حمیدرضا خورشیدی، بعد از ظهر سهشنبه در وبیناری با عنوان "بررسی آخرین وضعیت پیش بینی آب و هوای استان"، گفت: کم بارشی، بالا بودن میانگین ۲ تا ۳ درجه سانتی گراد دما نسبت به مقادیر نُرمال در زمستان و بهار گذشته، از عوامل خشکسالی و تنش آبی در سال زراعی جاری است.
از ابتدای سال آبی جاری، کم بارشی شدید در کشور و استان حاکم شد و بر اساس آمار ایستگاههای هواشناسی استان، میانگین وزنی بارش ۱۰۹میلی متر بود که نسبت به متوسط بلند مدت ۳۰ درصد و نسبت به سال گذشته ۳۵ درصد کاهش نشان میدهد.
خورشیدی بر اساس داده های آماری موجود استان ،افزود: سال آبی امسال، یکی از کم بارش ترین سالها در ۱۵ سال گذشته را تجربه می کند و در حال حاضر تمامی شهرستان های استان با کمبود بارش قابل ملاحظه ای نسبت به مقدار بلند مدت مواجه اند.
وی تصریج کرد: بارش های دریافت شده در سال آبی جاری،بیشتر مربوط به مناطقی است که در حوضه زاینده رود نبوده و تاثیری جدی بر دبی آب رودخانه ها و ورودی به سد زاینده رود نداشته اند، بطوریکه در سرچشمه های آبی زاینده رود با توجه به داده های ایستگاه کوهرنگ، این کاهش بارش نسبت به مقدار بلند مدت محسوس تر و به حدود ۴۰ درصد رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: بررسی وضعیت میانگین دما تا پایان پاییز ۱۴۰۰ نشان از افزایش دما در بیشتر مناطق استان بویژه مناطق شمال، غرب و مناطق مرکزی بین ۱ تا ۱.۵ درجه سانتی گراد فراتر از نرمال است.
وی تاکید کرد: بررسی وضعیت خشکسالی استان با توجه به شاخص SPEI در یک دوره ده ساله بیانگر آن است که وسعت و شدت خشکسالی در تمامی مناطق اُستان افزایش یافته است به نحوی که ۸۰ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی بلند مدت بوده و اکثر مناطق استان درگیر خشکسالی شدید تا بسیارشدید هستند.
وی یاد آور شد: آخرین خروجی مدل های پیش بینی فصلی نشان می دهد که بارش های پاییزی آینده با تاخیر آغاز خواهد شد. از اینرو انتظار داریم که تداوم دوره خشکسالی بیشتر از شرایط نرمال باشد و شرایط کم بارشی حداقل تا نیمه اول پاییز ادامه خواهد داشت.
سال آبی از اول مهرماه آغاز و تا شهریور سال بعد ادامه دارد.
اصفهان در منطقهای نیمه بیابانی مرکز ایران و در کنار زاینده رود قرار گرفته است.
اقلیم شهر اصفهان در شمال و شرق از منطقه کویری تأثیر گرفته و در جنوب به دلیل وجود کوه صفه از هوای خنک تری بهرهمند است.
آب و هوای اصفهان به طور کلی معتدل و خشک است و مقدار بارش باران و برف به نسبت کمی دارد، در سال های اخیر که میزان بارش ها نسبت به دهه های قبل کاهش به نسبت زیادی داشته ،باعث بروز مشکلاتی در بخش های مختلف استان و جریان مقعطی زاینده رود شده است.