به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، وبینار تخصصی مرکز منطقه ای رامسر در مرکز و غرب آسیا با عنوان "حفاظت از تالاب ها و معیشت پایدار جوامع محلی " با همکاری دانشگاه های زنجان و تربیت مدرس و مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی به زبان انگلیسی ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ برابر با ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۱ برگزار می شود.
ایران به دلیل تنوع اقلیمی، از لحاظ دارا بودن انواع تالاب ها غنی است، در کشور ۱۴۱ تالاب دارای ارزش اکولوژیکی با وسعت بیش از سه میلیون هکتار شناسایی شده که از این تعداد ۲۵ تالاب با بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت در سایت کنوانسیون رامسر ثبت شده که دارای ارزش جهانی هستند؛ اولین معاهده بین المللی زیست محیطی جهان در ایران یعنی در رامسر شکل گرفت.
کنوانسیون رامسر (THE RAMSAR CONVENTION ON WETLANDS) پیمانی بینالمللی درباره حفاظت از تالابهای جهان است و در سال ۱۹۷۱ در شهر رامسر ایران تهیه و به امضای نمایندگان ۱۸ کشور شرکت کننده رسید. نام این پیمان از شهر رامسر در ایران گرفته شده و مقر آن در شهر گلند سوئیس است. تالابهای مشمول این پیمان با نام «تالاب رامسر» شهرت دارند و ۱۶۰ کشور عضو این پیمان هستند.
در این کنوانسیون فهرستی از تالابهای مهم جهان نیز تهیه شد و به «فهرست رامسر» شهرت یافت. در واقع از سال ۱۹۶۲ ایدهای مبنی بر ایجاد معاهده بینالمللی برای حفاظت از تالابها شکل گرفت. اما عملا ۸ سال طول کشید تا چنین ایده روشنفکرانهای تحقق یابد و تا سال ١۹۷١، چندین نشست هماندیشی بین دستاندرکاران و مسوولان محیط زیست برخی کشورهای جهان برگزار شد تا اینکه سرانجام در سال ١۹۷١ (سال ١٣۴۹) با تلاش اسکندر فیروز، رئیس سابق سازمان حفاظت محیط زیست ایران، این امر تحقق یافت.
وی که از او به عنوان پدر محیط زیست ایران یاد میشود، موفق شد رؤسای محیط زیست ١۸ کشور جهان و مسوولان برخی نهادهای غیردولتی بینالمللی از جمله فائو، یونسکو، IUCN و WWF را در شهر رامسر در ایران گردهم جمع تا سند کنوانسیون حفاظت از تالابهای جهان را نهایی کند.
اسکندر فیروز در ۱۴ اسفندماه ۱۳۹۸ در سن ۹۳ سالگی درگذشت.
میزبانی ایران در انعقاد چنین پیمانی در شهر رامسر در روز ١۳ بهمن ماه موجب شد تا نام رامسر بر کنوانسیون بینالمللی حفاظت از تالابها نقش ببندد و پیشرفتهترین کنوانسیون زیست محیطی جهان به نام رامسر ثبت شود.
طرفهای معاهده در این کنوانسیون موظفند که تالابهای حائز اهمیت سرزمین خود را تعیین، نقشههای اصلاحی تالابها را به نحوی تنظیم و اجرا کنند که حفظ و حراست و بهرهبرداری صحیح از آنها را در سرزمین خود تسهیل کند، همچنین با اعمال مدیریت صحیح کوشش کنند تعداد پرندگان آبزی در تالابهای مربوطه را افزایش دهند و تسهیلات لازم برای حفاظت تالابها و پرندگان آبزی در منطقه تالابها فراهم کنند.
نماینده و سازمان مرجع کنوانسیون رامسر در ایران، سازمان محیط زیست است که مسؤولیت نظارت و اجرای آن را برعهده دارد. سازمان محیط زیست نیز برای پیشرفت کار، کمیتهای با نام کمیته ملی کنوانسیون رامسر با حضور نمایندههای وزارت علوم، وزارت نفت، وزارت امورخارجه، وزارت جهاد کشاورزی، ... و دو نماینده از سازمانهای غیر دولتی تشکیل داده است که برترین گروههای تصمیم گیرنده در این رابطه هستند.
در واقع برای حفاظت از تالابها نیازمند همکاری های بین المللی هستیم از این رو در سال ۱۳۹۳ دفتر مرکز منطقه ای کنوانسیون رامسر در منطقه غرب و مرکز آسیا در رامسر افتتاح شد که فرصت خوبی را برای ارتباطات و همکاری های منطقه ای و فرا منطقه ای فراهم کرد تا بتوانیم در راستای حفاظت از تالاب ها گام های مهمی برداریم.
1352