به گزارش روز سهشنبه ایرنا، «شاهد جاوید بُرکی» از کارشناسان امور اقتصادی پاکستان که بین سالهای ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۸ شمسی نائب رئیس بانک جهانی بود، در مقالهای که توسط روزنامه انگلیسی زبان «اکسپرس تریبیون» منتشر شد، به خروج آمریکاییها و هرج و مرج مهندسی شده ناشی از این برنامه در افغانستان پرداخت.
وی اظهار داشت: تاریخ، دو دهه مشارکت نظامی آمریکا در افغانستان را به چالش کشیده و شکست آنان را فراموش نخواهد کرد. درحالی که پایان حضور در افغانستان، یک شکست دیگر از ایالات متحده در میدان نبرد را رقم زد.
این مقام سابق پاکستانی با اشاره به اینکه آمریکا دیگر در هیچ جنگی پیروز نمیشود، افزود: اکنون در قرن بیست و یکم ناکامی در برابر ویتنام و مقاومت کره شمالی، قدرت برتر آمریکا را زیر سوال برده است. فرار از ویتنام نمادی از قدرت رو به زوال ایالات متحده بود و خروج آنها از عراق سپس از افغانستان به آن اضافه شده است.
وی گفت: آمریکا در این کشورها با راهبرد آموزش نیروها جهت تامین منافع خود فعالیت کرد. در سال ۲۰۱۸ حدود ۶۲ هزار دانشجوی نظامی از ۱۵۵ کشور جهان و در سال ۲۰۲۰ حدود ۳۱ هزار نظامی خارجی توسط آمریکا آموزش دیدند و واشنگتن در بیش از ده کشور خارجی مستشار نظامی دارد. اما این استراتژی آمریکا نیز با مشکل جدی روبرو است. نمونه آن ترکیه است که با خرید سامانه موشکی روسیه توسط آمریکا از برنامه آموزشی اخراج شد.
نائب رئیس پیشین بانک جهانی با مشکوک دانستن سناریوی آمریکاییها برای خروج از افغانستان و گامهای شمرده آنان برای تکمیل این برنامه قبل از هرگونه هماهنگی با طرفهای افغان، افزود: رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در اواخر ماه ژوئیه امسال اظهار داشت که زمان آن رسیده نیروهای افغانستان از کشور خودشان دفاع کنند اما با آغاز خروج نیروهای آمریکایی بلافاصله توان دفاعی نیروهای افغان که توسط آمریکا آموزش دیده بودند، مورد آزمایش قرار گرفت. طالبان بلافاصله به طرف شهرهای بزرگ و مرزها حرکت کردند. در ابتدا به گفته سخنگوی طالبان آنها قصد تصرف شهرها را نداشتند بلکه خواستار استعفای غنی بودند.
شاهد جاوید در پایان نوشت: در حقیقت ایالات متحده با برنامه خروج خود و ایجاد هرج و مرج در افغانستان فضا را برای جولان شبه نظامیان و حتی عناصر تروریستی فراهم کرد.
تلاش طالبان برای پیشروی در افغانستان پس از اعلام بایدن مبنی بر ادامه روند خروج ایالات متحده سرعت گرفت و در حال حاضر این گروه کنترل بخش اعظم افغانستان را در دست دارد.