۲ مورد نخست در زمان اعلامی، انجام نشد. آزادراه هنوز مراحل تکمیلی خود را طی میکند و خط ریلی یزد –اقلید هم با وجود آنکه مردادماه ۱۴۰۰ افتتاح شد، هنوز به اداره کل راه آهن فارس تحویل نشده تا قطارهای مسافربری از روی آن حرکت کنند.
مورد سوم، اظهارنظر یک مقام دانشگاه علوم پزشکی شیراز است که نوید داده است مراکز واکسیناسیون ۲۴ ساعته میشوند.
به کارگیری فعل آینده در کلام مسئولان، نویدبخش و امیدآفرین است اما اگر این فعل با درنظر نگرفتن جوانب به کار رود، در نقطه عکس عمل میکند.
همین اظهارنظر و نوید برای واکسیناسیون کرونا نیز محل سوال و پرسش است که در شرایط دشواری تامین واکسن ( تولید داخلی و وارداتی)، ۲۴ ساعته شدن مراکز واکسیناسیون در شیراز چه گرهی از کار مردم باز خواهد کرد و آیا واکسنی در پایان روز کاری عادی باقی میماند که در شبها هم واکسیناسیون ادامه یابد؟
این در حالی است که بنا به اعلام همین دانشگاه، روز جمعه ۱۲ شهریورماه با توجه به اتمام محموله های دریافتی واکسن، جمعه ۱۲ شهریور ۱۴۰۰ واکسیناسیون علیه کرونا در شیراز انجام نشد.
اصلا، اگر امکان ۲۴ ساعته شدن واکسیناسیون بود چرا این اقدام در روزهای گرم سال صورت نگرفت تا مردم و به ویژه افراد کهنسال در گرمای هوا به زحمت نیفتند و با توجه به ضرورت نگهداری واکسن در دمای خیلی پایین، کارکنان مراکز واکسیناسیون با آسایش بیشتری کار خود را انجام ندهند.
سخن دلسوزان عرصه اطلاعرسانی
از این بگذریم، این روزها "نه" به کاربرد زمان آینده در کلام مسئولان، دیگر سخن اهالی خبر و دلسوزان عرصه اطلاعرسانی نیست.
پیش از این، فعالان دلسوز عرصه اطلاعرسانی ناباورانه سخنان مسئولان را میشنیدند که از ادبیات و افعال آینده استفاده میکنند و در نهایت هم موارد قابل توجهی را شاهد بودهایم که محقق نشدن آیندههایی که برای مردم به تصویر کشیده شده است، رهاوردی جز خدشه به اعتماد افکار عمومی به مجموعه مدیریتی کشور و کاهش تاب آوری نداشته است.
یکی از دلسوزان رسانه پیش از این به صراحت در یادداشتی خطاب به مسئولان گفته بود: « لطفا تا زمانی که کاری انجام ندادهاید، برای رسانهای کردن آن تلاش نکنید. به مردم گزارش «شدنها» را بدهید نه «بایدها» و «میشود»ها را. مردم آنچه انجام شده است را باور و قبول میکنند نه آنچه میگویید میشود را. »
بازسازی اعتماد
و اما امروز زمان مغتنمی است. در زمان تغییرات مدیریتی، کلامی از سوی رئیسجمهوری دولت سیزدهم شنیده شد که بیش از همه برای رسانهها، امیدبخش بود و البته کارکرد و تاثیر تغییر ادبیات کلامی مسئولان در آینده برای همگان روشن خواهد شد.
رئیسجمهوری شامگاه شنبه در نخستین گفتو گوی زنده تلویزیونی با مردم با تاکید بر ضرورت بازسازی اعتماد آسیبدیده مردم گفت: راه بازسازی اعتماد مردم، صادق الوعد بودن است و مردم باید صداقت دولت را احساس کنند.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی با تاکید بر این موضوع که با فعل ماضی با مردم صحبت خواهیم کرد تاکید کرد: به آنان درباره اقدامات انجام شده گزارش خواهیم داد.
خداحافظی با گفتار درمانی
این سخنان بازخورد خوبی در جامعه داشت و در تریبون نمازجمعه شیراز نیز به آن پرداخته شد.
نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز در خطبههای ۱۲ شهریورماه خود اظهار داشت: ما یک ادبیات دربین رؤسا و وزرا در سال های گذشته داشتیم که نهایتاً اسم آن را گفتار درمانی گذاشتند یعنی حرفهای قشنگی میزدند اما از عمل خبری نبود.
آیت الله لطفالله دژکام در ادامه گفت: ما باید این را تغییر بدهیم اینکه میگویم ما، یعنی دولت و مردم بایستی هر دو به تحقق این امر مهم کمک کنند. در واقع مردم هم وظیفه دارند که مطالعه کنند و فکر کنند.
آیتالله دژکام اعلام کرد: مجال ارائه نظر توسط مردم را دولت باید فراهم کند اگر بنا هست این روش که فقط حرف زده بشود و عملی نباشد را تغییر دهیم باید اولا مدیران محترم تصمیم بگیرند کارهایی که انجام شده است را گزارش بدهند، نه آن که فقط حرف زده بشود که مثلا میخواهیم این کار را بکنیم.
نماینده ولی فقیه در استان فارس بیان کرد: دادن گزارش به مردم بدین معناست که بگوییم چه کار کردهایم. وقتی کاری را قبل از انجام اعلام بکنیم مخصوصا کارهایی که حساسیت دارند بعضی وقت ها باید تا لحظه عملیاتی شدن درباره آنها حرف رسانه ای زده نشود.
امام جمعه شیراز ادامه داد: وقتی دشمن از برنامه ما مطلع میشود طبیعی است که جاسوسان و نفوذی هایش را فعال میکند تا در روند کار اخلال ایجاد شود. باید این روش را تغییر بدهیم.
وی به سخنان آیتالله دکتر رییسی رئیس جمهوری اشاره کرد و گفت: رئیس جمهور گفت ادبیات ما در گزارش به مردم از فعل های مستقبل به فعلهای ماضی برگردد یعنی بگوییم چه کارهای انجام شده است نه اینکه بگوییم چه کارهایی می خواهیم بکنیم تا حداقل دشمن نفهمد که میخواهیم چه کار بکنیم.
نیاز به فرهنگسازی
با توجه به نگاه عملیاتی دولت سیزدهم، کاربرد ادبیات و فعل ماضی و سخن گفتن از «شدنها» به جای «بایدها»، «شایدها» و «میشودها» باید به فرهنگ گفتمانی مسئولان در همه سطوح تبدیل شود.
این گونه است که مرهمی بر اعتماد زخم خورده از وعدههای محقق نشده در سالیان گذشته خواهیم یافت.
رسانه ها و وعدهها
در این میان رسانهها اگر بنا به دلایلی ناچار شوند وعده ها را بازتاب دهند، در کنار و حاشیه چنین مطالبی این نکته را نیز بنویسند که در موعد مقرر سراغ وعده دهندگان خواهیم رفت و در مورد سخنانشان راستی آزمایی خواهیم کرد.