‌سرایان بندرگز و خانه ادبیات داستانی گرگان به فولکلور استان توجه ویژه ای را شاهد هستیم.

وی به کارکرد انجمن های ادبی در جامعه  اشاره و اضافه کرد: انجمن‌ها زمینه ظهور چهره‌های ادبی را فراهم می کنند که این چهره های نوظهور برای جامعه آثار ادبی را تولید خواهند کرد.

وی تصریح کرد: انجمن‌های استان با پرداختن به دیوان شاعرانی مانند حافظ و مولانا و آثار بزرگان ادبی از جمله شاهنامه، قابوس نامه، گوراوغلی، بوستان و گلستان سعدی در نشر فرهنگ و ادب  تلاش کرده‌اند.

وی افزود: با توجه به تاثیرگذاری انجمن های ادبی بر جامعه گلستان، توجه جدی‌تر به آموزش و نقد آثار، همکاری بیشتر انجمن‌ها با یکدیگر و همت در برگزاری برنامه‌ها، نشریات و سامانه مشترک، شناساندن انجمن‌ها به جامعه، مکان و بودجه مناسب برای جذب بیشتر علاقه‌مندان استان مورد انتظار است.

انجمن های ادبی در ثبت تاریخ جامعه تاثیرگذار هستند

اسدالله معطوفی محقق، پژوهشگر و تاریخ نگار گرگانی در این ارتباط اظهار داشت: محفل های ادبی شعرا در گذشته خانۀ شعر فطری بوده است که در گذشته این محافل ادبی ثبت و ضبط نمی شد و افراد در خانه های یکدیگر و یا قهوه خانه ها جمع می شدند و به نوعی در وضعیت جامعه تاثیر می گذاشتند.

 وی بیان کرد: سازمان ها و دستگاه ها با حمایت محققان می توانند در نشر  و تحقیق پیرامون این محفل های ادبی تاریخی موثر باشند و انجمن های ادبی می توانند با پرورش افراد مستعد و محققان عاشق به نوعی نگاه بدبین جامعه را به نشر علم و ادب گذشتگان تغییر دهند.

فضای مجازی به حفظ پویایی زبان و گویش های شمالی کمک می کند

دانشجوی دکتری رشته زبان و ادبیات فارسی، شاعری که از نوجوانی در انجمن های ادبی رشت فعالیت دارد  در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: انجمن های ادبی رشت با کیفیت متفاوتی در فولکلور و گیلکی سرائی فعالیت می کنند که اکثریت جدا از پژوهش و تحقیق بر جنبه ذوقی و احساسی متمرکز هستند.

سیده محدثه میرجعفری در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت : انجمن های ادبی گیلان در مناسبت های مختلف برنامه ها و همایش هایی از قبیل شعرخوانی، دعوت از استادان و شاعران بزرگ کشور را در برنامه های خود دارند که محوریت بیشتر آنان خواندن و نقد شعر است که شاعران با موضوعات آزاد دغدغه های شخصی و عمومی خود را بیان می کنند.

وی تصریح کرد: بنا به طبیعت زمانه تاثیرگذاری شبکه های اجتماعی  در بیشتر موارد بیشتر است و استفاده از این فضاهای مجازی پویایی ادبی را  در نشر فولکلور را به دنبال داشته است و می توان از این فرصت به بهترین شکل در آشتی جوانان با زبان و گویش های خود استفاده کرد.

وی افزود: سطح مطالعه عمومی مردم پائین آمده و به نوعی بدون تلاش و تکاپو، منفعل شدند و هر کس سر در خمره خودش دارد و شاعران و نویسندگان اهل فکر و اندیشه  با بیان افکار خود در انجمن ها به تولید و ارتقای فرهنگ پرداخته و تاثیر بلند مدت  روی جامعه خواهند داشت.

کیفیتی  که فدای کمیّت انجمن های ادبی شده است

میرجعفری گفت: وجود این همه انجمن ادبی به صورت پراکنده ضرورت ندارد و با انجمن های محدود ولی با اهداف مشخص و بدون حواشی می توانند در نشر ادبیات گیلان موثر باشند.

وی اظهار داشت: کمیت همیشه از کیفیت کار کم می کند و ما روز به روز شاهد هستیم که کیفیت انجمن های ادبی کمرنگ تر می شود و این انجمن ها به دلیل تکثر انجمن ها برای جذب طرفدار به نوعی سطحی گرایی را ترویج می دهند.

وی افزود: تعامل و ارتباط کمرنگ دانشگاه  و انجمن های ادبی یکی از آسیب های جدی است که انجمن های ادبی در کنار آموزش سطحی قواعد ابتدایی با تعامل و ارتباط با صاحب نظران دانشگاه می توانند نگاه پژوهشی عمیق تری  به انجمن های ادبی بخشند.

تاثیرگذاری انجمن های ادبی شمال در پویایی  فرهنگی دانشجویان

دبیر انجمن علمی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه گیلان گفت: سواد ادبی و فرهنگی به تنهایی داخل دانشگاه بوجود نمی آید بلکه دانشجوی دنبال علم و کتاب نقش پژوهنده می گیرد و  انجمن های ادبی می توانند در روند فرهنگی پویایی دانشجویان مفید باشند.

مصطفی تاج در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: مهمترین موردی که در حفظ آن باید تلاش کنیم زبان و گویش های محلی بوده که سرچشمه و گنجینه ای ارزشمند است که امروزه با ورود واژگان بیگانه رو به فراموشی است.

وی تصریح کرد: در این انجمن ها بایدآموزش زبان محلی را رونق بخشیم و  زنده نگهداشتن گویش ها از جمله گویش گیلکی را اولویت قرار دهیم.

وی افزود: برخی انجمن ها برای جذب مخاطب و دیده شدن  هر کاری را انجام می دهند که به یقین خوب نیست و باید به این نکته توجه داشته باشند که مهمانی که به انجمن دعوت می شود در کنار سواد، حرفی برای گفتن داشته باشد.

در دولت سیزدهم دست انجمن های ادبی در نشر فرهنگ بازتر شود

تاج اظهار داشت: جوانان دنبال کتابخوانی نیستند ولیکن انجمن های ادبی با معرفی کتاب های مفید می توانند در آگاهی بخشی نقش موثری داشته باشند و انجمن های ادبی در کنار مدیریت قوی باید بتوانند دانشجویان را ترغیب به کتابخوانی کنند که اگر دانشجویان در زمان حاضر از کتاب دور شده اند این روند برای جامعه بسیار خطرناک است.

وی تصریح کرد: در زمان شیوع ویروس کرونا ما نهایت استفاده را از فضای مجازی برای معرفی نویسندگان، شاعران، منتقدان و موضوعات مختلف ادبی در این محدودیت های کرونایی کردیم که دنبال کنندگان انجمن به مراتب بیشتر شدند.

وی افزود: معزلی که اکنون جامعه ادبی از آن رنج می برد سانسور است، منابع عالی ادبیات کامل چاپ نمی شود و به دنبال آن آثار کامل خوانده نمی شود امیدواریم در دولت سیزدهم دست انجمن ها برای نشر فرهنگ بازتر باشد و ادبیات ایران و جهان را کامل بتوانیم معرفی کنیم.

نقش انجمن های ادبی در نشر تاریخ هزار ساله شمال

به اعتقاد شاعر، نویسنده و پژوهشگر مازندرانی بزرگترین اعتبار فرهنگ تمرکز در ادبیات، فلسفه و حکمت است که مازندران در ادبیات عارفانه رمزی و بزمی، فلسفه ارسطویی، اشراقی و مشایی صاحب کارهای ارزشمند زیبایی است.

این دبیر موسسه فرهنگی هنری انجمن ادبیات و فلسفه مازندران که تمایل نداشت اسمشان ذکر شود در گفتگو با خبرنگار ایرنا گفت: تحقیقات  درباره فرهنگ مازندران کم و گاهی اشتباه است و با توجه به قدمت بیش از ۸ هزار سال نیاز به تحقیقات میدانی بدیع در حوزه زبان  داریم که نیازمند مرد میدان و آدم باسواد عاشق  است که انجمن های ادبی حداقل در نشر حوزه ادبی قلمرو مازندران می توانند به خوبی کار کنند.

هر انجمنی ولو فرمایشی در توسعه ادبیات شمالی نقش آفرین است

معلم بازنشسته  مازندرانی که سال ها در نشر فرهنگ تلاش کرده است در این ارتباط گفت: هر انجمنی ولو فرمایشی در توسعه ادبیات مازندرانی نقش آفرین است.

علی تیموری ساروکلائی در گفتگو با ایرنا اظهار داشت: ابتدا ترویج فرهنگ کتابخوانی مهمتر از تشکیل انجمن های ادبی است و بدنبال آن افزایش انجمن های مردمی و تشویق به تشکیل هسته های مطالعاتی در کیفی سازی انجمن های مازندران تاثیر گذار خواهد بود.

وی تصریح کرد: چنانچه در قلب انجمن های ادبی، نبض هسته های تفکر مدرن فعال باشد  و از دور و تکرارهای تجاهل فاصله معنادار بگیرند در ارتقای هویت فرهنگی جامعه و نشر آن نقش موثری خواهند داشت.

وی افزود: انجمن های ادبی مازندران با چالش های زیادی از جمله  بد دانستن و فهم  کج و کوله ای،   فقر ِ داشت ِ بنیادهای اندیشه ای درست و ابتلا به عوامانه گی، و عوام عملی و روحیه ی عوام پسندی روبرو است.

وی بیان کرد: در صورتی که انجمن های ادبی تکیه بر مردم، دانایی، توانایی و ایستادن بر پای اراده ی خودکنند فعالیتهایشان موثر خواهد شد.

اختصاص کتاب و کلاسی برای نشر زبان و ادبیات شمالی

دبیر انجمن علمی- آموزشی  معلمان زبان و ادبیات فارسی استان مازندران در این ارتباط گفت: میزان فعالیت های انجمن های ادبی و برگزاری جشنواره، مسابقات، سمینار و همایش  در تقویت ادبیات عامه موثر است.

دکتر محمد مهدی خطیبی در گفتگو با ایرنا اظهار داشت:  فعالیت های انجمن های علمی و ادبی معلمان بیشتر جهت آموزش  از جمله تفسیر متون، مهارت خواندن و تقویت لحن و بیان است که در قالب کلاس های ضمن خدمت در مازندران برگزار می شود.

وی تصریح کرد: اختصاص بخشی از کتاب ها وکلاس های درسی مازندران به شعر و نثر در نشر و ارتقای فرهنگ، زبان و ادبیات عامه  استان تاثیر گذار است که متاسفانه تلاش های انجمن در این خصوص ابتر مانده است.

وی افزود: حمایت و بودجه ای از طرف آموزش و پرورش صورت نمی گیرد و هزینه های انجمن از طریق حق عضویت و خیران ادب دوست پرداخت می شود

وی بیان کرد: بی توجهی و بی اعتنایی به انجمن های غیردولتی ناامید کننده است و انتظار حداقل تشویق معنوی با صدور گواهی حضور و ضمن خدمت از اداره کل آموزش و پرورش را داریم.

تاثیر انجمن های ادبی در معرفی گنجینه ها و مفاخر ادبی شمال

معاون فرهنگی و رسانه‌ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان  با اشاره به نقش و تاثیر انجمن های ادبی در ادبیات شمال و به خصوص ادبیات گلستان گفت: استان گلستان با داشتن سرمایه های ادبی چون استاد پرویز کریمی شاعر صاحب سبک در غزل و نیمایی ایران، چهره تأثیر گذار شعر شمال کشور هستند که انجمن های ادبی در معرفی این شاعران تاثیر فراوانی دارند.

احمد گلچین در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مجوز انجمن‌های ادبی  از طریق سامانه‌ دفتر گسترش شعر خانه کتاب‌ و ادبیات ایران، زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر شده است.

وی تصریح کرد: با توجه به سیاست های حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تسهیل در صدور مجوز های فرهنگی و سیاست های حمایتی اداره‌ کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان علاقمندی زیادی در بین فعالین ادبی برای دریافت مجوز انجمن وجود دارد و ۴۲ انجمن ادبی شناسه دار در استان گلستان فعال هستند و همچنین بالای ۱۰۰۰ نفر اهل قلم اعم از شاعر و داستان نویس در استان وجود دارد.

وی افزود:  انجمن های ادبی هر شهرستان در شناسایی و کشف و پرورش نوقلمان و ارتقای دانش فنی اعضای انجمن ها و بالا بردن سطح تولیدات و توسعه ادبی استان نقش دارند.

حمایت ها در ارتقای  انجمن های ادبی تاثیر بسزایی دارند

معاون فرهنگی و رسانه‌ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان گفت: انجمن‌های ادبی منابع مالی خاصی ندارند و هزینه آن ها از طریق حمایت های مالی از طریق بخش خصوصی و حمایت های مالی فرهنگ و ارشاد اسلامی تامین می شود و هر گونه حمایت های مادی و معنوی از سایر دستگاه‌ها و بخش های خصوصی از انجمن‌ها تأثیر بسزایی در ارتقای سطح انجمن‌ها دارند.

احمد گلچین اظهار داشت: اعضای انجمن‌ها با شرکت در جشنواره های دینی، آیینی و ملی و تولیدات ارزشی نقش بسزایی در انتقال آن دارند.

وی تصریح کرد: پویایی و فعالیت انجمن‌های ادبی در پویایی فرهنگ و ادبیات و پویایی جامعه ادبی استان و به تبع کشور  تأثیر بسزایی دارد.

وی افزود: فعالیت انجمن های ادبی گلستان از سال‌های دور در شهرستان های بزرگ استان شروع شد که یکی از قدیمی ترین انجمن ها،  انجمن گرگان است که در دهه چهل شروع به فعالیت کرده است و در حال حاضر در استان شاهد افزایش چشمگیر انجمن‌ها و فعالیت های ادبی و تولیدات ادبی هستیم.

هویت تاریخی ایران بوسیله ادیبان به دست ما رسید

دبیر مجمع انجمن های ادبی کشور  با اشاره به تاریخچه و سایقه انجمن های ادبی در ایران گفت: براساس مستندات تاریخی از قرن چهارم ما درایران انجمن های ادبی داشته ایم که قریب به اتفاق آنها در دربار سلاطین تشکیل می شد و بیشتر دورهمی هایی برای مدح پادشاهان در دربار بوده است که بابت این مداحی شاعران پولی به جیب می زدند ولی در همان زمان ها شاعرانی نیز برای مشکلات وتنگ ناهای مردم شعر می سروده اند و نه تنها جایی در دربار نداشتند بلکه حتی با آنها برخورد هم می شده است.

دکتر مهرناز آزاد شاعر، نویسنده و روزنامه نگار در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: همه می دانیم که سرزمین ایران همواره  به دلیل موقعیت خاص طبیعی، جغرافیایی و سیاسی دائما مورد هجوم دشمنان قرار گرفته است و حوادث بی شماری را از سر گذرانده اما آنچه نگذاشته است این کشورا ز بین برود ودر تاریخ خود را ماندگار نگهدارد هویت فرهنگی، ملی و ایرانی آن بوده است؛ هویتی که در قالب زبان فارسی و بوسیله ادیبان، شاعران و اهالی قلم ثبت و ضبط شده است.

وی تصریح کرد: چه آن هنگام که  هنر نمایی ادیبان در روزگار حضور دولت ها و حکومت های کورش و داریوش بصورت منشورها و فرمان های آنها توسط این ادیبان بر پیشانی صخره ها و ستون ها حک می شد، چه آن زمان که فردوسی بزرگ حماسه ای مثل شاهنامه می آفریند و با سروده های خودش علایق ملی و فرهنگی  و هویت ایرانی را نیرومند و مقتدر به رخ جهانیان می کشد، چه هنگامی که مولوی آفریننده بزرگ ادب عرفانی ایران و جهان آثاری خلق می کند تا اصالت دینی و عرفانی را به مردم  جهان بیاموزد و چه هنگامی که حافظ و سعدی ماندگارترین آثار ادبی خود را با  همین زبان یعنی شعر و نثر زیبای ادب فارسی می نویسند، همواره نقش اصلی و ویژه ای در پایداری و حیات تاریخ سرزمین ارزشمند ایران  ایفا کرده و همچنان آثارشان این کار را انجام می دهد.

نقش برجسته انجمن های ادبی در حفظ هویت ایرانی

وی افزود:  در حقیقت زبان فارسی همیشه چون حلقه ای مرئی و نامرئی، هویت فرهنگی و ملی مردم ایران و اقوام آن را به یکدیگر پیوند داده و همچنان عامل اصلی وحدت ملی ایرانیان بوده وخواهد بود.

دبیر مجمع انجمن های ادبی کشور  همچنین گفت: نقش شاعران وادیبان  بزرگ زبان فارسی در حفظ و حراست از این میراث باارزش و ماندگار، و تلاش آنان برای پاسداشت هویت ایرانی البته نقشی برجسته و افتخارآفرین است.

آزاد اظهارداشت: در زمان حاضر نیز انجمن های ادبی مجموعه های بزرگی از شاعران و ادیبان را دور هم جمع کرده اند به مراتب قدرتمند تر از گذشته در محافظت میراث گرانبها به عنوان لشکری بیدار و آماده در مقابل تلاش دشمنان برای تخریب تاریخ ادبیات ایران تلاش می کنند.

وی تصریح کرد: میانبر موفقیت در هر تصمیمی برای اهداف فرهنگی، تقویت زیرساخت های انجمن‌های ادبی است و باور من این است که با تقویت وحمایت از فعالیت های این انجمن هاو ساماندهی آنها ادبیات ایران دوره جدیدی از شکوفایی را تجربه خواهد کرد و به عبارتی ساده تر، برای تعمیق، گسترش و نهادینه کردن ادبیات، نیاز جدی به فعالیت انجمن‌های ادبی داریم.

فعالیت بیش از ۸۳۰ انجمن ادبی شناسه دار در کشور 

وی افزود:  اکنون بیش از ۸۳۰ انجمن در بنیاد شناسه دار شده و ثبت شدند البته تعداد زیادی انجمن ادبی هم هستند که هنوز شناسه دریافت نکردند و آنها را هم می توان بیش از ۱۰۰ انجمن در سراسر ایران دانست.

دبیر مجمع انجمن های ادبی کشور  یادآور شد: در زمان حاضر بیش از بیست هزار شاعر و نویسنده عضو انجمن های ادبی کشور هستند.

عضویت ۲۰ هزار شاعر و نویسنده در انجمن های ادبی 

آزاد اظهارداشت: حدود۴۴ انجمن ادبی د راستان گلستان شناسه دریافت کرده اند و بسیار خوب در حال فعالیت هستند.

وی با اشاره به گسترش انجمن های ادبی در شمال کشور  تصریح کرد: حمایت از این انجمن ها و فراهم کردن انگیزه برای جذب ادیبان منطقه که بخشی از سرمایه های فرهنگی جامعه ما هستند از جمله اقدامات مورد انتظار از دستگاه هاست که انزوای انجمن ها می توان خسران بزرگی برای تاریخ ادبیات ما به حساب بیاید.

لزوم حمایت ویژه از انجمن های ادبی 

وی افزود: بی شک وبی تردید وارد هر استانی که بشوید و به مجموعه های انجمن های ادبی آنها سر بزنید بدون هیچ اغراقی شاهد خواهید بود که چگونه این انجمن ها حتی در دورترین مناطق ایران، حتی در نقاط مرزی صفر درجه بی چشم داشت برای هویت بخشی فرهنگ ایران با هر قوم وقبیله ای در تلاشند ومجموعه های ادبی خود را مدیریت می کنند وبا شوری وصف ناپذیر درپی گسترش وتقویت قوای فرهنگی وادبی زیرگروههای خود بخصوص درحوزه آموزش هستند.

 وی بیان کرد: جز عشق به تاریخ، خاک و سرزمین علت و  عامل دیگری برای فعالیت های انجمن های ادبی نیست زیرا هرگز آنان به درستی و با جدیت در هیچ دوره ای از تاریخ حمایت جدی نشده اند واگر سرپا وپویا مانده اند عشق واقعی آنها به اصالت وریشه ها بوده است.

دبیر مجمع انجمن های ادبی کشور  همچنین گفت :هدف از تشکیل انجمن های ادبی قبل از هر چیز شناسایی و جذب هنرجویان وادیبان مستعداست  و به یقین پس از جذب این گروه مستعد برگزاری کلاس های آموزشی و به روز کردن دانش آنها وانجام فعالیت های پژوهشی، نشست های تخصصی با رویکرد تولید محتوا ودر سطوح بالاتر تولید مقالات تخصصی، چاپ کتاب وداوری جشنواره ها، انتشار نشریات علمی، ادبی وهنری وطراحی پژوهش ها و نهادینه کردن فعالیت های فوق برنامه، شناسایی نخبگان ومشارکت در فعالیت های ادبی دانشگاهها وایجاد زمینه های مناسب برای تجلی استعدادهای فردی اعضا و برانگیختن خلاقیت و شکوفایی علمی آنها وبهره گیری از توان علمی  پیشکسوتان دراین حوزه در جهت تقویت پیوندهای انجمن های ادبی با بخش های مختلف اجتماعی و اجرایی کشور از جمله اهداف ارزشمند انجمن های ادبی است.

دکترآزاد اظهار داشت:به یقین  ادیبان شمال کشور نیز مثل ادیبان درسراسر کشور هدفی جز حفظ و حراست از این میراث باارزش و ماندگار، و تلاش آنان برای پاسداشت هویت ایرانی ندارند و البته نقشی برجسته وافتخارآفرین درتاریخ ادبیات ایران داشته وخواهند داشت وقدرتمند ازمیراث فرهنگی ادبی خود دفاع نموده وآن را پاس خواهند داشت وبا کیفیتی بهتر به آیندگان خواهند سپرد.

اختصاص سالن و امکانات به انجمن های ادبی 

وی تصریح کرد: انجمن های ادبی ظرفیت های عظیمی در حوزه شعر و ادب در کشورند بنابراین حمایت از این ظرفیت ها بخصوص چهره های جدید و جوان و با انگیزه و البته اجرای عدالت اجتماعی و فرهنگی از انجمن هایی که درن قاط دور افتاده کشور فعالیت می کنند و پیگیری مشکلات انجمن ها در عدم توان اجرای فعالیت های جاری که ناشی از نبود امکانات است و حمایت های مالی و معنوی از طرح ها وفعالیت های آنها توسط مراجع ذی ربط می تواند باعث شود انجمن ها نه لنگان لنگان وافتان وخیزان بلکه با قدرت به حیات خود ادامه دهند.

وی افزود: نقش پررنگ انجمن‌های ادبی در رقم زدن اتفاقات مهم ادبی بر هیچ کس پوشیده نیست بنابراین برای حمایت از این انجمن ها باید مدیریت برگزاری جشنواره‌های استانی - منطقه‌ای یا بزرگداشت مفاخر ادبی  را به آنها سپرد تا  در انجام اهداف و ماموریت هایشان تواناتر گردند.

وی بیان کرد: اختصاص سالن و امکانات برای برگزاری برنامه‌ها و ارتباط تنگاتنگ ادارات ارشاد با  انجمن‌های ادبی، همکاری موثر با آنها و طرف مشورت قرار گرفتن انجمن‌های ادبی در برنامه های ادبی توسط ادارات ارشاد وتوجه ویژه به انجمن‌های ادبی در کنار تشکل‌های هنری دیگر (همانند سینما، موسیقی و تئاتر) از اهم مسائلی است که انتظار می رود در دولت سیزدهم برای انجمن های ادبی پربارتر رقم بخورد.

دبیر مجمع انجمن های ادبی کشور همچنین گفت : دبیران انجمن ها با همه فشارهای مالی که به آنها تحمیل شده است از هزینه های اینترنتی تا خرید تجهیزات تولیدات بسیار ارزشمندی با وجود گرانی و تورمی چشمگیر در فعالیت ها و برنامه های  مجازی داشته اند که امیدواریم مسئولان بخصوص وزیر محترم فرهنگ و ارشاداسلامی و مدیران کل فرهنگ و ارشاد استان ها با حمایت و تقدیر از دبیران انجمن ها انگیزه ای امید بخش برای فعالیت های بعدی انجمن های ادبی در راستای اهداف ارزشمند آنها باشند.  

ارتقای انجمن های ادبی یک ضرورت است

آزاد اظهار داشت: انجمن‌های ادبی یکی از مهم ترین دلایل حیات فرهنگی این سرزمین هستند و نقش آنها باید بازشناسی شود و ارتقای آنها باید یک ضرورت به حساب آید.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: احساس غروری که پس از قرن ها در این سرزمین داریم نتیجه تلاش ادیبانی است که هویت دینی ما با نام و آثار آنها در آمیخته است و امروز اگر زبان فارسی یک زبان فاخر جهانی و مورد افتخار است و نقش انجمن های ادبی که مدت هاست پرچم دار این زبان هستند و وجود  انسان‌های بزرگی  که در این انجمن ها تلاش نموده و فرهنگ و ادب و شعر را گسترش داده و ارتقا بخشیده اند نباید نادیده گرفته شود.

وی افزود: تداوم حیات فرهنگی جامعه وابسته به فعالیت انجمن‌ها ی فرهنگی و هنری است و اگر قرار است در این سرزمین، فرهنگ تولید و بازتولید شود، این اتفاق باید در انجمن‌های فرهنگی و هنری اتفاق بیفتد و در این راه، دولت نباید از هیچ کمکی به این انجمن ها دریغ کند.