هم اکنون نوبت آحاد جامعه است که از امکان واکسیناسیون خود استفاده کنند و با توجه به اعتقاد محققان و متخصصان از نخستین واکسن در دسترس که بهترین واکسن است در راستای افزایش ایمنی جامعه بهره بگیرند. در این میان بررسی تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی جنبه های مختلف این اتفاق مهم پرداخته اند.
رسانههای اعتدالگرا
هرجا بیشتر واکسن زدند، بستریها کم شد
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، خوشبختانه پس از هفتهها، بالاخره روند صعودی موج پنجم کرونا در کشور متوقف شده است و امروز در اکثر استانها، مخصوصا آنهایی که سرعت واکسیناسیون زیاد است تعداد بستریهای کروناویروس کاهش پیدا کرده است. براساس آمار اعلام شده توسط وزارت بهداشت که تا تاریخ ۱۶ شهریور بهروزرسانی شده، پس از یک اوجگیری وحشتناک در روزهای گذشته نمودار تعداد بستریهای روزانه کووید-۱۹ متوقف شده است. با توجه به افزایش سرعت واکسیناسیون کرونا در ماههای اخیر، به نظر میرسد «واکسنها» یکی از دلایل این اتفاق باشند؛ آمارهای استانی منتشر شده درباره واکسیناسیون تعداد بستریهای کروناویروس هم تا حدی این موضوع را نشان میدهد. این در حالی است که تاکنون حدود ۱۲ درصد جمعیت کشور به طور کامل (دو دز) واکسینه شدهاند و به گفته کارشناسان برای مشاهده تاثیر اصلی واکسنها این عدد باید به حدود ۸۰درصد برسد. با وجود این از همین حالا هم تاثیر واکسیناسیون در جلوگیری از تاثیرات مرگبار کرونا در برخی استانها قابل مشاهده است، برای مثال در استان کرمان که در ماههای اخیر ۷۳ درصد جمعیت حداقل یک دز واکسن را دریافت کردهاند و از این نظر در کشور در رتبه اول است، تعداد بستریها به شدت کاهش پیدا کرده است. آمار اعلام شده توسط وزارت بهداشت نشان میدهد که تعداد بستریهای کروناویروس در حالی که به اوج رسیده بود به طور ناگهانی در سه هفته گذشته کاهش چشمگیری داشته است. در پایتخت هم که در رتبه سوم واکسیناسیون کشور قرار دارد و بیش از ۴۲درصد جمعیت آن واکسن دریافت کردهاند، این وضعیت دیده میشود و تعداد بستریها در هفتههای اخیر به شکل چشمگیری کاهش پیدا کرده است.
روزهای سیاه کرونایی تمامی ندارد
روزنامه جمهوری اسلامی در گزارشی آورده است: متاسفانه روزهای سیاه کرونایی در کشور ما تمامی ندارد و این ویروس پلید همچنان جان عزیز هموطنانمان را میگیرد. با افزایش واردات واکسن به کشور، روند واکسیناسیون شتاب میگیرد. قرار است از مهر هر ماه حدود ۴۰میلیون دوز واکسن وارد شود، در این صورت میتوان به اجرای وعده واکسیناسیون ۷۰ درصدی مردم تا بهمن امیدوار بود، گشایشی که به بازگشایی مدارس و بازگشت زندگی عادی به کشور منجر میشود. وزیر بهداشت هم با بیان اینکه بخش عمده واکسیناسیون اساتید انجام شده و مشکلی در این رابطه وجود ندارد، گفت: مقدار زیادی واکسن به کشور وارد شده و آمادگی داریم که تمامی دانشجویان و خانوادههای آنها را واکسینه کرده و کلاسهای دانشگاههای علوم پزشکی را از اواسط مهرماه دایر کنیم. براساس اعلام وزارت بهداشت، مجموع واکسنهای کرونا تزریق شده در کشور به ۳۰ میلیون و ۳۳۸ هزار و ۲۵۴ دوز رسید. بر این اساس تا کنون ۱۹ میلیون و ۹۸۲ هزار و ۹۵۴ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۱۰ میلیون و ۳۵۵ هزار و ۳۰۰ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۳۰ میلیون و ۳۳۸ هزار و ۲۵۴ دوز رسید. طبق اعلام وزارت بهداشت، تا ظهر روز دوشنبه ۲۹ میلیون ۴۵۳ هزار و ۴۴۴ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده بود. با احتساب آمار اعلامی ازسوی وزارت بهداشت، طی ۲۴ ساعت گذشته، ۸۸۴ هزار و ۸۱۰ دُز واکسن کرونا تزریق شده است.
واکسیناسیون شبانه روزی میشود
روزنامه ایران در گزارشی نوشت: رکورد تزریق واکسن در کشور شکسته شد. تزریق یک میلیون و ۱۱۲هزار و ۴۴۰ دوز واکسن کرونا در کشور و تحقق وعدههای وزیر بهداشت دولت سیزدهم خبر میدهد. بهرام عیناللهی از همان روزهای نخست تصدی وزارت بهداشت وعدههای مهم و امیدبخشی در حوزه مقابله با بیماری کرونا داد. اتمام واکسیناسیون گروههای هدف تا دهه مبارک فجر یکی از این وعدهها بود که حالا با افزایش تعداد مراکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا، سرعتگیری واردات واکسن به کشور ودپو بیش از ۲۱ میلیون دوز واکسن، هر روز به آن نزدیکتر میشویم. اما وعده مهم دیگر وزیر بهداشت صدور کارت واکسن و ارائه خدمات عمومی از جمله خدمات بانکی، تهیه بلیت هواپیما، قطار، اتوبوس و همچنین اقامت در هتل از طریق این کارت است. انتشار اخباری از این دست سبب شد دریافت کارت واکسیناسیون دیجیتال برای آن دسته از افرادی که هر دو دوز واکسن خود را تزریق کردهاند اهمیت یابد و البته گروههای واجد شرایطی که هنوز واکسن دریافت نکردهاند نیز به تکاپو بیفتند. البته در این بین کم نیستند افرادی که کندی واکسیناسیون را دلیل بر عدم اجرایی شدن این تصمیم میدانند اما به گفته وزیر بهداشت با اقدامات انجام شده در زمینه واردات واکسن و افزایش مراکز تجمیعی، ظرفیت واکسیناسیون روزانه به یک و نیم تا دو میلیون دوز در روز خواهد رسید و تا پایان ماه جاری ۴۰ تا ۵۰ میلیون دوز واکسن کرونا وارد خواهد شد.
رسانه های اصولگرا
دولت سیزدهم از مشاغل آسیبدیده در برابر کرونا حمایت میکند
روزنامه جوان با درج گزارشی می نویسد: از آنجایی که ایران در شرایط تحریم و شیوع کرونا قرار دارد و بسیاری از مردم و کسب و کارها از ناحیه کرونا در تنگنا قرار گرفتهاند، با تصویب کارگروه مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا مهلت دریافت وام جدید کرونا برای مشاغل آسیبدیده تا پایان آذر ماه تمدید شد. تحریم و کرونا دست به دست هم داد تا ایران نتواند به سرعت کشورهای بزرگ از باتلاق کرونا خارج شود، اگر نگاهی به وضعیت کسب و کارها بیندازیم، متوجه میشویم بسیاری از کسب و کارها در جریان کرونا آسیب دیدند و بسیاری شاغلان نیز بالطبع در تنگنای مالی قرار گرفتند. از آنجایی که بسیاری از کشورها در شرایط کرونا از مردم و مشاغل و کسب و کارها حمایت کنند، دولت سیزدهم نیز با درک وضعیت کنونی اقتصاد تصمیم گرفت حمایتهای مالی از مشاغل آسیبدیده از کرونا را ادامه دهد. در چهل و نهمین جلسه کارگروه مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا که به ریاست محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیسجمهوری برگزار شد، پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای تمدید زمان وام مشاغل آسیب دیده از کرونا به تصویب رسید. وام جدید کرونا مختص صاحبان مشاغل و کسب و کارهای چهار رسته گردشگری، فرهنگ و هنر، ورزش و جوانان و حمل و نقل ریلی و هوایی است که مهلت ثبتنام آنها تا آخر شهریور تصویب شدهبود، اما کارگروه مقابله با پیامدهای اقتصادی این زمان را سه ماه دیگر و تا آخر آذر ماه تمدید کرد. مهدکودکها، تالارها، پارکهای آبی و شهربازیها پیش از این جهت بهرهمندی از وام کرونا به فهرست کسب و کارهای آسیبدیده از کرونا اضافه شدند. پرداخت تسهیلات حمایتی به کسب و کارهای آسیبدیده از کرونا از جمله سیاستهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در راستای حفظ اشتغال بنگاهها و صیانت از نیروهای کار است و بر این اساس ۱۴ رسته شغلی منتخب که بیشترین آسیب از شیوع ویروس کرونا را متحمل شدهبودند برای استفاده از تسهیلات مذکور به سامانه کارا معرفی شدند.
کنترل یا طغیان کرونا وابسته به واکسیناسیون جهانی
روزنامه فرهیختگان در یادداشتی نوشت: گر به محورهای کنترل کووید توجه نکنیم سناریوهای بدی که در آینده درباره آن متصور هستند که شامل واریانتهایی که بسیار مهاجم و کشنده هستند و بسیار نسبت به واکسنهایی که الان داریم مقاوم هستند، ممکن است ایجاد شود و اگر این اتفاق بیفتد خیلی بد است یعنی ما خود را کیش و مات میکنیم و به خانه اول برمیگردیم. دو روز پیش خبری در رسانهها منتشر شد آنهم بهنقل از وزیر جدید بهداشت مبنیبر اینکه تا بهمنماه و مشخصا قبل از دههفجر، کرونا در ایران به پایان خط خودش میرسد. راستش را بخواهید چون در رسانههای معتبری هم منتشر و بازنشر داده شد، یادداشت نسبتا مفصلی در ارتباط با آن نوشتم و حسابی نقدش کردم، منتها عصر همان روز کلیپ کوتاه دیگری از وزیر بهداشت منتشر شد و عیناللهی در آن گفت حتی با پایان واکسیناسیون عمومی هم نمیتوان ادعا کرد که کرونا تمام شده است! القصه اینکه قید انتشار آن یادداشت را زدیم و سخنان آن ویدئوی منتشرشده را پذیرفتیم و باور کردیم، چراکه هنوز به فردای آن روز هم نرسیده بودیم تا ادعای سازمان بهداشت جهانی را که در ادامه به آن اشاره میکنم بخوانیم، اما براساس شواهد و سرکشی این ویروس لعنتی و جهشهای پیاپی و مداوم آن میدانستیم که هیچکس، حتی بزرگترین و سرشناسترین دانشمندان و متخصصان هم چنین ریسکی نمیکنند که برای از بین رفتن کرونا و پایان این اپیدمی زمان تعیین کنند. حالا اینکه ما اینجا رئیسجمهوری داشتیم که همان اوایل مسیر شیوع کرونا در کشور، خبر از پایان آن در شنبه پیشرویش میداد، بماند بهپای همان رویه صبح جمعه فهمیدنها و... . اما از این ماجرا که عبور کنیم، کرونا همچنان و شاید همیشه نگرانی نخست ما باشد. طبق آخرین اطلاعات منتشرشده و بنابر اعلام مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، از ۱۶ تا ۱۷شهریور ۱۴۰۰ و براساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۶هزار و ۸۵۴بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شد که سههزار و ۷۱۳نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید-۱۹ در کشور به ۵میلیون و ۲۱۰هزار و ۹۷۸نفر رسید.
کرونا در پیک پنجم ۲ بار به اوج رسید
خبرگزاری مهر به نقل از محمد طالب پور رئیس بیمارستان سینا نوشت: بیماران بدحالی داریم که در بخش بستری هستند و به دلیل محدودیتهای ICU متأسفانه امکان اینکه سرویس دهی کامل و ایده آل به آنها را نداریم. نزدیک به ۵۰ در صد تختهای بیمارستان سینا طبق شیوه نامه دانشگاه علوم پزشکی تهران به بیماران کرونایی اختصاص یافته است. در پیک پنجم مطابق منحنی و نمودارهای موجود، بیماری ۲ بار به اوج رسید، ولی خوشبختانه نزدیک به ۱۰ روز است که این موج رو به افول و کاهش است و این سیر، خبر خشنود کنندهای برای همه ما است. در پیک پنجم بسیاری از بیماران به صورت سرپایی و با تجویز داروهایی مانند «رمدسیویر» در حال درمان هستند، در نتیجه التزام بستری کردن بیماران به مراتب کمتر شده است. از لحاظ سیر بیماران، ما در بیمارستان سینا، بیماران بدحالی داریم که در بخش بستری هستند و به دلیل محدودیتهای ICU متأسفانه امکان اینکه سرویس دهی کامل و ایده آل به آنها را نداریم. امکان تأمین بیش از ۴۰ تخت ICU در بیمارستان وجود ندارد و برخی از بیماران در بخش «اینتوبه» هستند و در خارج از بخش ICU مراقبتهای لازم برای آنها انجام میشود. عمده مشکل ما نیز کمبود نیروی پرستاری ICU خارج از ظرفیت بیمارستان است و در تلاشیم از پرستاران ICU خارج از بیمارستان دعوت به عمل بیاوریم تا با کمک آنها به بیماران خارج از ICU که نیازمند خدمات ویژه هستند رسیدگی مطلوبتری شود. طبق بررسیهای آماری که در بیمارستان انجام میشود بیماران مبتلا به کرونا که در بیمارستان ما فوت شدند هیچکدام به صورت کامل واکسیناسیون نشده بودند یعنی هیچ بیماری که ۲ دوز واکسن دریافت کرده باشد و حداقل ۲ هفته از واکسیناسیون دوم را پشت سر گذاشته باشد، نداشتیم که فوت کرده باشد. البته بیمارانی داشتیم که بیماری زمینهای مانند دیابت داشتند که آنها نیز با NIY بهبودی پیدا کردند.
چگونه باید واکسن هراسی را از بین برد؟
حمید سوری اپیدمیولوژیست در گفتوگو با برنگار باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: برای قطع زنجیره انتقال، اقداماتی مثل فاصله گذاری اجتماعی و رعایت حضور در اجتماعات و ماسک زدن و ... را میتوان انجام داد اما یکی از مهمترین وموثرترین راهکارهایی که تاریخ بشر تجربه کرده، واکسیناسیون است. اگر واکسن نبود ما تا کنون ۳۰۰ میلیون نفر را بر اثر ابتلا به بیماری آبله از دست میدادیم. به طور کلی واکسن در طول تاریخ بشر توانسته دوستی خود را با بشر ثابت کند و جلوی مرگ و شدت ابتلا را بگیرد و تعداد قابل توجهی از پیشنیان را که درگیر بیماری میشدند یا میمردند، درمان کند. در حال حاضر نیز با یک پاندمی مواجهیم که بشر تا کنون مشابه آن را تجربه نکرده ایم، اما خوشبختانه علم بشر نسبت به گذشته بیشتر شده و در برابر بیماری مثل کووید ۱۹ سربسته و تسلیم نیست و اینکه بشر توانست در کمتر از یک سال از گذشت شیوع کرونا واکسن یک بیماری ناشناخته را تهیه کند و بتواند از شدت مرگ و میر و ابتلا جلوگیری کند یک دستاورد مهم است. نگرانی و بی اعتمادی نسبت به واکسن منطقی نیست، زیرا تا کنون در کل جهان بیش از ۵ میلیارد دوز واکسن تزریق شده و این عدد برای افزایش اعتماد ما کافی است، این مساله شخصی و بومی و مختص کشور ما نیست و در تمام دنیا تلاش برای واکسیناسیون وجود داشته و دارد و همه کشورها در تلاشند که یا واکسن را تولید یا وارد کنند. باید دلایل عدم استقبال از واکسن و واکسن هراسی در بین مردم بررسی شود؛ بعید به نظر میرسد که هنوز دانش کافی برای اثر واکسن در پیشگیری از شدت و مرگ و بیماری به صورت کامل به وجود نیامده باشد. اما ممکن است این مورد یکی از دلایل باشد. یکی دیگر از این دلایل این است که شاید واکسن به اندازه کافی و در وقت معین و به راحتی در اختیار مردم قرار نگرفته است. شاید افزایش مراکز واکسیناسیون بتواند در تسریع روند واکسیناسیون نقش مهمی داشته باشد و دسترسی را تسهیل کند.
رسانه های اصلاح طلب
قرنطینه، جبران ۲۰۰ روز عقب افتادگی در تزریق واکسن
محمدرضا محبوب فر کارشناس حوزه سلامت، در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشت: قبل از شیوع کرونا، ایران کشوری بود که با مرگ چندین شهروند در یک سانحه هواپیما یا کشتی، عزای عمومی اعلام میشد، اما بیمسئولیتیها و عدم تدبیر درست درقبال شیوع این بیماری، وضع را بهگونهای رقم زده که واژه «مرگ» تبدیل به یک عادت روزانه شده و جان مردم به «شماره» تبدیل شده است. حتی آنها از اینکه برای بیش از ۱۱۰ هزار نفر (البته طبق آمار رسمی) که جانشان را به دلیل کرونا از دست دادهاند، یک روز عزای عمومی اعلام کنند، ابا دارند. طی روزهای اخیر، کرونا میان روستاییان و عشایر شیوع بیشتری پیدا کرده، درحالیکه امکاناتی برای انتقال بیماران به مراکز درمانی وجود ندارد. پیک ششم بیماری کرونا اکنون در راه است و چنانچه فکر اساسی برای وضعیت فعلی نشود به زودی کشور با فاجعه انسانی وحشتناکتر از پیک پنجم مواجه خواهد شد. با این حال برکسی پوشیده نیست که روند واکسیناسیون و واردات آن سرعت قابل قبولی در دولت جدید گرفته است، اما هنوز ایران چوب بیتدبیریهای گذشته را میخورد. برای تایید این ادعا میتوان به این موضوع اشاره کرد که تاکنون ۷۰ درصد جمعیت خاورمیانه و بیش از ۶۰ درصد اروپا بهطور کامل واکسینه شدهاند و رسیدن به این میزان واکسیناسیون بیش از ۸ ماه طول کشیده است. شش ماه نخست، کادر درمان و تشخیص و گروههای سنی پرخطر واکسینه شدند و از ماه هفتم اولویت بندی از بین رفت و همه قادر به دریافت واکسن بودند. در این میان ترکیب دو ویروس لامبدا و دلتا میتواند منشاء موج ششم در کشور باشد و چون سویه دلتا به واکسن مقاوم و سویه لامبدا مقاومت زیادتری نسبت به واکسن دارد، اکنون کشورهای جهان در حال تزریق دز سوم واکسن کرونا و برنامهریزی برای تزریق چهارمین دز واکسن کرونا هستند.
واکسیناسیون کرونا در بارداری
همچنین این روزنامه در یادداشتی دیگر به قلم حمید سوری رئیس کمیته کشوری اپیدمی کرونا آورده است: با استنـاد به گزارشهای علمــی موسسه سلامت آمریکا، مرکز کنترل بیماریها، نظام سلامت ملی انگلستــان و سـازمان جهانی بهداشــت توجه بــه برخی نکـــات در زمینه واکسیناسیون کـووید۱۹ در دوران بــارداری، شیردهی و درمان ناباروری ضرورت دارد. بهخاطر شرایط خاص زنان در دوران بارداری معمولا از آنها در کارآزماییهای بالینی از جمله واکسن استفاده نمیشود. ولــی گزارشهای سازمانهای معتبر بینالمللی تزریــق واکسن کرونا بــه این گروه را نــه تنها ممنوع نکرده بلکه مورد تاکید ویژه قرار داده است. احتمال تولد نوزادنارس در زنانی که به کرونا مبتلا میشوند ۲ برابر است، خطر ابتلا به بیماری کرونا در زنان باردار پرخطر مانند بالای ۳۵سالهها، دارای دیابت بارداری، پرفشاری خون، داشتن جنین بسیار درشت، دارای وزن زیاد و مانند اینها بالاتر است. واکسیناسیون کامل در دوران بارداری با توجه به برنامه و نوع واکسن مجاز است و باید توجه داشت که واکسن هیچ عارضهای برای جنین ایجاد نمیکند. تزریق دوردوم واکسن باید ترجیحا همان برند واکسن اول باشد. واکسیناسیون کرونا در دوران بارداری برای مادر و جنین مفید است و احتمال خطر را نسبت به ابتلا کمتر میکند. واکسیناسیون در هر مرحله بارداری توصیه میشود و محدودیتی ندارد. همچنین تزریق واکسن در زنان باردار دارای بیماری یا شرایط خاص هم توصیه میشود البته این زنان بهتر است قبل از اقدام برای واکسیناسیون با پزشک خود مشورت کنند. در دوران شیردهی در صورت انجام واکسیناسیون نباید و لازم نیست کودک از شیرمادر محروم شود. برخی شواهد نشان میدهد در مراحلی از بارداری واکسیناسیون مادر میتواند مقداری آنتیبادی از طریق بندناف به جنین یا شیرمادر به کودک منتقل و ایمنی کودک را نیز بالا ببرد. در زمان درمان ناباروری ممنوعیتی برای واکسیناسیون وجود ندارد و لازم نیست درمان قطع شود.
بیتصمیمی در آستانه سال تحصیلی
محمد داوری در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: باتوجه به اینکه تجربه دو سال تحصیلی کرونایی البته یکی کامل و یکی هم تقریبا نیمه را داریم و ابعاد آموزش غیرحضوری برای همه آشکار شده است و تجربه سایر کشورها هم پیش چشم ماست، متاسفانه دو هفته به اول مهر تصمیم مشخصی برای شروع سال تحصیلی گرفته نشده است. از منظر مدیریتی بیتصمیمی بدتر و زیانبارتر از بدتصمیمی است، چراکه در سیستم مدیریتی متمرکز مانند سیستم دستگاههای مختلف در کشور ما تمام ظرفیتها را در حالت بلاتکلیفی قرار داده و خدمات گیرندگان از حداقلها نیز محروم میشوند. وقتی یک دستگاهی مانند آموزش و پرورش ناکارآمد باشد و در آغاز بهکار دولت جدیدی قرار داشته باشد و توسط سرپرست هم اداره شود این بیتصمیمی خسارتها و زیانهای بهمراتب گستردهتر و عمیقتر برجای خواهد گذاشت؛ خسارتها و زیانهایی که متوجه بیش از ۱۴ میلیون کودک و نوجوان میشود. تجربه سال تحصیلی گذشته و نیمه دوم سال قبلتر نشان داد نظرات مدیران و مسوولان در سطوح مختلف بیش از آنکه به مدارس کمکی کند تا خود را برای شرایط پیش رو آماده سازند بیشتر بلاتکلیف و سردرگم مینماید، فقط مدارسی موفق بودند که منتظر تصمیم وزارتخانه و مسوولان و مدیران ستادی نماندند. اما مدارسی که قدرت ریسک یا جرات لازم یا توان مورد نیاز را نداشتند گوش به زنگ دستورات راس هرم بودند و چشم به بخشنامهها و دستورالعملها دوختند که متاسفانه این دسته مدارس بودند که بیشترین آسیب را به دانشآموزان وارد ساختند. امسال هم در حالی که کمتر از دو هفته به مهر مانده است وزیر بهداشت از بازگشایی یا آموزش حضوری از آبان سخن میگوید، سرپرست آموزش و پرورش از سناریوی چهارگانه حرف میزند، سخنگوی کمیسیون آموزش تقصیر را به گردن رییس کمیسیون میاندازد و میگوید ایشان کوتاهی کرده و جلسهای برای این منظور تاکنون نگذاشته و به درخواست ما بیتوجهی کرده است و ستاد ملی کرونا هم تصمیم قطعی در این زمینه نگرفته است، لذا بیتصمیمی بیش از همیشه ۱۱۰ هزار مدرسه و ۲۸ میلیون پدر و مادر را سرگردان و نگران کرده است.
راهکارهایی برای جلوگیری از مرگ و میر کرونایی
به گزارش ایسنا، حدود دو سال است که جامعه ما نیز مانند سایر جوامع دیگر درگیر ویروسی مرگبار به نام کرونا یا کووید ۱۹ شده است. ویروسی که همه ابعاد و جنبههای زندگی از اقتصاد گرفته تا سیاست را دستخوش خود کرده است. در این میان یکی از پدیدههایی که به شدت متاثر از این ویروس بوده، حوزه پدیده جمعیت به لحاظ تغییر ساختار و ترکیب سنی و جنسی جمعیت است . بطوریکه آمارها حاکی از این هستند که میزان مرگ و میرهای میانسالان و سالمندان در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال های قبل افزایش داشته است، در حالیکه به نظر میرسد با جهشهایی که این ویروس در آینده پیدا خواهد کرد، این تغییرات در مرگ و میر، به سمت کودکان و جوانان تغییر جهت دهد. امری که ممکن است علاوه بر شدت بخشیدن بر فرایند سالخوردگی، میزان ازدواجها و باروریها را نیز تحت تاثیر قرار دهد. محمود مشفق، استاد جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی پیرامون ساختار سنی جمعیت و مرگ و میرهای ناشی از کرونا گفت: بین ساختار جمعیت و پیری یا جوانی جمعیت و میزان شیوع و ابتلا به کرونا و مرگ و میرهای ناشی از آن، یک رابطه متقابل ودوسویه وجود دارد. به این معنا که از یک سو ساختار سنی جمعیت یعنی شکل هرم سنی جمعیت یا جوانی و پیری جمعیت در میزان ابتلا و مرگ ناشی از ویروس کرونا تاثیرات زمینهای می گذارد. به طوریکه تحقیقات نشان میدهد در کشورهایی که ساختار سنی سالخوردهتری دارند، احتمالا شیوع کرونا و مرگ و میرهای ناشی از کرونا در بین آنها بالاتر است. یعنی ساختار سنی جمعیت به عنوان یک متغیر کلان میتواند تعیینکنندهای زمینهای در شیوع، ابتلا و مرگ ناشی از کرونا باشد. البته در این بین یکسری متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی مداخلهگری و میانجیگری میکنند که میتواند تاثیر ساختار سنی جمعیت بر شیوع کرونا و مرگ و میر ناشی از کرونا را تعدیل و یا تشدید کنند. مثلا در کشوری که ساختار سنی جوانتری نسبت به یک کشور با جمعیت سالخورده دارد و انتظار میرود مرگ و میر ناشی از کرونا کمتر باشد، و اما به لحاظ مدیریت اپیدمی بد عمل میکند یا مدیریت سیستمی پایداری در کنترل اپیدمی ندارد میزان مرگ و میرش بیشتر از کشوری است که ساختار سنی سالخوردهتری دارد اما بهشکلی علمی و سیستماتیک موضوع را مدیریت میکند. میخواهم بیان کنم که متغیرهایی مثل سطح توسعه یافتگی یک کشور، درآمد سرانه و نحوه مدیریت و کنترل اپیدمی توسط نظام سلامت، سرعت واکسیناسیون و نحوه حمایتهای بین نسلی در بین اعضای خانواده، حس و درک خطر توسط مردم در نتیجه رعایت پروتکلهای بهداشتی توسط مردم از جمله متغیرهایی هستند که میتوانند تاثیر ساختار سنی را تعدیل یا تشدید کنند. مثلا در کشورهایی که درآمد سرانه کم و سطح توسعه یافتگی پایین باشد و نظام سلامت به نحوه درستی در کنترل اپیدمی عمل نکند و سرعت واکسیناسیون پایین باشد، مسلما میزان مرگ و میرهای ناشی از کرونا افزایش مییابد. همچنین در کشوری که سیستم خانواده به شکلی باشد که حمایتهای درون خانوادگی و بین نسلی از جایگاه ویژهای برخودار باشد و هنگام وقوع بیماری حمایتها و مراقبتهای ویژه توسط خوداعضا خانواده به خوبی انجام میشود؛ بطور قطع سطح مرگ و میر کاهش مییابد. همچنین زمانی حساسیت و درک خطر در بین عموم مردم و یا گروههای از جمعیت پایین بیاید و در نتیجه از نظر روانی و جهتگیری ذهنی خود را ملزم به رعایت پروتکلهای بهداشتی نکنند، به طور قطع این عاملی برای شیوع ویروس و در نتیجه افزایش ضریب ابتلا و نیز میزان مرگ ناشی از کرونا میشود. اما میزان تاثیرش بستگی به سایر عوامل مداخله گر دیگر دارد.
مذاکره با انجمن اولیا و مربیان برای تزریق واکسن به والدینِ دانش آموزان
مهرزاد حمیدی معاون تربیتبدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، درباره ضرورت واکسیناسیون والدین دانش آموزان در صورت برگزاری آموزش حضوری بیان کرد: در خصوص موضوع واکسیناسیون والدین با انجمن اولیا و مربیان هماهنگ و به مدیران کل استانها اعلام شده است که مشخصات والدین را از آنها دریافت کنند. وقتی این مشخصات تجمیع شد، همانند روند واکسیناسیون فرهنگیان، در همه استانها به دانشگاههای علوم پزشکی مربوطه معرفی، سپس مشخصات آنها در سامانه ثبت خواهد شد و در نهایت واکسن خود را دریافت میکنند. ما فعلا در حال تزریق دُز دوم واکسن فرهنگیان هستیم. من به برخی مناطق سرکشی کردم و دیدم که امروز و فردا روزهای آخر فعالیتشان در مراکز تجمیعی است. به صورت ویژه برخی از استانها به دلیل اینکه هفته گذشته در کشور، با کمبود واکسن مواجه شدند، یک مقدار از سرعت روند واکسیناسیون کاسته شد. به طور کلی واکسیناسیون فرهنگیان ما در کشور تا اول مهر ماه انجام خواهد شد. ۹۲ درصد از فرهنگیان و مراجعه کنندگان به مراکز تجمیعی ما، واکسن دُز اول را دریافت کردند. فرهنگیانی که به عنوان جامانده محسوب میشوند و به لحاظ بیماری نتوانستند در مرحله اول واکسن بزنند، دز اول را همراه با افرادی که دز دوم را می زنند، دریافت میکنند. قریب به ۸ درصد از فرهنگیان در روند واکسیناسیون نبودند، برخی هم در روستاها بودند. دانشجو معلمان و سربازمعلمها جزو مشمولین واکسن بوده و واکسینه خواهند شد. حتی اگر کسی در آموزش و پرورش چهارساعت حق التدریس داشته باشد، او هم مشمول واکسن میشود. از آنجا که این افراد در آموزش و پرورش با دانش آموزان سر و کار دارند، بنابراین شامل واکسیناسیون خواهند شد.
معاون تربیتبدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش گفت: عمدتا ما در دز اول واکسنهای متنوعی از قبیل سینوفارم، برکت و آسترزنکا داشتیم که معلمان خودشان نوع واکسن را انتخاب میکردند. هیچ مشکل خاصی در این زمینه نیست و وزارت بهداشت با ما کمال همکاری را دارد. اما اکنون بیشتر واکسنها از نوع برکت و سینوفارم هستند. اگر شخصی آمد و واکسن مورد نظر او در سبد واکسنهای ما نبود میتواند در روزهای آینده مراجعه کند.
چرا مرگ کرونا در ایرانکم نمیشود؟
سایت خبری فرارو در گزارشی آورده است: با استناد به گزارشهای آماری وزارت بهداشت، روند واکسیناسیون، حداقل ظرف دو ماه اخیر و به دنبال افزایش واردات واکسن، تفاوت قابل توجهی با ایام پیش از نیمه خرداد امسال داشته و انتظار این است که شاهد کاهش محسوس آمار روزانه مرگ و ابتلا در کشور باشیم. با استناد به گزارشهای آماری وزارت بهداشت، روند واکسیناسیون، حداقل ظرف دو ماه اخیر و به دنبال افزایش واردات واکسن، تفاوت قابل توجهی با ایام پیش از نیمه خرداد امسال داشته و انتظار این است که شاهد کاهش محسوس آمار روزانه مرگ و ابتلا در کشور باشیم. اما جدولهای منتشر شده درباره وضعیت شیوع بیماری و تعداد قربانیان در فاصله فروردین تا شهریور که شتاب واکسیناسیون را شاهد بودهایم، خلاف این انتظار را نشان میدهد هر چند که وزیر بهداشت دیروز پیشبینی کرد که با افزایش واکسیناسیون روزانه، آمار تلفات کرونا در پیک پنجم، از هفته آینده فروکش خواهد کرد، اما با توجه به هشدارهایی که بهرام عیناللهی طی روزهای گذشته درباره «زمان طلایی تا آبان ماه به دلیل موج جدید بیماری از بابت شیوع سویه لمبدا» مطرح کرده و باتوجه به اینکه سویه لامبدا، ظاهرا قادر به شکستن سد دفاعی هر نوع واکسن موجود در جهان است، هنوز هیچ پیشبینی درباره درصد مقاومت واکسینه شدههای ایرانی در مقابل لمبدا ممکن نیست. آیا ایران از هجوم «لمبدا» جان به در میبرد؟
بخشی از دست پنهان در واکسیناسیون
عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت: چند روز پیش یادداشتی نوشتم با این عنوان که: «آیا دستی پشت ماجرا است؟» موضوع مربوط به شرح مسایلی بود که پیرامون واکسن و درمان کرونا وجود داشت. با پناه بردن به نظریه توطئه نتیجه گرفته بودم که حتماً دستهایی پشت ماجرا هست که شاهد چنین تصمیماتی هستیم، و الا عقل سلیم نمیپذیرد که بدون وجود چنین دستهایی، شاهد این حد از سیاستهای نابخردانه و ضد مردمی باشیم. همان روز یکی از دوستان پرسید که آیا دست پنهان را پیدا کردی؟ گفتم اگر پیدا کرده بودم که به آن اشاره میکردم. اکنون فقط میتوان منتظر بود تا آشکار شود. اکنون میخواهم قراینی از یکی از این دستهای پنهان را تقدیم کنم، بلکه پاسخی برای آن یافت شود. زمانی که کرونا آمد برای مقابله با آن چند راه پیش روی بشر بود. اول پیشگیری، دوم درمان و سوم ایمنی. پیشگیری یعنی همان پروتکلهایی که گفته شد و همه با آن آشنا هستیم. همچون رعایت فاصله، قرنطینه، کاهش ارتباطات فیزیکی، شستشوی دستها، ضد عفونی کردن، ماسک زدن و خوردن برخی از مواد غذایی و مواد تقویتی و... البته این پروتکلها به مرور اصلاح میشد ولی چندان غیر متعارف و یا نامعقول نبود. سختترین آنها که ماسک بود، برای ما شناخته شده بود و از نزدیک شدن به افراد مبتلا به آنفولانزا پرهیز میکردیم یا ماسک میزدیم. راه سوم یعنی ایمنی نیز همان پیشگیری است به علت تفاوت کیفی متمایز شده است. این راه فقط از طریق تولید واکسن عملی بود که حداقل یک سال و شاید هم بیشتر زمان لازم داشت تا به واکسن مورد اعتماد دست یافته شود. در این فاصله بخش درمان از همه مهمتر بود. زیرا بشر نمیتوانست درمان را به ماهها و سالهای بعد موکول کند. در نتیجه طبیعی بود که برای بیماران باید دارو تجویز شود. برخی از داروها آمد و رفت. تصور میشد موثر است، پس از مدتی از گردونه تجویز حذف شدند. ترکیبی از داروهای بیماریهای مشابه را تجویز کردند.