بانوی خانواده دلیل این مشاجره زیاد را به مشاور، نداشتن تفاهم در زندگی عنوان کرده است که حتی در تماشای تلویزیون نیز گاهی با همدیگر دعوا به راه میاندازند.
خانم مشاور به خبرنگار ایرنا میگوید: از این دست مشاجرههای خانوادگی به دلیل مسائل بسیار بی ارزش و پیش پا افتاده زیاد اتفاق میافتد، اما گاهی طرفین درک درستی برای رفع این سوءتفاهمها ندارند و نخستین مسالهای را که مطرح میکنند، اجرای طلاق است.
"نسیم" که سالهاست مشاور خانواده است، یک بار دیگر نیز در میزگردی که چند سال پیش در ایرنا برگزار شد، یادآور کرد: که خانوادهای به دلیل نداشتن درک درست از "بیش فعالی" کودکشان، یکدیگر را محکوم به کمکاری در تربیت فرزند ۳ سالهشان کرده بودند و درخواست طلاق داده بودند بدون اینکه سرنوشت و آینده کودکشان را در نظر بگیرند ولی روانشناس برخورد با کودک را به آنها آموزش داد و اکنون خانواده خوشبختی به نظر میرسند.
اما طلاق یکی از تراژدیهای خانوادگی در زندگی مشترک بین زوجین است که باعث بروز استرس و آسیبهای مختلف برای زوجین و همچنین فرزندان میشود اما برخی از زوجین جوان براحتی درباره آن فکر میکنند و درباره آن حرف میزنند.
برای برخی از خانوادهها، طلاق بسیار تلخ و ناگوار است و حتی برخی از پدران و مادران نیز به دلیل بروز طلاق در خانواده فرزندانشان، دچار استرس و مشکلات عصبی میشوند.
زمینهساز بروز طلاق شامل مشکلات اجتماعی، نداشتن شناخت، تفاوت فرهنگی، مشکلات اقتصادی، بیکاری زوجین، اعتیاد، نبود تفاهم و دخالت خانوادهها گزارش شده است که گاهی ممکن است برای برخی از خانوادهها، پیامدهای منفی از جمله از همگسیختگی خانواده، تنها شدن زنان، پدیده کودکان طلاق، اعتیاد، بزهکاری، دختران فراری، جرم و جنایت و سایر مشکلات را به همراه داشته باشد.
به گفته کارشناسان، ازوداج موفق و پایدار نیازمند وجود برخی از تشابهها بین زوجین است که مهمترین این تشابهها شامل طبقه اجتماعی، فرهنگی، سطح تحصیلات و سطح هوش است که باعث افزایش ثبات در زندگی مشترک میشود.
این کارشناسان معتقدند، زوجین قبل از ازدواج باید علاوه بر اینکه بر این تشابهها توجه میکنند، آموزشهای قبل و بعد از ازدواج را فرا گرفته و مشاوره شخصیتشناسی شوند تا قبل از تشکیل خانواده بتوانند به خوبی از همدیگر شناخت داشته باشند.
نسبت ازدواج به طلاق در استان چهارمحال و بختیاری پنج به یک است
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری چهارمحال و بختیاری با اشاره به وجود پدیده طلاق در جامعه گفت: هماکنون در استان به ازای هر پنج واقعه ازدواج، یک طلاق ثبت میشود که میانگین کشوری این آمار به ازای هر سه ازدواج یک طلاق است.
سید محمد موسوی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود:براساس آمار سال ۸۳ در استان به ازای هر ۱۵۰ واقعه ازدواج یک واقعه طلاق در سال ۹۳ نیز به ازای هر ۲۱ ازدواج یک واقعه طلاق ثبت شده است که وضعیت این آمار در سالهای اخیر نگرانکننده است.
وی با تاکید بر اهمیت بحث فرهنگسازی در خصوص ازدواج و کاهش آمار طلاق، افزود: سال ۹۷ برای نخستین بار طرح تحکیم بنیان خانواده در استان تهیه و در شورای فرهنگ عمومی استان در قالب ۹ گام تصویب شد.
به گفته وی، آموزش مهارتهای زندگی به جوانان و نوجوانان، ارائه مشاوره همسرگُزینی، تست شخصیشناسی همسر، آموزش همسرداری به زوجین، آموزش مهارت زندگی قبل از ازدواج، آموزش همسرداری حین عقد، بازآموزی همسرداری، آموزش فرزندپروری، طرح پیوند و دعاوی طلاق مراحل طرح تحکیم خانواده است.
وی اظهار داشت: در این طرح ارائه آموزش به افراد از سنین نوجوانی با ارائه آموزش مهارت زندگی، خانواده و آشنایی با مفاهیم زندگی در پایه دهم و یازدهم تدریس میشود تا نوجوانان با مفاهیم خانواده آشنا شوند.
موسوی با تاکید بر اینکه برای اجرای این دوره ۳۰۰ مربی آموزش و پرورش و بهزیستی آموزش دیدند، گفت: به دلیل شیوع کرونا ارائه این آموزشها تاکنون به صورت کامل اجرایی نشده است ولی امسال ارائه آموزش به جامعه هدف آغاز میشود.
اجرای تست شخصیتشناسی همسر برای نخستین بار در چهارمحال و بختیاری اجرا شد
وی به ارائه مشاوره همسرگزینی و شخصیتشناسی همسر در استان برای نخستین بار در کشور در استان اشاره کرد و گفت: در این طرح، افراد در ابتدایی خواستگاری و نامزدی با انجام تستهای روانشناسی با شخصیت ۲طرف آشنا میشوند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه این طرح از اواسط سالگذشته در استان به صورت اختیاری آغاز شد، گفت: اجرای این مرحله باید در سطح استان اجباری شود.
به گفته وی، انجام تست شخصیتشناسی از راههای موثر برای جلوگیری از مشکلات در زندگی زناشویی و کاهش آمار طلاق است که در این تست قبل از مرحله نامزدی انجام میشود.
وی به ارائه آموزش همسرداری حین عقد به عنوان یکی دیگر ازگامهای این طرح اشاره کرد و گفت: این طرح از سال ۹۳ در این استان به عنوان پایلوت اجباری شد و از سال ۹۶ اجرای این طرح در کل کشور با محوریت دانشگاه علوم پزشکی آغاز شد.
موسوی به اجرای طرح بازآموزی دوره همسرداری بعد از یکسال از زندگی مشترک اشاره کرد وگفت: اجرای این طرح از ابتدای امسال در شهرستان بروجن آغاز شد اما تاکنون مورد استقبال قرار نگرفته است.
به گفته وی، این دوره به منظور تثبیت پایههای زندگی در چند سال نخست زندگی و کاهش تخلفات و آمار طلاق و تثبیت خانواده این دوره برگزار میشود.
وی بر ارائه آموزش فرزندپروری برای زوجین تاکید کرد و گفت: یکی از معضلات و مشکلات امروزی در این زمینه، فاصله زیاد بین پدر و مادر با فرزندان است که در راستای کاهش این فاصله قبل از تولد هر فرزند باید دورههای آموزش فرزندپروری به زوجین با همکاری مراکز بهداشت و خانههای بهداشت ارائه شود.
به گفته وی، در این طرح زوجین هنگام مراجعه به مراکز بهداشت و درمان برای تکمیل پرونده آموزشهای فرزندپروری را فراگیرند که این دورهها باید به صورت مدون باشد و خانوادهها در طول سالهای متمادی با روشهای فرزندپروری آشنا شوند.
میانگین صلح و سازش پس از طرح پیوند و دعاوی طلاق در استان ۳۲ درصد است
وی به اجرای طرح پیوند و دعاوی طلاق به عنوان گام بعدی کاهش طلاق اشاره کرد و گفت: در این طرح قبل از ثبت شدن واقعه طلاق، زوجین مشاوره دریافت میکنند تا بتوانند برای رفع مشکلات خود گام بردارند که پارسال ۳۲ درصد زوجینی که به مشاوران مراجعه کردند به صلح و سازش منجر شد که میانگین صلح و سازش زوجین در کشور ۱۸ درصد است.
موسوی گفت: پارسال از ۲ هزار زوجی که به مراکز مشاوره مراجعه کردند، ۶۴۰ زوج صلح و سازش داشتند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری چهارمحال و بختیاری به ارائه مشاوره حین طرح دعوا اشاره کرد و گفت: در این مرحله، زوجینی که رای طلاق را از دادگاه دریافت کردهاند و برای طلاق به دفتر طلاق مراجعه میکنند، هنگام اجرای صیغه طلاق این افراد، با استفاده از ظرفیت مصلحان، مشاوران و مشوقها به صلح و سازش دعوت میشوند.
وی اظهار داشت: بعد از جاری شدن صیغه طلاق بیش از ۵۰ درصد افراد بعد از یک سال پشیمان میشوند که راهاندازی مرکز مهر فرزندان طلاق، بهانهای برای این امر است که هماکنون چهار مرکز مهر فرزندان طلاق در استان فعال است.
موسوی گفت: این مرکز با هدف ایجاد آشتی و بازگشت به زندگی مجدد زوجین طلاق، راهاندازی شده است که زوجین به بهانه ملاقات با فرزندان از مشاوره در این مراکز بهرهمند شوند.
به گفته وی، پارسال در این مراکز برای ۱۲۰ نفر از زوجینی که طلاق گرفته بودند جلسه مشاوره برای صلح و سازش و کاهش خلا عاطفی فرزندان طلاق و همچنین زوجین برگزار شد.
موسوی با تاکید بر اینکه ریشسفیدان در ایجاد صلح و سازش و آسان کردن ازدواج و کم کردن تعارضات در خانواده نقش مهم دارند، گفت: مصلحان از میان ریشسفیدان در استان آموزشهای لازم را دیدهاند که در راستای کاهش طلاق از ظرفیت آنها استفاده شود.
۳۰ درصد اختلافات زناشویی در زندگی مشترک ناشی از خصوصیات شخصیتی زوجین است
یک روانشناس خانواده و مجری طرح سنجش شخصیت زوجین در چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه ۳۰ درصد اختلافات زناشویی در زندگی مشترک ناشی از خصوصیت شخصیتی زوجین است، گفت: اجرای طرح شخصیتشناسی قبل از مراحل نامزدی و یا عقد یک راهکار برای شناخت شخصیت زوجین نسبت به همدیگر است که زوجین با اطمینان خاطر انتخاب داشته باشند.
فریبرز جباریفرد افزود: مسائل و ویژگیهای شخصیتی افراد، به عنوان مسائل پنهان در رفتار آنهاست و به راحتی در برخوردهای نخست قابل تشخیص نیست و انجام تستهای شخصیتشناسی براساس استانداردهای مشخص، این ویژگیها را برای زوجین آشکار میسازد تا زوجین با آگاهی بهتر نسبت به شخصیت طرف مقابل تصمیمگیری کنند.
وی با تاکید بر اینکه از نظر شخصیتی برخی افراد درونگرا و برخی برونگرا هستند، گفت: با توجه به اینکه ویژگیهای شخصیتی این افراد متفاوت است، برخی افراد در زندگی مشترک میتوانند مکمل یکدیگر باشند در صورتی که در برخی مواقع نیز این افراد نمیتوانند با ویژگیهای رفتاری یکدیگر کنار بیایند.
جباریفرد اظهار داشت: در این تست بیماریهای روحی و روانی مانند افسردگی، دو قطبی، اعتیادهای مخفی به موادمخدر و مشروبات الکی، بیبند و باریهای جنسی، شخصیتهای ضد اجتماعی و اختلالات روحی، روانی افراد، شناخت اختلالات رفتاری، تشخیص رفتارهای پرخطر، رفتارهای شخصیتی مانند خشم قابل تشخیص است و ۸۵ درصد نتایج این تست قابل اعتماد است.
این کارشناس افزود: پس از انجام تست شخصیتشناسی، برخی از زوجین به روانپزشک یا روانشناس ارجاع داده میشوند.
۳۵.۵درصد طلاقهای در پنج سال اول زندگی است
مدیرکل ثبت احوال چهارمحال و بختیاری گفت: ۳۵.۵ درصد طلاقهای ثبت شده در استان در پنج سال نخست زندگی مشترک انجام شده است.
عبدالرضا کریمی با اشاره به اینکه نداشتن شناخت زوجین نسبت به همدیگر در سالهای نخست زندگی مشترک که شور و عشق جوانی بالایی وجود دارد، گفت: مهمترین عامل طلاق در چند سال نخست زندگی مشترک است.
به گفته وی، بیشترین رده سنی که طلاق در آن رخ داده، برای زنان بین ۲۴ تا ۲۷ سال و مردان بین ۲۶ تا ۳۰ سال است.
وی اظهار داشت: از ابتدای سالجاری تا پایان مردادماه ۵۶۴ واقعه طلاق در استان ثبت شد که این تعداد در مدت مشابه پارسال ۵۸۸ واقعه بوده و ۴.۱ درصد کاهش داشته است.
کریمی افزود: در این مدت در سالجاری در استان سه هزار و ۹۶۲ واقعه ازدواج در استان ثبت شده که این تعداد در مدت مشابه پارسال چهار هزار و ۲۰۴ واقعه بوده است.
طلاق توافقی بیشترین آمار طلاق در سامانه تصمیم بهزیستی چهارمحال و بختیاری است
مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به فعال شدن سامانه تصمیم "سامانه مداخله در طلاق و نوبت دهی اینترنتی آن" از مهرماه پارسال در استان به منظور ارائه خدمات مشاوره به زوجهای در آستانه طلاق و منصرف کردن آنها از طلاق با همکاری معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان ،گفت: طلاق توافقی بیشترین آمار طلاق در استان است که در این سامانه ثبت شده است.
نرگس عسگری افزود: با فعال شدن این سامانه زوجهای که قصد جدایی دارند، قبل از مراجعه به دادگاه در این سامانه ثبتنام درخواست طلاق توافقی، طلاق یکطرفه زوج و یا زوجه را ثبت میکنند و پس از غربالگری و دریافت مشاوره، در صورت به توافق نرسیدن برای ادامه زندگی به دادگستری ارجاع داده میشوند.
وی با اشاره به اینکه این سامانه به منظور تقویت بنیان خانواده، ایجاد صلح و سازش بین زوجها و خانوادهها فعال شد، گفت: افراد متقاضی طلاق با مراجعه به آدرس www.zaman.behzisti.net می توانند تقاضای طلاق خود را ثبت کنند.
عسگری اظهار داشت: با فعال شدن این سامانه، علاوه بر افزایش آمار صلح و سازش بین زوجین دسترسی به آمار و اطلاعات در خصوص زوجینی که درخواست طلاق دارند نیز برای برنامهریزیهای آینده فراهم شده است.
عسگری بر الزامی کردن ثبت درخواست طلاق در این سامانه تاکید کرد و گفت: قضات باید قبل از صدور حکم طلاق زوجین را به ثبت در این سامانه راهنمایی کنند تا بتوانند از مشاورههای تخصصی بهره مند شوند.
یکهزار و ۳۹۹ درخواست طلاق در سامانه تصمیم چهارمحال و بختیاری ثبت شد
مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه از مهرماه پارسال تاکنون یکهزار و ۳۹۹ درخواست طلاق در سامانه تصمیم استان ثبت شده است، گفت: از مهرماه تا پایان سالگذشته در استان ۵۰۶ پرونده طلاق در این سامانه ثبت شد که از این تعداد ۱۹۶ پرونده به دلیل مداخله خانواده و یا سازش از طلاق انصراف دادند.
عسگری اظهار داشت: ۳۱۳ پرونده برای مشاوره به مراکز مشاوره ارجاع داده شد که در مراحل نخست مشاوره ۶۶ زوج از طلاق انصراف دادند و ۹۶ زوج به سازش رسیدند.
وی با اشاره به اینکه ۱۶ زوج به مشاوره مجدد ارجاع داده شدند، گفت: ۱۳۵ پرونده برای دادخواست طلاق به دفاتر قضایی ارجاع داده شد.
به گفته وی، در این مدت ۷۳.۴ درصد زوجین در مراحل مشاوره و قبل از مشاوره از طلاق انصراف دادند.
مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری گفت: از ابتدای سالجاری تا پایان مردادماه نیز درخواست طلاق۸۹۳ زوج این سامانه ثبت شد که در مراحل نخست ۲۰۹ نفر از طلاق انصراف دادند و مابقی برای دریافت مشاوره به مراکز مشاوره ارجاع داده شدند که از این تعداد ۹۲ زوج سازش داشتند و ۱۵ زوج برای مشاوره مجدد ارجاع داده شدند.
به گفته وی، در این مدت ۱۵۵ پرونده برای درخواست طلاق به مراجع قضایی ارجاع داده شد.
مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه از ابتدای فعال شدن این سامانه، تعداد زوجینی که در سامانه برای طلاق ثبتنام کردند و از طلاق منصرف شدند ۸۲.۶ درصد است، افزود: دریافت مشاوره تخصصی مهمترین عامل برای بازگشت به زندگی مشترک زوجین است.
عسگری اظهار داشت: بر اساس آمار این سامانه، تنها ۱۴.۱ درصد پروندههای تشکیل شده در این سامانه برای طلاق به مراجع قضایی ارجاع داده شده است.
وی با اشاره به اینکه ۱۲.۲ درصد زوجینی که برای طلاق درخواست داده بودند زیر یک سال زندگی مشترک داشتند، ۱۲.۸ درصد یک تا سه سال، ۹.۹ درصد سه تا پنج سال و بیش از پنج سال نیز ۶۱.۵ درصد بود، افزود: بیان این مطلب که بیشتر طلاقها در پنج سال اول زندگی مشترک اتفاق میافتد با ارزیابی که در سامانه تصمیم انجام شده متناقض است.
مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری گفت: ۳۷.۲ درصد مردان و ۲۸.۸ درصد زنانی که برای طلاق مراجعه میکنند سابقه طلاق در خانواده خود را داشتهاند.
وی افزود: ۷.۲ درصد زوج و ۳۷.۳۶ درصد زوجه که در این سامانه ثبتنام کردند سن ازدواجشان زیر ۲۰سال ،۷۲.۹ درصد زوج و ۵۲.۴ درصد زوجه بین ۲۰ تا ۳۰ سال و ۱۹.۲ درصد زوج و ۱۰ درصد زوجه بالای ۳۰ سال هستند.
به گفته وی، بیشترین افراد متقاضی طلاق سن ازدواجشان بین۲۰ تا ۳۰ سال است.
عسگری افزود: ۸۲.۵ درصد مردان و ۲۲.۵ درصد زنانی که درخواست طلاق داشتند شاغل بودند، ۱۴.۴ درصد مردان و ۳.۷ درصد زنان بیکار، ۱.۴ درصد مردان بدون درآمد و نیم درصد زنان خانهدار بودند.
به گفته وی، در استان ۷۲ مرکز تخصصی مشاوره زیرنظر بهزیستی فعال است که از این تعداد ۱۴ مرکز مشاوره تخصصی در حوزه مشاوره قبل از طلاق با همکاری دادگستری فعالیت دارد.
پیشگیری از طلاق نیازمند تدابیر همه جانبه است
یک استاد دانشگاه و جامعهشناس چهارمحال و بختیاری نیز با تاکید بر اینکه پیشگیری از طلاق نیازمند تدابیر همه جانبه است، گفت: برنامههای پیشگیرانه از طلاق باید در سطحهای مختلف توسط دستگاههای متولی انجام شود.
شهرام مقدس افزود: آموزش مهارتهای زندگی، تصمیمگیری درست، خودآگاهی، کنترل خشم، زندگی مشترک، حل تعارضات یک راهکار برای زندگی با نشاط و کاهش تعارضات و مشکلات در زندگی افراد است که این آموزشها باید از سنین نوجوانی و به خصوص قبل از زندگی مشترک به افراد آموزش داده شود.
وی اظهار داشت: ارائه آموزش مهارتهای زندگی به افراد در تمام مقاطع و مراحل زندگی مورد نیاز است تا بتوان تصمیمگیری و خودآگاهی مناسب داشته باشند تا فضای روانی، اجتماعی و ارتباطی خود را بشناسند تا بتوان احساس نیاز برای تشکیل خانواده را در یک ساختار منطقی قرار داد و تصمیمگیری دقیق، مناسب و متناسب با وضعیت فرد انجام شود.
وی افزود: تصمیم گیریها افراد باید مبتنی بر دیگر آگاهی، شناخت خوب و انتخاب مناسب از طرف مقابل باشد.
مقدس بر رفع مشکلات و نارساییها از جمله مشکلات اقتصادی که نارساییها و فشارهای زیادی بر حوزه اجتماعی وارد میکنند تاکید کرد و گفت: باید حداقل امکانات برای تشکیل خانواده از جمله شغل، مسکن و درآمد در دسترس عموم قرار گرفته شود و این امر نیاز به یک برنامه زیرساختی کوتاه مدت، بلند مدت و میان مدت دارد.
وی با تاکید بر آموزش مهارتهای زندگی و ارتباطی در بین جوانان افزود: انتخاب خوب و درست نیمی از مسائل زندگی مشترک را حل میکند و فرا گرفتن آموزش مهارتهای زندگی، الگوی درست و تامین امکانات از راهکارهای کاهش طلاق در جامعه است.