تهران-ایرنا- مرغ به نرخ آزاد در مغازه‌های پایتخت همچنان بین ۳۶ هزار تا ۴۰ هزار تومان به فروش می‌رسد و مرغ دولتی نیز بسیار محدود در مغازه‌های تعیین شده و میادین میوه و تره‌بار تهران عرضه می‌شود.

به گزارش ایرنا، جوجه یک‌روزه‌ای که قرار بود چهار هزار و ۲۰۰ تومان باشد، قیمتش به بیش از ۱۰ هزار تومان رسیده است و گرانی و کمبود نهاده نیز باعث شده است که مرغ‌داران بخشی از تولید خود را گران‌تر و خارج از شبکه عرضه کنند؛ این را تولید کنندگان مرغ می گویند و البته مسوولان این صنف نه تنها آن را رد نمی کنند که در گفت و گو با رسانه ها آن را تایید هم کرده اند.

محمد علی کمالی مشاور اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی یکی از دست اندرکاران است که هفته گذشته عنوان کرد که چند روزی می شود قیمت جوجه یکروزه به بیش از ۱۰ هزار تومان رسیده است ولی دستگاه های نظارتی به این موضوع هیچ توجهی ندارند. همه فشارها بر مرغداران گوشتی است و به نوعی واحدهای مرغ مادر رها شده اند به طوری که این واحدها با هر قیمتی که بخواهند اقدام به فروش جوجه یک روزه می کنند.

اما دستگاه های نظارتی نیز معتقدند مرغداران باید خودشان نسبت به گرانفروشی شکایت کنند ولی مشاور اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی تاکید دارد که این موضوع امکان پذیر نیست؛ زیرا در صورت شکایت، واحدهای مرغ مادر دیگر به آنها جوجه نمی دهند و به عبارتی مرغدار شاکی در فهرست سیاه جوجه فروش ها قرار می گیرد.

کمالی، همچنین مدعی شد که برخی از این واحدهای مرغ مادر جوجه های یک روزه خود را به دفاتری می دهند که این دفاتر فاکتورسازی می کنند. یعنی یک فاکتور رسمی صادر می کنند ولی واریز غیر رسمی می گیرند. حتی برخی از این دفاتر به صورت علنی جوجه را با قیمت های بیش از چهار هزار و ۲۰۰ تومان می فروشند ولی کسی با آنها برخوردی نمی کند.

به گفته وی، با جوجه ۱۰ هزار تومانی، مرغ زنده کیلویی ۲۲ هزار تا ۲۳ هزار تومان برای تولیدکننده تمام می شود و این مرغ بایستی دست مصرف کننده حدود ۳۲ هزار تومان برسد اما در بازار اینگونه نیست چرا که در واقعیت در این مسیر هر کسی بتواند بر سر تولیدکننده و مصرف کننده کلاه می گذارد.

مشاور اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی به افزایش فشارها بر مرغداران گوشتی هم اشاره ای کرد و ادامه داد: نهاده مورد نیاز تولیدکننده ها با تاخیر، کسری و کیفیت بد به دستشان می رسد. راننده ها برای حمل نهاده ها کرایه های پشت بارنامه زیادی دریافت می کنند. قیمت نهاده ها نیز از ابتدای سال بالا رفته است که همه این موارد مشکلات بسیاری را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است.

روزانه حدود یکهزار و ۴۰۰ تُن مرغ به گفته برخی مسئولان ذیربط در پایتخت توزیع می شود، اما با این وجود شاهد صف‌های طولانی، انتظار و یا کمبود مرغ در میادین سازمان میوه و تره بار و مغازه های خرده فروشی هستیم.

در میادین میوه و تره بار شهرداری تهران چند ماهی است که با هماهنگی و تصمیم دست اندرکاران و مسئولان، مرغ به قیمت ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان عرضه می شود اما فروش مرغ با این قیمت محدود است.

برای مثال به هر میدانی سر بزنید صفی طولانی در مقابل غرفه فروش در انتظار ایستاده اند و پس از رسیدن مرغ حدود ۲۰ نفری مرغ با قیمت مصوب دریافت می کنند و مابقی باید در همان غرفه و یا غرفه همجوار مرغ ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار تومانی بخرند.

بنابر اعلام سازمان میادین میوه و تره بار تهران، در زمان حاضر پایتخت حدود ۲۹۰ میدان و بازار میوه و تره بار دارد که با توجه به پیروی از نظام متمرکز نرخ گذاری و نرخنامه یکپارچه، غرفه های فروش و توزیع مرغ موظف به عرضه مرغ به قیمت مصوب هستند.

مدیران میادین، غرفه داران و مردم به خوبی واقفند که تشکیل این صفوف برای خرید مرغ می تواند کانون شیوع ویروس کرونا باشد اما حتی اگر بخواهند هم نمی توانند پروتکل ها را رعایت کنند چرا که فکر و ذهنشان متوجه خرید ۲ قطعه مرغ با قیمت دولتی است تا به سر سفر خانواده خود برسانند؛ حتی اگر مسیرشان از خانه به بیمارستان ختم شود.

خریداران در صف با صدای بلند: "ناچاریم و می ایستیم"

سلیمی، آقای میانسالی که در صف مرغ در میدان تره بار یکی از محله ها در شرق پایتخت به انتظار خرید ایستاده بود به خبرنگار ایرنا گفت: مسئول توزیع مرغ هم در جریان نیست که چه زمانی مرغ برای توزیع می رسد و گرنه به همه اینها که در صف ایستاده اند قول داده که ساعت هشت صبح مرغ توزیع می شود؛ اما با این صف و این وضعیت بهداشت ساعت از ۹ گذشته و مردم سرگردان و بلاتکلیف در صف منتظرند.

وی درباره رعایت پروتکل های بهداشتی در این گونه صفوف افزود: همینطور دارد به افراد حاضر در صف اضافه می شود. خودتان نگاه کنید به نظر شما در این صف و در این شرایط پروتکل ها رعایت می شود؟

سلیمی ادامه داد: ساعت ها باید با استرس مبتلا شدن به کرونا، تنها به خاطر خانواده ام در صف بایستم تا شاید ۲ عدد مرغ نصیبم شود؛ چرا باید به خاطر تهیه ضروری ترین قلم سفره ام اینگونه سرگردان بین مغازه ها و میادین میوه و تره بار شوم؟

در صف توزیع مرغ همین میدان میوه و تره بار در شرق پایتخت کمی آن طرف تر صدای نزاع به گوش می رسد؛ مردم در حال تذکر به مرد جوانی هستند که ماسک نزده و در صف انتظار مرغ ایستاده است.

خانم مسنی که در حال بحث با مرد جوان ماسک نزده است با صدای بلند که بیشتر بخاطر عصبانیت از انتظار طولانی در صف مرغ بود، می گفت: «حداقل خودمون به خودمون رحم کنیم؛ ما که مجبور به این شرایط برای خرید هستیم حداقل با رعایت پروتکل ها کمی جلو فاجعه را بگیریم؛ اگر کرونا ما را نکشد این استرس ما را از پا در می آورد.»

وی ادامه داد: بعضی ها ماسک نمی زنند و بی توجه به پروتکل ها هستند؛ بعضی دیگر بیشتر از نیازشان مرغ می خرند و نمی گذارند به همه برسد و برخی هم که کارشان شده خرید مرغ سهمیه ای و فروش آن در مغازه ها، و همه این موارد به بی توجهی و سوء مدیریت توزیع مرغ مربوط است.

آشفتگی و نابسامانی در عرضه و فروش مرغ به قیمت ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان موجب شده است برخی از مردم آن را ناشی از سوء مدیریت مسئولان دست اندرکار بدانند، برخی نقش دلالان در این آشفته بازار را برجسته کنند و کسانی که خود تولیدکننده مرغ هستند اما بخشی از این نابسامانی را متوجه برخی از تولیدکنندگان می دانند؛ موضوعی که مدیران هم آن را تایید کرده اند.

علی رنجبر مرغ دار و تولید کننده گوشت سفید، به ایرنا گفت: دولت در شرایط اقتصادی فعلی و در اوج تحریم ها علیه کشور تلاش می کند با تخصیص ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی نهاده های مرغداران را تامین کند.

وی اضافه کرد: برخی از همکاران و تولید کنندگان گوشت سفید از شرایط اقتصادی و مابه التفاوت قیمت نهاده های دامی تخصیص داده شده به مرغداری و بازار آزاد سوءاستفاده می کنند.

رنجبر ادامه داد: مرغداری که هر دوره باید دهها هزار قطعه جوجه ریزی کند با رشوه دادن، یک سالن ۱۰ هزار قطعه ای، جوجه ریزی می کند و نهاده های دامی مابقی سالن ها را مستقیم وارد بازار آزاد می کند.

وی با بیان اینکه این موضوع جدیدی نیست و مسئولان هم از آن با خبر هستند، اظهار داشت: به این روش تولیدکنندگان یاد شده هر دوره میلیاردها تومان سود به جیب می زند و با این شیوه نه تنها دردسر تولید ندارد که بدون دغدغه دارو، واکسن و دیگر نهاده ها، بطور کامل از این فرصت نهایت استفاده را می برد.

این مرغدار ادامه داد: وقتی مرغی که باید از سوی تولیدکننده هر دوره تولید و وارد بازار شود، در یک چرخه فاسد و معیوب به پول های کثیف تبدیل و به جیب عده ای می رود، رفته رفته انگیزه را از دیگر تولیدکنندگان سالم هم می گیرد و همین موضوع باعث ورشکستگی مرغداران شده است.

وی با بیان اینکه نظارت ها ضعیف است اما با این وجود هر سال به جای اتخاذ تدابیری برای نظارت قوی و تولید حداکثری، جهاد کشاورزی مرتب با ارائه مجوز تولید، شرایط را نه تنها اصلاح نمی کند بلکه موجب افزایش سوء استفاده در این بازار آشفته را فراهم می کند.

این مرغدار برای تایید سخنان خود به تصمیم جهاد کشاورزی استان تهران اشاره کرد و گفت که این نهاد پس از یک وقفه چندین ساله قصد دارد ارائه مجوز تولید مرغ را از سر بگیرد؛ موضوعی که از سوی جهاد کشاورزی این استان نیز مورد تایید قرار گرفته است.

مجوز جدید برای تاسیس مرغداری صادر می‌شود

مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان تهران با تایید ارائه مجوز تاسیس مرغداری در استان تهران گفت: از سال ۱۳۹۴ صدور پروانه پرورش مرغ، چه تخم‌گذار و چه گوشتی ممنوع بود.

احمد مینایی با بیان اینکه پس از ۶ سال مجوز تاسیس مرغداری در استان تهران صادر می‌شود، گفت: سیاست‌های اجرایی بخش طیور سالانه ابلاغ می‌شود که با پیگیری‌های انجام شده در سال گذشته این سیاست‌ها محدودیت کمتری یافته است.

مینایی ادامه داد: اما در سال ۱۴۰۰ این سیاست تغییر یافت و برای مناطق کم تراکم این ممنوعیت برداشته شد.

وی با بیان اینکه هم چنان در شهرستان‌های قرچک، ملارد و دماوند نمی‌توان مجوز صادر کرد، افزود: تمام نقاط استان تهران به جز مناطقی دارای تراکم مرغداری و احتمال شیوع بیماری‌های طیور، امکان صدور مجوز وجود دارد.

مینایی گفت: این امر مشروط به ارائه مستندات از جمله زمین، آب مورد نیاز و رعایت حریم با واحدهای اطراف، مجوز تاسیس و فعالیت مرغ گوشتی، مرغ تخم گذار و پولت صادر می شود.

وی اضافه کرد: صدور پروانه برای پرورش سایر ماکیان نیز با احراز شرایط انجام می‌شود.

مینایی با اشاره به اینکه بسیاری از واحدهای مرغداری به سبب کمبود نقدینگی مرغداران تعطیل است، بیان کرد: در صورت ابلاغِ احداث واحد، تسهیلات پراخت خواهد شد اما افراد خواهان سرمایه گذاری در این صنعت، می‌توانند به جای سرمایه گذاری ثابت، از سرمایه فعلی بهره‌برداری کنند که این امر در کاهش هزینه‌های تولید تاثیرگذار است.

وی با اشاره به فعالیت ۴۳۰ واحد مرغداری در استان تهران گفت: متقاضیان واجد شرایط می توانند جهت اخذ مجوز به نظام مهندسی کشاورزی یا جهاد کشاورزی شهرستان‌های تابعه مراجعه کنند.

مدیر امور طیور استان تهران با اشاره به فعالیت اتحادیه و تعاونی‌ها در این زمینه افزود: با توجه به تعداد فعلی واحدهای مرغداری، این تشکل‌های صنفی به دنبال ایجاد زنجیره تولیدِ قوی و کارآمد از طریق فعالسازی واحدها هستند تا بتوانیم استفاده حداکثری از این ظرفیت‌ها داشته باشیم.

به میزان کافی مرغ در سطح بازار موجود است

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران اما چندی پیش با اعلام اینکه روزانه افزون بر یکهزار و ۲۰۰ تُن مرغ گرم و ۲۰۰ تُن مرغ منجمد در سطح استان تهران توزیع می شود، اظهار داشت: به میزان کافی مرغ در سطح بازار موجود است اما مستلزم نظارت مستمر و با کیفیت در راستای جلوگیری از تلاطم بازار است.

حشمت اله عسگری با اشاره به اینکه بیش از ۵۰ درصد مرغ توزیع شده روزانه در سطح استان با قیمت مصوب ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان به فروش می رسد، افزود: ضرورت دارد وزارت جهاد کشاورزی برای عرضه مرغ بیشتر به شبکه توزیع رسمی از استان‌های مبدا تلاش کند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران عنوان کرد: با عنایت به ۲ نرخی بودن قیمت مرغ، نداشتن نظارت کافی باعث ایجاد اخلال در بازار و افزایش نامتعارف قیمت خواهد شد و از این رو دستگاه‌های متولی باید اقدامات لازم را به عمل آورند.

عسگری با اشاره به افزایش جوجه ریزی در ماه‌های اخیر نسبت به مشابه سال گذشته، گفت: با این تمهیدات کمبود مرغ در استان تهران نخواهیم داشت.

وی با اشاره به اهمیت نظارت بر بازار و شبکه توزیع گفت: تمام تصمیمات ستاد ساماندهی مرغ باید بر مبنای افزایش سهم شبکه رسمی توزیع شود و این مقدار مرغ توزیع شده در شبکه توزیع نیازمند نظارت دقیق جهت مصرف صحیح است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران استفاده از ظرفیت بسیج اصناف استان را در راستای نظارت بر شبکه توزیع مهم ارزیابی کرد و افزود: با تعامل و همکاری، دستگاه‌های متولی از این ظرفیت خوب استفاده کنند.